Please enable JS

Γιώργος Αμουτζάς: Μια νέα πρόκληση να ερμηνεύσω Σοφοκλή.

Γιατί πιστεύεις ότι ο Σάσμος έκανε τέτοια επιτυχία;

Το σημαντικότερο όπλο του Σασμού είναι το εξαιρετικό επιτελείο των ηθοποιών. Από κει και πέρα υπήρξε μία εκπληκτική συνεργασία ανάμεσα στον παραγωγό κό Καραγιάννη, στον Alpha, στον σκηνοθέτη Κώστα Κωστόπουλο και στον συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη.Όταν αυτές οι τέσσερις πλευρές συνεργάστηκαν άριστα μεταξύ τους, καθώς επίσης εξασφάλισαν την Α’ Εθνική ηθοποιών, οι οποίοι είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι προέρχονται κατά κύριο λόγο από το χώρο του θεάτρου.

Πώς νιώθεις που παίζεις με τόσο μεγάλα ονόματα τηλεοπτικά αλλά και θεατρικά;

Είναι τιμή μου και μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι δίπλα τους. Από ‘κει και πέρα, ένας ηθοποιός οφείλει να ετοιμαστεί πέρα από το ρόλο και για τα γυρίσματα. Άν φτάσεις ψαρωμένος απέναντι σε αυτά τα ονόματα, έχεις ξεκινήσει με λάθος τρόπο. Δε θα ΄λεγα ότι ένιωσα άγχος, στη σκέψη πως θα παίξουμε μαζί κι αυτό γιατί προετοίμασα τον εαυτό μου. Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με υπέροχους ηθοποιούς, αλλά και υπέροχους ανθρώπους.

Το καλοκαίρι θα κάνεις περιοδεία με τον “Φιλοκτήτη” του Σοφοκλή δίπλα στον Τάσο Νούσια. Πως νοιώθεις γι’ όλο αυτό;

Την ευκαιρία αυτή μου την έδωσε ο Τάσος Νούσιας με τον οποίο πρωτογνωριστήκαμε στα γυρίσματα του Σασμού. Από την πρώτη στιγμή κάτι συνέβη μεταξύ μας. Αποκτήσαμε μέσα σε πολύ λίγες μέρες μία πραγματική σχέση πατέρα γιου. Προσπάθησα να μάθω δίπλα του και εκείνος απλόχερα, όχι απλώς μου στάθηκε, αλλά ήταν συμπαίκτης, δάσκαλος, πατέρας και φίλος. Όταν τελείωσε αυτή η υπέροχη συνεργασία, ο Τάσος επανήλθε με την πρόταση, να παίξω τον Νεοπτόλεμο, το γιο του Αχιλλέα. Έναν ρόλο, που παγκοσμίως, δίνεται σε ηθοποιούς γύρω στα 30, αν και ο ίδιος ο Νεοπτόλεμος ήταν γύρω στα 20, λίγο μικρότερος από μένα.

Το ότι αναλαμβάνω αυτό το χρέος μου δίνει μία πολύ μεγάλη ευθύνη, ένα βάρος, να καταφέρω, να ανταπεξέλθω, μη έχοντας θεατρικά την απαραίτητη εμπειρία εντός τέτοιου ρόλου. Αυτό φυσικά δημιουργεί για εμένα μια πολύ μεγάλη πρόκληση και μου δίνει την μεγαλύτερη ευκαιρία στην μέχρι στιγμής καριέρα μου.

Στο άκουσμα ότι θα δούμε τη Μαρία Πρωτόπαππα στο ρόλο του Οδυσσέα χάρηκα ακόμη περισσότερο και γιατί αυτό το μικρό team Σασμος θα ενωθεί θεατρικά όλο το καλοκαίρι, αλλά και γιατί θα βρίσκομαι δίπλα σε δύο τεράστιους ηθοποιούς.

Θα ακολουθήσουμε μία πολύ ωραία ταξιδιωτική γραμμή στην περιοδεία μας. Θα οργώσουμε όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα, είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ίσως η αρχαία τραγωδία να είναι ένα όνειρο για κάθε Έλληνα ηθοποιό και το ευτύχημα είναι πως κάθε χρόνο δίνει το παρόν στις θεατρικές σκηνές της χώρας.

Πως πιστεύεις ότι λειτουργεί επαγγελματικά ο καλλιτεχνικός χώρος για τους ηθοποιούς;

Για να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση πρέπει να αξιολογήσουμε τα δεδομένα ή τις ”κατηγορίες” του κλάδου τηλεόραση, θέατρο, κινηματογράφος.

Όσον αφορά στην τηλεόραση αντιλαμβάνομαι πως βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο, δεδομένου ότι η μυθοπλασία τα τελευταία τρία χρόνια, έχει επιστρέψει ανανεωμένη. Υπάρχουν αρκετές αξιόλογες τηλεοπτικές δουλειές κάθε χρόνο, οι οποίες απασχολούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, ηθοποιούς, ηχολήπτες, οπερατέρ, ενδυματολόγους κλπ., την ίδια στιγμή ο κόσμος φαίνεται να επιστρέφει στις οθόνες του.

Αυτό που με προβληματίζει στο θέατρο είναι ότι ενώ βλέπω καλές παραστάσεις, τα πράγματα δεν λειτουργούν τόσο σωστά, καθώς ο αριθμός των παραστάσεων που ανεβαίνουν ετησίως στην χώρας μας ξεπερνά ακόμα και χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από την δική μας, όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ερώτημα είναι λοιπόν, αν η αγορά της Ελλάδας μπορεί να στηρίξει όλες αυτές τις παραστάσεις ή όχι.

Στον κινηματογράφο, κατά την ταπεινή μου άποψη, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Ο κλάδος αυτός πονάει πολύ. Θεωρώ ότι θα αργήσουμε πολύ να τον δούμε να ανασταίνεται..

Array