Please enable JS

Γιώργος Μπανταδάκης

Mια κοινωνία φωτεινή, ελεύθερη, γεμάτη αγάπη & συμπαράσταση για κάθε πλάσμα αυτού του κόσμου. 

Ποιοί ήταν οι λόγοι που σε έκαναν να δεχτείς να παίξεις στην παράσταση “Ο Μάγκας” της Πηνελόπης Δέλτα;

Είναι ένας συγκερασμός πραγμάτων. Το εμβληματικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα που όλοι έχουμε αγαπήσει ειναι κάτι σημαντικό. Έπειτα οι σπουδαίοι άνθρωποι που συνθέτουν αυτή τη δουλειά. Εξαιρετικοί ηθοποιοί με ήθος και ταλέντο, ο σπουδαίος Βασίλης Λέκκας που τραγουδά και παίζει μαζί μας, ο Βαγγέλης Πιτσιλός που σκηνοθετεί και χορογραφεί, η θεατρική απόδοση της Μαρίας Σούμπερτ, η μουσική του Νίκου Πιτλόγλου, η σκηνογραφία και το κοστούμια του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα, το video art του Γιάννη Ντουσιόπουλου, οι φωτισμοί της Σοφελπης Σταικου, η επικοινωνία της Νταιζης Λεμπέση, ο Δημήτρης Καλατζης, η Μαρθα Φωκά και τόσοι άλλοι. Μα πάνω από όλα η σκηνοθεσία, το ταλέντο, το μεράκι και η καλλιτεχνική ματιά της Αθανασίας Καλογιάννη, που μου εμπιστεύτηκε ένα ρόλο σε αυτή την παράσταση και την ευχαριστώ πολύ για ολα. 

Πες μας για το δικό σου ρόλο.

Υποδύομαι τον Περικλή, τον ανιψιό της κυρίας Βασιωτάκη. Ο Περικλής ένας νεαρός άντρας ζει στην Κρήτη και ύστερα από πρόσκληση της θείας του πηγαίνει στην Αλεξάνδρεια για να ζήσει μαζί τους και να προστατευθεί από τον πόλεμο – το έργο διαδραματίζεται την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Πρόκειται για έναν δυναμικό άνθρωπο, με τσαγανό, αγάπη για την πατρίδα και τους γύρω του. Ένας άνθρωπος που αναζητά την ελευθερία, αγωνιστής, δοτικος, επίμονος και συναισθηματικός ταυτόχρονα. Είναι ένας πολυδιάστατος ήρωας και χαίρομαι ιδιαίτερα που τον ανακαλύπτω.

Τι πιστεύεις ότι έχει να μας πει σήμερα το συγκεκριμένο κείμενο;

Το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η Πηνελόπη Δέλτα έχει καταφέρει μέσα από τις σελίδες της και τους ήρωες της να αφυπνίσει και να εμπνεύσει γενιές και γενιές ανθρώπων. ” Ο Μάγκας” είναι γεμάτος σπουδαία πανανθρωπινα μηνύματα. Πρώτα από όλα είναι μια αλληγορική ιστορία που μέσα από την περιπέτεια και την πορεία του μικρού σκύλου, βλέπουμε την πορεία ενηλικίωσης κάθε ανθρώπου. Πέρα από αυτό είναι ένας ύμνος στην αξία της ελευθερίας, του αγώνα να υπερβούμε τα εμπόδια και να βοηθήσουμε τους γύρω μας. Ένα ταξίδι που μας μαθαίνει ότι οι ήρωες βρίσκονται στην πραγματική ζωή κι ότι ο καθένας πρέπει να είναι ο ήρωας της ζωής του. 

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη”;

Ότι το παν είναι το πως πορευόμαστε σε αυτή τη ζωή, σε αυτή την κοινωνία. Άλλες φορές συντασσόμαστε, άλλες επαναστατούμε, άλλες αγωνιζόμαστε αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να παραδίδουμε τα όπλα. Η στάση μας απέναντι σε κάθε κοινωνικοπολιτικό γεγονός του κόσμου μας είναι σημαντική. Πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο, να απλώνουμε το χέρι στον διπλανό για να τον στηρίξουμε και να παλεύουμε πάντα για μια κοινωνία που να τους αγκαλιάζει όλους. Μια κοινωνία φωτεινή, ελεύθερη, γεμάτη αγάπη και συμπαράσταση για κάθε πλάσμα αυτού του κόσμου. 

Πληροφορίες για την παράσταση:

Array