Please enable JS

Γιώργος Παπαγεωργίου: Ηλίας Πετρόπουλος – ο Λαογράφος του Άστεως (Συνέντευξη & Προσκλήσεις)

Στείλτε μήνυμα στη σελίδα μας στο FB Art and Press με το όνομά σας, τον τίτλο της παράστασης και το email σας και κερδίστε μια διπλή πρόσκληση για:

την Παρασκευή 24/3

Ποιος είναι ο Ηλίας Πετρόπουλος;

Ο Ηλίας Πετρόπουλος είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικής ευφυΐας και φοβερής ενσυναίσθησης που θα μπορούσαμε να του δώσουμε πολλές ταμπέλες (αν και ο ίδιος, μάλλον μισούσε τις ταμπέλες) :ένας λαογράφος-συγγραφέας-ερευνητής, μέχρι και ημιερασιτέχνης ή και ημιεπιστήμονας, όπως ο ίδιος κάποιες φορές αυτοαποκαλούνταν αστειευόμενος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί συναναστράφηκε με μειονοτικές ομάδες, (εβραιόπουλα, προσφυγόπουλα, γυφτόπουλα, κλπ). Από νεαρή ηλικία του δημιουργήθηκε η έλξη και η περιέργεια να παρατηρεί και να καταγράφει το κοινωνικό σύνολο, και κυρίως τους ανθρώπους του περιθορίου (χασικληδες, ρεμπέτες, ομοφυλόφιλους, πουτάνες, κλπ). Πολύ γρήγορα, έγινε κόκκινο πανί για το σύστημα της εποχής και διώχθηκε συστηματικά από το κράτος για τα βιβλία του. Καταδικάστηκε ως πορνογράφος επί χούντας και οδηγήθηκε στις φυλακές. Εκεί, όχι μόνο δεν «σοφρωνίστηκε», αλλά η επίμονη του τον έκανε να μελετήσει διεξοδικά και το κοινωνικό περιβάλλον της φυλακής, εκ των έσω, χαρίζοντας μας πλούσιο υλικό για τον τρόπο ζωής των φυλακισμένων και της κουλτούρας τους. Μετά από αλλεπάλληλες διώξεις και καταδιώξεις, αποφάσισε το 1975 να εγκαταλείψει για πάντα την Ελλάδα, πηγαίνοντας στο Παρίσι, όπου έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, γράφοντας διαρκώς και με περισσό πάθος για την πατρίδα του και για την λαϊκή κουλτούρα και ρίζες, χαρίζοντας μας πάνω από 80 βιβλία και εργασίες, μέχρι και το 2003 όπου πέθανε.

Ποιά θεωρείς ότι είναι τα κοινά σημεία που έχετε εσείς με τον Πετρόπουλο;

Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά εύκολο για έναν οποιονδήποτε άνθρωπο που βιώνει τους παραλογισμούς και τις αντιφάσεις του νεοελληνικού μικροαστικού πολιτισμού, να ταυτιστεί με τον Ηλία Πετρόπουλο. Από τις σε βάθος έρευνες που έχουμε κάνει, στα έργα του και στη ζωή του, μπορώ να τολμήσω να πω, ότι έχουμε επίσης ένα μεγάλο κοινό, μας αρέσει πολύ η αλήθεια, όσο κι αν πονάει. Σίγουρα άλλο ένα κοινό μας στοιχείο, είναι η επιμονή, δεν τα παρατάμε, δεν το βάζουμε κάτω ποτέ κι ως εκ τούτου, τις αναποδιές έχουμε μάθει να τις μετατρέπουμε σε ευκαιρίες. Μπορεί και μαθήματα.

Πόσο δύσκολο είναι να υποδύεσαι τον Ηλία Πετρόπουλο;

Καταρχήν, επειδή το έργο είναι αποτέλεσμα έρευνας και πολύ σκληρής δουλειάς, είχε προφανώς πολύ μεγάλες δυσκολίες η προσέγγιση. Το πρώτο ζήτημα, ήταν ότι δεν υπήρχε οπτικο-ακουστικό υλικό του από την περίοδο της ζωής του στην Ελλάδα, που είναι και η περίοδος της ζωής του που υποδύομαι(στην παράσταση, τον Ηλία Πετρόπουλο την εποχή που έζησε στη Γαλλία,τον υποδύεται ο εξαιρετικός Ανδρέας Μανούχος). Δεδομένης της έλλειψης οπτικοακουστικού υλικού, κρίναμε μαζί με την σκηνοθέτιδα Στεβι Λύτρα ότι είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε στο συναισθηματικό κομμάτι. Εκεί οι δυσκολίες ήταν μεγάλες, γιατί ο ίδιος ο Ηλίας Πετρόπουλος δεν ήταν ιδιαίτερα εξωστρεφής για τα συναισθήματα του. Ξεψαχνίζοντας τα βιώματα του, καταφέραμε να αποκωδικοποιήσουμε τον συναισθηματικό του κόσμο. Τα βιώματα των αμέτρητων θανάτων την περίοδο της κατοχής, διαμόρφωσαν τη σκοτεινή του εσωτερικότητα. Η εκτέλεση του πατέρα του, το ’44 τον στιγμάτισε, έχασε παιδικούς του φίλους εξαιτίας των Γερμανών κυριολεκτικά μέσα σε ένα βράδυ, κουβαλούσε μέσα του όλες αυτές τις βίαιες απώλειες. Τον έπνιγε το άδικο, είχε θλίψη, είχε οργή, είχε πίκρα κι απογοήτευση, είχε μελαγχολία, μα πάνω απ όλα μέσα του είχε μια βαθιά αγάπη για τους κάθε λογής «καρπαζοεισπράκτορες», για τους κοινωνικά αδύναμους και παραγκωνισμένους. Το πρωταρχικό του κίνητρο καταλήξαμε να πιστεύουμε πως ήταν η αγάπη. Και η χαρά της ανακάλυψης που κάνει ένα μικρό παιδί, στα πρώτα του βήματα στον κόσμο. Αυτή ακριβώς η (καλά ίσως κρυμμένη) παιδικότητα του Ηλία, ήταν που τελικά τον έσωσε και τον κράτησε στην επιφάνεια, πάρα τα οδυνηρά βιώματα και εικόνες που κουβάλαγε μέσα του.

Ποιά είναι η αγαπημένη σου σκηνή;

Δεν μπορώ εύκολα να ξεχωρίσω κάποια, μάλλον την απολογία στο δικαστήριο, με την κατηγορία για πορνογραφία. Ίσως γιατί εκείνη τη στιγμή που νιώθω το έντονο φως του προβολέα να με τυφλώνει αισθάνομαι ότι αντικρίζω κατάματα την εξουσία, νιώθω ότι μιλώ απευθείας σε αυτό που με κάνει να αισθάνομαι ότι πνίγει τη ζωή μου.

Θεωρείς ότι η παράσταση αυτή είναι επίκαιρη;

Νομίζω ότι μια πολύ καλή απάντηση είναι μία ατάκα που ακούγεται στην παράσταση : «Αν εν μέσω χούντας και Ελλάς Ελλήνων χριστιανών, έχουμε φτάσει να θεωρούμε τα αυτονόητα, επανάσταση…. Ε… τότε, ας πούμε ότι κάνω και εγώ με τον τρόπο μου, επανάσταση. »

Πληροφορίες:

Μόνο για 2 παραστάσεις
Παρασκευή 17 & 24 Φεβρουαρίου

«Να κάψεις το κουφάρι μου και να ρίξεις τις στάχτες στον υπόνομο. Τέτοια είναι η
διαθήκη μου» Ηλίας Πετρόπουλος
Η θεατρική παράσταση είναι βασισμένη στα βιογραφικά στοιχεία του Ηλία Πετρόπουλου και
δημιουργήθηκε για να μνημονεύσει την πολύπλευρη, οξυδερκή και ανήσυχη
προσωπικότητα ενός από τους ευφυέστερους ερευνητές της καθημερινότητας, που δεν
δίστασε να κάνει τις ατυχίες του ευκαιρίες.
Δεν αγαπάμε τον Ηλία μόνο για το έργο του αλλά κυρίως για την βαθιά σοφία και την τέχνη
του στο να μεταμορφώνει τα ”μικρά” σε ”τεράστια”….
Σενάριο – Σκηνοθεσία : Στέβη Λύτρα
Ενδυματολογική Επιμέλεια : Κρυσταλλία Λύτρα
Γραφιστικά: Κατερίνα Ρουχίτσα
Light Designer: Αναλογικός
Στήριξη παράστασης : Κωνσταντίνος Σπηλιώτης
Social media: Πραξιτέλης Σαραντόπουλος
Επικοινωνία : Άντζυ Νομικού – angienomikou@gmail.com
Παίζουν: Γιώργος Παπαγεωργίου, Ανδρέας Μανούχος, Νικολέτα Κόκκορη, Μαρία
Μπακάλη, Κώστας Ταταράκης, Στάθης Παπαδόπουλος, Νικόλαος -Στυλιανός
Χανακούλας, Αλεξάνδρα Παγανή, Αποστόλης Λάγιος, Ανδρέας Ασημακόπουλος,

στη φωνή του Δικαστή : Κυριάκος Σάμιος.
Info:
Παρασκευή 17 & 24 Φεβρουαρίου 2023
Έναρξη:  9.00 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 90λεπτά με διάλειμμα
Τιμή εισιτηρίου: 16€ κανονικό, 10€ μειωμένο (ανέργων, φοιτητικό, ΑΜΕΑ)
Προπώληση εισιτηρίων :
https://www.ticketmaster.gr/seatingPlan.html?idProduct=2123875#
Email Θεάτρου: info@theatrenous-creativespace.com
Parking: Για το διάστημα 20:00-00:00, με την επίδειξη του εισιτηρίου σας, χρέωση 5€.
Τοποθεσία Parking: https://goo.gl/maps/C1FUemc53UHgQjV3A
Τοποθεσία: Θέατρο Noūs- Creative Space, https://goo.gl/maps/H5s9ZbcQwUnv15aT9
 
Τηλ. Επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: 6974 655559

Θέατρο Νους: Τροίας 34 & Πατησίων, Αθήνα

Array