Please enable JS

Γιώργος Σαββίδης

Προσπαθώ να μη χάνω την εμπιστοσύνη μου στο καλό που έχουμε μέσα μας. 

Πρωταγωνιστείς στο σήριαλ “Bαρδιάνος στα σπόρκα” του συγγραφέα Α. Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη. Μίλησέ μας για το ρόλο σου.

Υποδύομαι τον Σταύρο, γιο της Σκεύως, που υποδύεται η υπέροχη Ρένια Λουιζίδου. Είναι ένας νέος γεμάτος όνειρα για το μέλλον. Προσπαθεί να μαζέψει χρήματα δουλεύοντας στα καράβια για να καταφέρει να εντυπωσιάσει τον πατέρα της αγαπημένης του Ρηνιώς, που υποδύεται η επίσης υπέροχη Τζένη Καζάκου, με απώτερο σκοπό να την κάνει γυναίκα του. Κατά την επιστροφή του στο σπίτι του στην Σκιάθο αρρωσταίνει με χολέρα και κρατείται σε καραντίνα στα «σπόρκα», τα μολυσμένα καράβια που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή σαν αναρρωτήρια. Αποκλεισμένος απ’όλα κι ανήμπορος προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανός από τη σκέψη της μάνας του και της αγαπημένης του.

Τι πιστεύεις ότι έχει να μας πει σήμερα, ένα κείμενο του 19ου αιώνα;

Το συγκεκριμένο κείμενο μάλλον είναι πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς τότε όπως και τώρα ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πανδημία. Μια άγνωστη αρρώστια η οποία δημιούργησε διχόνοιες ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά και ισχυρούς δεσμούς. Νομίζω πως καθρεφτίζει άψογα το πως λειτουργεί το ανθρώπινο είδος απέναντι σε κάτι τόσο αφύσικο και αναπάντεχο.

Παίζεις στην παράσταση ”Οι δολοφόνοι” του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Ποια στοιχεία της πιστεύεις ότι θα μας προσελκύσει ώστε να έρθουμε να την δούμε;

Είναι μια παράσταση που επικοινωνεί το θέμα της με έναν «κουνημένο» και «ανορθόδοξο» τρόπο, με γερές δόσεις black humour αλλά και ανάρμοστης ωμότητας, οπότε σίγουρα αποτελεί κάτι γαργαλιστικό για κάποιον που θέλει μια εναλλακτική πρόταση. Θα μπορούσε να είναι ένα τρομερά feel good b-movie… Σίγουρα, όμως, είναι κάτι πολύ πολύ πολύ διαφορετικό…

Η παράσταση «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» του Γιώργου Καπουτζίδη παίζεται για δεύτερη χρονιά. Πιστεύεις ότι δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της;

Σίγουρα δεν τον έχει ολοκληρώσει. Ο κόσμος έχει ανάγκη να περάσει καλά και να ευχαριστηθεί το να βρίσκεται σε μια κλειστή θεατρική αίθουσα παρακολουθώντας κάτι που τον αφορά και τον ψυχαγωγεί. Κι αυτή η παράσταση πιστεύω ότι στέκεται αντάξια των περιστάσεων και των προσδοκιών.

Πως νοιώθεις απέναντι στα φαινόμενα φασισμού (με όλες τις εκφάνσεις του), που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια;

Προσπαθώ να μην πέφτω ψυχολογικά και να μη χάνω την εμπιστοσύνη μου στο καλό που έχουμε μέσα μας οι άνθρωποι. Σίγουρα υπάρχει καλό και ίσως να ακούγεται πολύ ροζ αυτό που λέω, αλλά εγώ πιστεύω πως μόνο εστιάζοντας στο πως θα φέρουμε αυτό το καλό στην επιφάνεια θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για κάτι καλύτερο.

Πιστεύεις ότι οι κυβερνήσεις σε περιόδους κρίσης βρίσκουν τρόπους για να καταπατούν τα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Νομίζω πως η παραπάνω δυνατότητα της κυβέρνησης είναι παντός καιρού.

Μίλησέ μας για την επόμενη δουλειά σου στο Θέατρο Τέχνης με σκηνοθέτη τον Γιάννη Καλαβριανό;

Αυτή είναι μια συνεργασία που προσδοκούσα πολύ καιρό, καθώς είμαι μεγάλος θαυμαστής της δουλειάς του Γιάννη Καλαβριανού. Πρόκειται για το έργο «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα» που έγραψε ο ίδιος με αφορμή το έργο «Μίχαελ Κόλχαας» του Χ.Φ. Κλάιστ. Η ιστορία εξερευνά τα όρια στην άσκηση της εξουσίας και κατ’επέκταση τα όρια στην αυτοδικία στην οποία καταφεύγει ο εξουσιαζόμενος. Θέματα ανεξάντλητα και αειθαλή. Ανυπομονώ.

Οι προσωπικές φωτογραφίες του Γιώργου Σαββίδη είναι του Χρήστου Συμεωνίδη

Πληροφορίες για την παράσταση «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!» ​ΕΔΩ

Array


Related Posts