Please enable JS

Γεωργία Ζώη: “Το ΘΕΑΤΡΟ να παραμείνει ένας ΠΥΛΩΝΑΣ, ένας ΦΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ σε μια εποχή που όλα καταρρέουν και εξαγοράζονται!” 

Τι σκεφτήκατε όταν πρωτοδιαβάσατε το κείμενο;

Με νωπές ακόμη τις τραγικές ιστορίες των χιλιάδων ναυαγών της Μεσογείου, εδώ δίπλα μας, στη γειτονιά μας, και με τη φωτογραφία από το πεσμένο μπρούμυτα άψυχο κορμάκι του τρίχρονου Αϊλάν να στοιχειώνει τον ύπνο μας, διαβάζοντας το κείμενο του Γιάννη Φαλκώνη η σκέψη μου είχε καρφωθεί σε αυτές τις εικόνες!!

Κείμενο σπαρακτικό!! 

Χωρίς δεύτερη σκέψη είπα ναι στην πρόταση του Γιάννη Φαλκώνη!! 

Θα ήταν αυτή η παράσταση ένα μέσο αφύπνισης. 

Όσο κι αν αγαπώ τη θάλασσα, ξαναέζησα καρέ – καρέ τον εφιάλτη της εχθρικής αφιλόξενης θάλασσας και ζωντάνεψε μέσα μου η ιστορία του μικρού Αϊλάν που πριν τρία χρόνια μας συγκλόνισε!! Ένοιωσα την αγωνία του Αϊλάν και μαζί όλων των παιδιών που έχασαν τόσο άδικα τη μάχη για ένα καλύτερο μέλλον, ή απλά για ένα μέλλον. 

Ξανάρθε εφιαλτική στη μνήμη μου η σοκαριστική εικόνα του μικροσκοπικού άψυχου κορμιού με το κόκκινο μπλουζάκι, ξεβρασμένου σε μία τουρκική ακτή!! Η εικόνα αυτή που συνοψίζει, σε ένα μόνο καρέ, την τραγωδία των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν τα πάντα για να αποδράσουν από τη βία του πολέμου.

Αυτό ακριβώς σκέφτηκα όταν πρωτοδιάβασα το κείμενο!! Και είπα ότι οφείλω να το κάνω! Οφείλει το ΘΕΑΤΡΟ να αφυπνίζει συνειδήσεις! Κι ανέλαβα μέσω του ρόλου να σώσω ένα μικρό Αϊλάν!!

Να γίνω, μέσω του ρόλου, μάνα του μικρού Αϊλάν, να τον σώσω και να σωθώ κι εγώ μαζί του!!

Και μια και έχω κινδυνέψει πολλές φορές στη θάλασσα κολυμπώντας εδώ και χρόνια καθημερινά, με όλους τους καιρούς, χειμώνα καλοκαίρι, σκέφτηκα, πως αυτός ο θεατρικός ρόλος  φτιάχτηκε για μένα!!! Και πρέπει να τον υπηρετήσω!!

 

Ο ρόλος σας;

Μία Γυναίκα Αγωνίστρια! Μία Μάνα κι ας μην έγινε Μάνα! Μία Γυναίκα της Προσφοράς!

Μία ναυαγός – πρόσφυγας που αναζητά τη σωτήρια ΓΗ, τη ΓΗ της επαγγελίας!! Και κολυμπάει, παλεύοντας απεγνωσμένα με τα κύματα, προς τη ΓΑΙΑ που δε φαίνεται στον ορίζοντα! Και ενώ έχει αποφασίσει να «ταξιδέψει» στα αστέρια δραπετεύοντας από έναν κόσμο αφιλόξενο, η παρουσία και η σωτηρία ενός ξένου μωρού, γίνονται πλέον ο σκοπός της ζωής της!! Του μιλάει, του τραγουδάει, το νανουρίζει! Προσπαθεί να ξεγελάσει τη δίψα του με το σάλιο της!!!Προσπαθεί να το κρατήσει ζωντανό!! Και πρέπει να μείνει και κείνη ζωντανή για να το σώσει! Το μωρό της δίνει δύναμη να συνεχίσει να ζει αναζητώντας τη ΓΑΙΑ!!! Τη ΓΑΙΑ που την πληγώνουμε για το χρήμα! Τη ΓΑΙΑ που θρηνεί για τα παιδιά της!!

Μία συγκλονιστική ιστορία αυτοθυσίας, αγάπης, ανθρωπιάς, σαν τις τόσες αληθινές ιστορίες των χιλιάδων ναυαγών – προσφύγων που ζούμε τα τελευταία χρόνια! Με ηρωΐδα μια γυναίκα που δεν έγινε μητέρα, αλλά γίνεται η ίδια «Μάννα Γη»!!! Μάννα ΓΑΙΑ!!

 

Ποια μηνύματα θέλετε να μεταδώσετε στους θεατές;​

Το σημαντικό αυτής της παράστασης είναι ότι μέσα από τον απειλούμενο θάνατο η ηρωΐδα οραματίζεται την επιβίωση!! Τη ζωή!! 

Και μεταδίδει μηνύματα ΑΓΑΠΗΣ, ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ!!  Και ακόμη μηνύματα ΖΩΗΣ, ΠΙΣΤΗΣ, ΕΛΠΙΔΑΣ, ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ.

 

Τι περιμένετε από το θέατρο;

Εγώ προσωπικά δεν περιμένω να ζήσω από το ΘΕΑΤΡΟ!! Περιμένω όμως να «ζήσω» πολλές ζωές μέσα από το ΘΕΑΤΡΟ!!!! Να βιώσω,  συναισθήματα και εμπειρίες που μπορεί ίσως να μην τα συναντήσω στην πραγματική ζωή!! Περιμένω να γίνω πλουσιότερη μέσα από το ΘΕΑΤΡΟ! Και έτσι νοιώθω. Ότι γίνομαι καθημερινά πλουσιότερη μέσα από το Θέατρο!

Και ακόμη περιμένω το ΘΕΑΤΡΟ να παραμείνει ένας ΠΥΛΩΝΑΣ, ένας ΦΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ σε μια εποχή που όλα καταρρέουν και εξαγοράζονται!!! 

Και επιπλέον να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του ως μέσο ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ με την πραγματική της έννοια!! Της ΑΓΩΓΗΣ της ΨΥΧΗΣ!!

 

 

Τι σκέφτεστε για την Ελλάδα του 2019;

Ελπίζω και Αισιοδοξώ ότι η ΕΛΛΑΔΑ θα βρει το δρόμο της και το σωστό βηματισμό της. Και ότι θα ανακάμψει. Και ηθικά! Και πνευματικά! Και οικονομικά! Νομίζω ότι ήταν αρκετό αυτό το δεκαετές τίμημα της κρίσης. 

Πιστεύω στις καλά κρυμμένες δυνάμεις της φυλής μας!! Θα τα καταφέρει και θα ξαναγίνει πρωτοπόρος!!! Στην Επιστήμη, στις Τέχνες, στον Πολιτισμό, στην Οικονομία!! Η ΕΛΛΑΔΑ θα ζήσει τη δική της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ!

Γιατί ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, το κύτταρο της κοινωνίας, παραμένει ενεργός. Πήρε το μάθημά του. Δεν έχει ανάγκη από σωτήρες!! Η σωτηρία θα έρθει από τη δύναμη που κρύβει ο καθένας μέσα του!!

Η σωτηρία θα έρθει εκ των έσω!!

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση ΓΑΙΑ στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ  ΕΔΩ

Array