Please enable JS

Είτε ξεκαθαρίσει ό ιδιος ο Μητσοτάκης το σκάνδαλο είτε όχι, θα φύγει.

Ο Καραμανλής δεν αφήνει στον Μητσοτάκη πολλές επιλογές: ή ξεκαθαρίζει το σκάνδαλο, ή φεύγει. Νέες πρωτοβουλίες του πρώην Πρωθυπουργού, αν επιχειρηθεί διάσπαση της ΝΔ. Εν όψει εκλογών προτεραιότητα για τον Τσίπρα να παρουσιάσει τη -νέα- κυβερνητική ομάδα του.


Αυτά που είπε από τα ανώγεια ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δεν λέγονται συχνά στην πολιτική.  Όταν ακουστούν σημαίνει ότι τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται.  Αυτή τη φορά η κίνηση οδηγεί  τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δυο επιλογές: η ξεκαθαρίσει άμεσα το σκάνδαλο των υποκλοπών,  η φεύγει από την κ κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η ΝΔ ως κόμμα.

Με μεταφέρουμε επακριβώς τα λόγια του: : «Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως! «

Με ευδιάκριτο τρόπο  ο Καραμανλής δείχνει και την πέτρα του σκανδάλου: το σύστημα Μητσοτακη. Περισσότερο  σαφής, δεν θα μπορούσε να είναι: 

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο»

Στην πράξη δεν του αφήνει πολλά περιθώρια αντιδράσεων: » Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια  δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.»

Ειχαν προηγηθεί οι δημόσιες παρεμβάσεις  ανθρώπων με στενές σχέσεις μαζι του: του Προκόπη Παυλοπούλου και του Θ. Ρουσσόπουλου, συν τα σχόλια του Νικήτα Κακλαμάνη.

Ειτε γνώριζαν τις προθέσεις του Καραμανλή, ειτε  τις πρόβλεψαν ,  ηταν σαν να προλειαίνουν το έδαφος- αν και ο πρωην Πρωθυπουργος δεν χρειάζεται  δημιουργία  κλίματος , όταν πρόκειται να πει κατι. Το δημιουργεί ο ιδιος. 

Αυτή τη στιγμή  υπάρχει πλέον  νέο πολιτικό σκηνικό με  δυο στοιχεία.

Το  ένα είναι η λύτρωση που επήλθε  για το κομμα της ΝΔ που πιέζεται αυτή την  περίοδο από τις ζοφερές αποκαλύψεις που βαρύνουν την ομαδα Μητσοτάκη και κυρίως από τις  πανικόβλητες,  και   απεχθείς μεθοδευσεις της για να μην αναλάβει  τις ευθύνες του ο Πρωθυπουργός. 

Το άλλο είναι  ότι ο Κυριάκος Μητσοτακης προσωπικά δεν  μπορει να ξεφύγει πλεον . Αν επιλέξει να συγκρουστεί  με τον Καραμανλή, είναι χαμενος στη ΝΔ 

. Αν  ευθυγραμμίσει με τις υποδειξεις του για «άπλετό φως» είναι  χαμένη όλη η ομάδα που οργάνωσε  τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, και αλλων, ως μέθοδο διακυβερνησης.

Αυτό σημαίνει ότι  από τα Ανώγεια εκκινήθηκε μια ενδοπαραταξιακή διαδικασία – με κεντρικό πεδίο την ΚΟ της ΝΔ της οποίας ο Καραμανλής είναι μέλος- , που θα  απολήξει σε ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. 

Στο τέλος του διαφαίνεται η παραίτηση Μητσοτάκη. Εκτός  αν έχει  στο μυαλού του να  προκαλέσει πολιτική ανωμαλία για να διασωθεί-  που δεν πρόκειται

 Είναι προφανές  ότι με φόντο τις  αποκαλύψεις υποκλοπές, συν όσες  αναμένονται ακόμη και το βαρύ διεθνές κλίμα, αυτή η κυβερνηση δεν μπορει να  σταθεί με  αυτόν τον Πρωθυπουργο.

Μια επιλογη του Κυριακου Μητσοτακη είναι να καταφύγει άμεσα σε εκλογες  με την προσδοκία ότι το αποτέλεσμα της θα του επιτρέψει να υλοποιήσει το εναλλακτικό σχεδία που εχει ούτως η άλλως για μετα την ήττα του: 

Να διασπάσει τη ΝΔ και με τα ανεμομάζωμά που συσπειρώνει  από το 2016 να ιδρύσει νέο «οικογενειακό» κομμα  για να αμυνθεί και με   ,προοπτικη να το κληροδοτήσει  στον γιο του

Μια άλλη επιλογή είναι να γατζωθεί ακόμη περισσότερο στην εξουσια και  να επικαλεστεί   «εθνικούς κινδύνους», η » επιθέσεις αποσταθεροποίησης» – όπως έχει ήδη κάνει-  μετατρέποντας  την πολιτικη ζωή σε ζούγκλα.

Το τριτο ενδεχόμενο είναι να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και τον αντικαταστησει  κανονικα από την ηγεσία της, στέλνονται καποιον αλλο στη Βουλη για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να ολοκληρωθεί η τετραετία

Σε κάθε περίπτωση το  τελος της εποχής Μητσοτάκη είναι  προδιαγεγραμμένο και  το  κοντέρ θα αρχισε να γραφεί  απο την αρχή για την πολιτική ζωή  στη  χωρα.

Σ αυτό το σκηνικό μένει να κριθεί αν οι δυνάμεις της Συντηρητικής παράταξης θα κινηθούν για να κάμψουν την άρνηση επιστροφής του Καραμανλης. Ο   ιδιος δεν είναι διατεθειμένος γι αυτό, αλλα δεν αποκλείεται να πάρει  πρωτοβουλιες, αν επιχειρηθεί διάσπαση της ΝΔ από την «ομαδα Μητσοτακη».

Στο σημείο αυτό  ανεξάρτητα με τα εσωκομματικά, της ΝΔ    η προσοχή στρέφεται  στον Αλέξη Τσίπρα, ως εν δυνάμει διάδοχο του  Κυριακου Μητσοτακη ,  επικεφαλής   της προοδευτικής κυβερνηση  για την οποια γίνεται λογος από  καιρό. 

 Καθως  η διασφάλιση της  θα προκύψει  από το συνδυασμό της  εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και την συνεργασία του με το  ΠΑΣΟΚ   οι εξελίξεις  βρισκονται  πλέον στα   χέρια του  προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ .

Επείγει να   εκκαθαρίσει και τις τελευταίας εσωκομματικες εκκρεμότητα και  να  παρουσία του δυο άξονες  που θα κρίνουν την επίδοση του κόμματός του  στην κάλπη: το πρόγραμμα του και τα πρόσωπα που θα το υλοποιήσουν- αποκλείοντας τα «βαρίδια» . 

Στο  σκηνικό που διαμορφωνεται η   ανάδειξη από την πλευρά του Τσιπρα    της κυβερνώσας ομάδας του θα  κρίνεις το εκλογικό αποτέλεσμα. Μεχρι στιγμη αυτή η ομάδα δεν υπάρχει και στη θέση της εμφανίζονται οι » τομεάρχες» –   οι περισσότεροι από τους οποίους  δεν είναι διόλου πειστικοί,  για την  αντιμετώπιση των  προβλημάτων που θα κληρονομήσει η νεα κυβερνηση.

Αυτά που είπε από τα ανώγεια ο πρωην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλης, δεν λέγονται συχνά στην πολιτικη.  Όταν ακουστούν σημαίνει ότι τα πράγματα αρχίζουν να κινουνται.  Αυτή τη φορά η κίνηση οδηγει  τον Κυριάκο Μητσοτακη σε δυο επιλογες: η ξεκαθαρίσει άμεσα το σκάνδαλο των υποκλοπών,  η φεύγει από την κ κυβερνηση. Τα υπολοιπα θα τα αναλάβει η ΝΔ ως κόμμα

Με μεταφέρουμε επακριβώς τα λόγια του: : <Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως! >

Με ευδιάκριτο τροπο  ο Καραμανλης δειχνει και την πέτρα του σκανδάλου: το σύστημα Μητσοτακη. Περισσότερο  σαφής, δεν θα μπορούσε να είναι:

<Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο>

Στην πράξη δεν του αφήνει πολλά περιθώρια αντιδράσεων: < Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια  δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.>

Ειχαν προηγηθεί οι δημόσιες παρεμβάσεις  ανθρώπων με στενές σχέσεις μαζι του: του Προκοπη Παυλοπούλου και του Θ. Ρουσσόπουλου, συν τα σχόλια του Νικήτα Κακλαμάνη.

Ειτε γνώριζαν τις προθέσεις του Καραμανλή, ειτε  τις πρόβλεψαν ,  ηταν σαν να προλειαίνουν το έδαφος- αν και ο πρωην Πρωθυπουργος δεν χρειάζεται  δημιουργία  κλίματος , όταν προκειται να πει κατι. Το δημιουργεί ο ιδιος.

Αυτή τη στιγμη  υπάρχει πλεον  νέο πολιτικό σκηνικό με  δυο στοιχεία.

Το  ένα είναι η λύτρωση που επήλθε  για το κομμα της ΝΔ που πιέζεται αυτή την  περίοδο απο τις ζοφερές αποκαλύψεις που βαρύνουν την ομαδα Μητσοτάκη και κυρίως από τις  πανικόβλητες,  και   απεχθείς μεθοδευσεις της για να μην αναλάβει  τις ευθύνες του ο Πρωθυπουργός.

Το άλλο είναι  ότι ο Κυριάκος Μητσοτακης προσωπικά δεν  μπορει να ξεφύγει πλεον . Αν επιλέξει να συγκρουστεί  με τον Καραμανλή, είναι χαμενος στη ΝΔ

. Αν  ευθυγραμμίσει με τις υποδειξεις του για <άπλετό φως> είναι  χαμένη όλη η ομάδα που οργάνωσε  τις παρακολουθήσεις πολίτικών αντίπαλών, δημοσιογράφων, και αλλων, ως μέθοδο διακυβερνησης.

Αυτό σημαίνει ότι  από τα Ανώγεια εκκινήθηκε μια ενδοπαραταξιακή δικαδικασια – με κεντρικό πεδίο την ΚΟ της ΝΔ της οποίας ο Καραμανλής είναι μέλος- , που θα  απολήξει σε ευρύτερες πολικές εξελίξεις.

Στο τελος του διαφαινεται η    παραίτηση Μητσοτακη. Εκτος   αν εχει  στο μυαλού του να  προκαλέσει πολιτικη ανωμαλία για να διασωθεί-  που δεν προκειται

 Είναι προφανές  ότι με φόντο τις  αποκαλύψεις υποκλοπές, συν όσες  αναμένονται ακόμη και το βαρύ διεθνές κλίμα, αυτή η κυβερνηση δεν μπορει να  σταθεί με  αυτόν τον Πρωθυπουργο.

Μια επιλογη του Κυριακου Μητσοτακη είναι να καταφύγει άμεσα σε εκλογες  με την προσδοκία ότι το αποτέλεσμα της θα του επιτρέψει να υλοποιήσει το εναλλακτικό σχεδία που εχει ούτως η άλλως για μετα την ητα του:

Να διασπάσει τη ΝΔ και με τα ανεμομάζωμά που συσπειρώνει  από το 2016 να ιδρυσει νέο <οικογενειακό> κομμα  για να αμυνθεί και με   ,προοπτικη να το κληροδοτήσει  στον γιο του

Μια άλλη επιλογή είναι να γατζωθεί ακόμη περισσότερο στην εξουσια και  να επικαλεστεί   <εθνικούς κίνδυνους>, η < επιθέσεις αποσταθεροποίησης> – όπως έχει ηδη κάνει-  μετατρέποντας  την πολιτικη ζωή σε ζούγκλα.

Το τριτο ενδεχόμενο είναι να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και τον αντικαταστησει  κανονικα από την ηγεσία της, στέλνονται καποιον αλλο στη Βουλη για να ζητησει ψήφο εμποστισυνης, ώστε να ολοκληρωθεί η τετραετία

Σε κάθε περιπτωση το  τελος της εποχής Μητσοτάκη είναι  προδιαγεγραμμένο και  το  κοντέρ θα αρχισε να γραφεί  απο την αρχή για την πολιτική ζωή  στη  χωρα.

Σ αυτό το σκηνικό μένει να κριθεί αν οι δυνάμεις της Συντητηρικης παράταξης θα κινηθούν για να κάμψουν την άρνηση επιστροφής του Καραμανλης. Ο   ιδιος δεν είναι διατεθειμένος γι αυτό, αλλα δεν αποκλείεται να πάρει  πρωτοβουλιες, αν επιχειρηθεί διάσπαση της ΝΔ από την <ομαδα Μητσοτακη>.

Στο σημείο αυτό  ανεξάρτητα με τα εσωκομματικά, της ΝΔ    η προσοχή στρέφεται  στον Αλέξη Τσίπρα, ως εν δυνάμει διάδοχο του  Κυριακου Μητσοτακη ,  επικεφαλής   της προοδευτικής κυβερνηση  για την οποια γίνεται λογος από  καιρό.

 Καθως  η διασφάλιση της  θα προκυψει  από το συνδυασμό της  εκλογικής νικης του ΣΥΡΙΖΑ και την συνεργασία του με το  ΠΑΣΟΚ   οι εξελίξεις  βρισκονται  πλέον στα   χέρια του  προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ .

Επείγει να   εκκαθαρίσει και τις τελευταίας εσωκομματικες εκκρεμότητα και  να  παρουσία του δυο άξονες  που θα κρίνου την επίδοση του κόμματός του  στην κάλπη: το πρόγραμμα του και τα πρόσωπα που θα το υλοποιήσουν- αποκλείοντας τα <βαρίδια> .

Στο  σκηνικό που διαμορφώνεται η   ανάδειξη από την πλευρά του Τσίπρα και της κυβερνώσας ομάδας του θα  κρίνεις το εκλογικό αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής αυτή η ομάδα δεν υπάρχει και στη θέση της εμφανίζονται οι < τομεάρχες> –   οι περισσότεροι από τους οποίους  δεν είναι διόλου πειστικοί,  για την  αντιμετώπιση των  προβλημάτων που θα κληρονομήσει η νέα κυβέρνηση.