Please enable JS

Δήμητρα Κολλά: “Η Χώρα μας είναι πανέμορφη καιρός είναι λοιπόν να μεταμορφώσουμε και τους πολίτες της!”

Τι σκέφτηκες όταν σου πρότεινε ο Δημήτρης Καρατζιάς να παίξεις τον ρόλο της  μητέρας στο «Χορεύοντας στο σκοτάδι»;

Ενθουσιασμό και τεράστια ευθύνη!!! Μια από τις αγαπημένες μου ταινίες του Τριερ, ανεβαίνει στο θέατρο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά με πρωτότυπη μουσική του Μανου Αντωνιάδη και στίχους του Γεράσιμου Eυαγγελάτου, πως να μην  ενθουσιαστεί κανείς! Αυτός ο συνδυασμός με έκανε να νοιώσω ασφάλεια για το αποτέλεσμα και απάλυνε λίγο το βάρος τις ευθύνης που φέρει ένας τέτοιος ρόλος!
Σε αυτό το έργο είχα να αντιμετωπίσω πολλές πρωτιές, η μεγαλύτερη πρόκληση όμως ήταν να δεχτώ και να κατανοήσω την πολυπλοκότητα της Σέλμα. Η αλήθεια των συναισθημάτων της καθώς και την τριπλή προσέγγιση που έχει από γραφής η θεατρική μεταφορά του έργου από τον Πάτρικ Έλσουερθ. Οι απαιτήσεις του αποτελέσματος συνεχώς ανέβαιναν και το στοίχημα μεγάλωνε! Ως ηθοποιός εύχομαι πάντα να συναντώ τέτοιους ρόλους που να με μετατοπίζουν και να με εξελίσσουν.

Ποια σκηνή θεωρείς πιο σημαντική στο έργο και γιατί;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια σκηνή, όλες συντελούν μοναδικά στο να διαγράφονται οι χαρακτήρες αλλά και η ψυχοσύνθεση των ηρώων μοναδικά!
Πως να ξεχωρίσω ένα κομμάτι της όταν νοιώθω “ερωτευμένη” με το σύνολο αυτού του έργου!

Υπάρχει αναφορά στο σήμερα;

Φυσικά και υπάρχουν αναφορές, αν θες να κάνεις μια αντίστιξη με το σήμερα, θα μπορούσες να επιλέξεις από πάρα πολλά γεγονότα αλλά και καταστάσεις που βιώνει ηΣέλμα σε προσωπικό αλλά και κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Όπως αυτό της  μετανάστριας, Ο Τριερ πολύ έξυπνα τοποθέτησε μια ανύπαντρη μητέρα από μια  κομμουνιστική χώρα στην Αμερική του ‘67. Σε μια Αμερική που μόλις έχει βγει από την περίοδο του Μακαρθισμού. Στο σήμερα θα μπορούσε να ήταν άνετα μια πρόσφυγας,
μια οικονομική μετανάστρια, μια ιδεαλίστρια που η διαφορετικότητα της θα ήταν και η καταδίκη της από μια κοινωνία που την έχουν ποτίσει φόβο για αυτήν.

Πόσο δυνατή θεωρείς την μητέρα στο έργο;
Η ανιδιοτελής αγάπη της μητέρας δεν μπορεί να μετρηθεί. Πόσο μάλλον όταν έχει βάλει και ως απώτερο στόχο ζωής την ευτυχία του παιδιού της.

Σχέδια για το μέλλον;

Είχα μια ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά τίποτα ανακοινώσιμο ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι ο πήχης ανέβηκε και χαίρομαι για αυτό! Είμαι ανοιχτή σε ενδιαφέρουσες δουλείες και συνεργασίες! Ελπίζω σύντομα να μπορέσω να το μοιραστώ μια τέτοια μαζί σας…

Πώς αισθάνεσαι για τη σημερινή Ελλάδα του 2019;

Θα πάω κόντρα σε όλα και θα πω πως νοιώθω αισιοδοξία!
Θέλω να νοιώθω θετικά για αυτήν την φωτεινή χώρα που γεννήθηκα!
Νομίζω ότι η αλλαγή δεν έρχεται από κανέναν εξωτερικό παράγοντα, καμία πολιτική ηγεσία και κανένα αυτοαποκαλούμενο σωτήρα. Μας έβαλαν εδώ και χρόνια σε μια αυτοκαταστροφική και φοβιστική πραγματικότητα που σε αναγκάζει να μην σκέφτεσαι αλλά να γίνεσαι άθελα σου φερέφωνο καταστάσεών και επιθυμιών που ουσιαστικά δεν θα επέλεγες ποτέ!
Μου δίνει ελπίδα το ότι το αντιλαμβάνομαι και το βλέπω πια αυτό. Θα προσπαθώ λοιπόν να φωτίζω και να μεταλαμπαδεύω μόνο αισιόδοξα μηνύματα ως καλλιτέχνης. Να ζω στο τώρα και να μην φαντάζομαι απλά ένα καλύτερο αύριο, αλλά να δουλεύω για αυτό σήμερα. Η ποιότητα της ζωής μας δεν είναι μόνο η υλική αλλά και η ψυχική. Το πως φέρεσαι στο περιβάλλον σου και το τι αξίες πρεσβεύεις ως μέλος μιας κοινωνίας μπορεί να φέρει και ευρύτερες αλλαγές.
Η Χώρα μας είναι πανέμορφη καιρός είναι λοιπόν να μεταμορφώσουμε και τους πολίτες της.

Πληροφορίες για την παράσταση «Χορεύοντας στο Σκοτάδι» στον Πολυχώρο Vault

Array