Please enable JS

Γιάννης Λάβνερ: “Ο χορός δεν έχει φύλο και η τέχνη δεν έχει στερεότυπα!” 

 

Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσεις το χορό; Υπήρχαν επιρροές στο περιβάλλον σου;

Η τέχνη ήταν κάτι που με τραβούσε γενικώς. Ο χορός συγκεκριμένα με μάγευε ιδιαίτερα. Προσωπικά, θεωρώ υπέροχο το γεγονός ότι το σώμα μπορεί να εκφραστεί μέσα από τη κίνηση. Από μικρός είχα αρκετές επιρροές από το κοντινό μου περιβάλλον. Μεγάλωσα μέσα σε μια καλλιτεχνικά επηρεασμένη οικογένεια, μιας και η μητέρα μου ήταν συγγραφέας και ζωγράφος, καθώς και ο αδερφός μου είναι επίσης χορευτής. Στη συνέχεια οι επιρροές μου διευρύνθηκαν, έχοντας δει χορευτές διαφόρων ειδών. Όταν έβλεπα κάποιον να χορεύει, μου έδινε έμπνευση και κίνητρο.

 

Το πρόγραμμα εξάσκησης ενός χορευτή πόσο σκληρό και επίπονο είναι; Είναι διαφορετική η ζωή σας από όλους εμάς;

Αρχικά, πιστεύω ότι για ένα χορευτή η εξάσκηση είναι μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς του. Το σώμα χρειάζεται συνεχώς εξάσκηση, ώστε να κρατηθεί σε καλή φυσική κατάσταση και να μπορεί να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στις καλλιτεχνικές απαιτήσεις αυτού του επαγγέλματος. Προσωπικά, θεωρώ πως δεν υπάρχει μέτρο μέτρησης του πόσο σκληρό ή επίπονο είναι ένα χορευτικό πρόγραμμα εξάσκησης, αφού καθορίζεται από την προσωπική προσέγγιση του ίδιου του χορευτή απέναντι σε αυτό, κατά τη διάρκεια  των καλλιτεχνικών περιόδων. Με πιο απλά λόγια, υπάρχει περίοδος που μπορείς να φτάσεις το σώμα στα όρια της φυσικής του κατάστασης και αντίστοιχα  περίοδος που το πρόγραμμα είναι πιο βατό. Αυτά καθορίζονται βάσει των προσωπικών απαιτήσεων και τον ερεθισμάτων που δέχεσαι. Τέλος, πιστεύω πως ένας χορευτής είναι άνθρωπος πάνω από όλα, έτσι η προσέγγισή του απέναντι στη ζωή είναι τόσο μοναδική και διαφορετική όσο και του κάθε ανθρώπου αντίστοιχα.

Το Herrumbre είναι μια παράσταση αντιπολεμική και αντιφασιστική. Εσύ πως το ένιωσες, πώς το σκέφτηκες όλο αυτό πάνω στον ρόλο σου;

Προσωπικά, το Herrumbre σήμαινε για εμένα μια παράσταση, η οποία προέβαλε τα αποτελέσματα πολέμων και συγκρούσεων, τα οποία πλήττουν την κοινωνία μας. Η βία, ως κύριο θέμα της παράστασης,  η οποία δραστηριοποιείται έμπρακτα σε μία πολεμική περίοδο, προκαλεί ακραίες δράσεις και συμπεριφορές στους ανθρώπους.  Κάτι το οποίο βίωσα μέσα από το ρόλο μου στο έργο αυτό, κατά τον οποίο δύο στρατιώτες/άνθρωποι κακοποιούσαν και βασάνιζαν ένα τρίτο άτομο (εμένα). Βίωσα τη κατάσταση της προσπάθειας  κάποιου να αποκτήσει μια ελπίδα προς τη διαφυγή του από την κακοποίησή του αλλά μην οδηγώντας πουθενά. Αντίστοιχα στο ρόλο μου ως στρατιώτης βίωσα τον αυταρχισμό και την επιταγή πάνω σε ένα σύνολο μέσω της αυστηρότητας. Θεωρώ πως το Herrumbre αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία για να περαστούν αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά, αντιπολεμικά και ενάντια στη βία μηνύματα τα οποία έχει ανάγκη η κοινωνίας μας.

 

Στις επόμενες παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής τι ρόλους θα έχεις;

Η επόμενη παραγωγή της Λυρικής με τίτλο «Από τη Ρωσία με αγάπη» αποτελείται από τρία έργα στα οποία και συμμετέχω ως μέρος του συνόλου και corps de ballet.

 

Τι σημαίνει για σένα ο χορός;

Για μένα ο χορός είναι ένα μέσο έκφρασης όπως όλες οι τέχνες. Σε προσωπικό επίπεδο, ο χορός είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσει κανείς αυτά που έχει ανάγκη προς τα έξω, αλλά και ένας τρόπος να μάθει κανείς να είναι πιο δεκτικός και ανοικτός ως προς τον προσωπικό του προβληματισμό.  Σε κοινωνικό επίπεδο, ο χορός είναι ένα μέσο να διαδοθούν και να μεταδοθούν κάποια μηνύματα προς τη κοινωνία μέσα από την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση  αλλά και τον προβληματισμό του κοινού.    

 

Το μπαλέτο έχει σχέση με τους gay ;

Πιστεύω πως ο χορός, όπως και η κάθε τέχνη δεν έχει κάποια σχέση με τη σεξουαλικότητα του κάθε ανθρώπου. Ο χορός αποτελεί ένα μέσο έκφρασης των ανθρώπων και για αυτό στους χορευτές μπορεί να γίνει πιο προφανή η σεξουαλική τους ταυτότητα. Ο χορός δεν έχει φύλο και η τέχνη δεν έχει στερεότυπα. 

 

Τι σκέφτεσαι για την Ελλάδα του 2019;

Θεωρώ πως η Ελλάδα ήταν και είναι μια χώρα με πολλές προοπτικές. Θέλω να ελπίζω πως το 2019  θα αξιοποιηθούν κατάλληλα προς κάτι καλύτερο και θετικό για όλους.

Βιογραφικό Γιάννης Λάβνερ

 

Πληροφορίες για το ‘Τρίπτυχο χορού Στραβίνσκι “Από τη Ρωσία με αγάπη” ΕΔΩ

 

Array