Please enable JS

Γιώργος Παπαπαύλου: «Δεν περιμένει η τέχνη από εμάς, αλλά εμείς από αυτήν, αν είμαστε συνεπείς & εργατικοί. Το Α και το Ω είναι αυτό!»

 

Μίλησε μας για το πως σκέφτεσαι τον ρόλο σου “τον Κοριολανό”.

Αντικειμενικά τα χαρακτηριστικά  και τα γνωρίσματα του  είναι ενός βαθιά αντιπαθούς ανθρώπου αφού έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τυρράνου!.

Παρόλα αυτά εγώ προσπάθησα να βρω τις «ρωγμές» του και αυτό που θα τον κάνει όσο το δυνατόν πιο συμπαθή και πιο οικείο για να μπορέσω να τον υποδυθώ αλλά και να τον καταλάβω!

Ο ρόλος έχει ένα θετικό χαρακτηριστικό μέσα σε όλα αυτά τα αρνητικά  του, που με εξιτάρει πολύ.

Και το βρίσκω και πολύ υγιές. Είναι καθαρός.

Ο Κοριολανός είναι αυτό που λέει, δεν κρύβεται. Είναι πιστός σε αυτό που πιστεύει. Οπότε για τους απέναντι είναι πολύ εύκολο αυτό. Ένας άνθρωπος καθαρός που ξέρουν να τον αντιμετωπίσουν.  Είναι αυτό που πασχίζει η κοινωνία σήμερα να δει, ποιος είναι αυτός που την κυβερνάει.

Πραγματικά σήμερα δεν ξέρουμε ποιοι μας κυβερνούν επί της ουσίας. Εμφανίζονται με ένα πρόσωπο Α και ξαφνικά όταν ψηφιστούν αποκτούν ένα πρόσωπο Β, με την βοήθεια όλων αυτών των επικοινωνιολόγων που έχουν δίπλα τους.

Ο Κοριολανός είναι η μεγαλύτερη, σίγουρα, φονική μηχανή. Σαφώς είναι θύμα της μητέρας του. Τον χειρίζεται, τον κάνει ότι θέλει.

Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος πολεμιστής που να περιγράφεται από τον Σαίξπηρ τόσο καθαρά.

Και είναι πραγματικά  συγκινητικό, ότι  αποφασίζει ότι μπορεί να είναι σπλάχνο του εαυτού του, ενώ όταν έρχεται η μάνα του γίνεται άνθρωπος…………. και εκεί είναι που πεθαίνει.

Είναι σαν να έπρεπε να γίνει Άνθρωπος, ο Κοριολανός για να πεθάνει.

 

Μίλησέ μας για την Κωνσταντίνα Τάκαλου.

Ο Κοριολανός έχει βαθιά εξάρτηση από τη μάνα του την οποία υποδύεται η Κωνσταντίνα!. Είτε το παραδεχτούμε, είτε όχι, είναι καθοριστική η σχέση  που έχει ένα παιδί με τη μάνα του. Είναι ξεκάθαρο, και χαρακτηριστικά το λέει η ίδια….. «εγώ τον έσπρωξα στον πόλεμο……. εγώ ήθελα να τον κάνω πολεμιστή». Και όταν  έρχεται ο Μενένιος και της λέει αν έχει πληγές, αυτή πανηγυρίζοντας απαντά βέβαια έχει πληγές.

Έχει εκείνο το συγκλονιστικό μονόλογο που του λέει Είσαι φιλόδοξος αλλά δεν ξέρεις ότι φιλοδοξία εξευτελίζει το Μεγάλο.

Ο Σαίξπηρ πριν από την ψυχανάλυση έχει βρει αυτήν  την σχέση!Τώρα όσον αφορά στη σχέση μου με την Κωνσταντίνα, είναι ευτυχία να παίζεις με έναν καλό ηθοποιό!Να αυτοσχεδιάζετε, να δίνει ο ένας στον άλλον, να είμαστε και οι δυο ανοιχτοί!

Έτσι λοιπόν  είναι ευτυχία που παίζω με την Κωνσταντίνα και εδώ και στον Αγαμέμνονα , όπου έχει αντικαταστήσει την Λήδα Πρωτοψάλτη. (Και) Έχουμε παίξει μαζί και στο Μεφίστο του Νίκου Μαστοράκη. Μόνο χαρά που είμαι μαζί με την Κωνσταντίνα Τάκαλου.

 

Για τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χατζή;

Με τον Κωνσταντίνο Χατζή είμαστε στην τρίτη συνεργασία μας. Πρώτα ο Αγαμέμνονας,  μετά ο Γλάρος και τώρα ο Κοριολάνος.  Ο Κωνσταντίνος είναι ένας νέος συνεργάτης, με τον οποίο ήδη συνεργαζόμαστε εδώ και ένα χρόνο.  Τον εκτιμώ, τον εμπιατεύομαι!Έχουμε μία σχέση φιλική και νιώθω ασφάλεια να δουλεύω μαζί του

 

Θα ήθελες να παίξεις στην τηλεόραση;

Η τηλεόραση δεν έχει μπει στον δρόμο μου με τον τρόπο που θα ήθελα εγώ να μπει.. Έτσι λοιπόν γνωρίζω καλά, ότι η τηλεόραση μπορεί να σου κάνει πολύ μεγάλη ζημιά αν δεν προσέξεις!

Πήγα κόντρα.  Αν και είχα μια ευκολία, μία ωραία φάτσα, ένα ωραίο σώμα και μία καλή εμφάνιση ώστε θα μπορούσα με ένα τρόπο να παρασυρθώ, αυτό δεν συνέβει.

Όμως πολύ θα ήθελα να έρθει στον δρόμο μου ένας πολύ καλός σκηνοθέτης,μια πολύ καλή παραγωγή , ή και να κάνουμε ένα ωραίο σίριαλ από λογοτεχνία, ή ένα πολύ καλό  σενάριο ή ακόμα και μία πολύ ωραία κωμωδία.

                                                               Φωτογραφία: Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Τι περιμένεις από το θέατρο ή τι νομίζεις ότι περιμένει το θέατρο από σένα;

Δεν περιμένει κάτι η  τέχνη από εμάς. Εμείς περιμένουμε από την τέχνη, αν είμαστε συνεπείς, πιστοί, εργατικοί. Το Α και το Ω είναι αυτό. Να προσπαθούμε συνέχεια να εξελισσόμαστε. Τότε κάτι θα κερδίσει και η τέχνη από μας, αλλά πολύ περισσότερα  θα έχουμε κερδίσει εμείς από την τέχνη .

 

Τι πιστεύεις για την Ελλάδα το 2019.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι έχουμε βγει από την κρίση. Είμαστε ακόμα σε βαθιά κρίση, οικονομική, πολιτισμική, ηθική. Είμαστε σε ένα αλαλούμ.  (Εγώ) Νιώθω ότι ο κόσμος είναι σε μία επιθετικότητα και σε μία βαθιά μελαγχολία. Δεν ξέρω…….. ελπίζω  όμως οι νεότερες γενιές που έρχονται να κάνουν κάπως καλύτερα τα πράγματα.  Ελπίζω να καταφέρουμε να νικήσουμε κάποια από τα πολύ αρνητικά χαρακτηριστικά που έχουμε,  με βασικότερο όλων  ότι οι Έλληνες δεν έχουν ερωτήσεις, έχουν μόνο απαντήσεις όπως πολύ εύστοχα ειχε πει ο Σπουδαίος Βασίλης Παπαβασιλείου!

Αυτή είναι η τάση τους να έχουν μόνο απαντήσεις για όλα.  Ξέρουν τα πάντα  και θεωρούν πολύ υποτιμητικό το να ρωτήσουν!

 

                                                                                                         Φωτογραφία: Ελπίδα Μουμουλιδου

Πληροφορίες για την παράσταση “Κοριολανός – Ιούλιος Καίσαρας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο ΟδούΚυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

Ηπρώτη φωτογραφία είναι του Λεωνίδα Βασιλόπουλου.