Please enable JS

Επικίνδυνη Στροφή του Τ.Πρίσλεϊ ή αλλιώς το σκυλί που κοιμάται..

Πρεμιέρα 24/11

Μετάφραση Μαργαρίτα Καλογήρου Δαλαμάγκα
Σκηνοθεσία Μανώλης Κλωναρης 
Κίνηση : Ντέπυ Γοργογιαννη 
Μουσική: Νίκος Χατζόπουλος 
Σκηνικά : Χρήστος Μπαλαγιάννης 
Κοστούμια : Μαριος Μποβολης 

Παίζουν 
Αδριανός Γκάτσος 
Σελήνα Διαμαντοπούλου 
Δημήτρης Ζέρβας 
Βασίλης Ζήσης
Καλλιρρόη Βελέντζα 
Άρης Κασαπίδης
Ρουμπίνη Χονδρουδάκη

Ο Τζων Πρίσλεϋ έγραψε το έργο στα 1932, όταν η ομοφυλοφιλία, τα ναρκωτικά και οι ανοιχτές συζητήσεις γύρω από αυτά ήταν θέματα ταμπού, μάλιστα κάθε ανοιχτή συζήτηση για αυτά μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε φυλάκιση αυτού που έκανε την απλή συζήτηση, για να μην πούμε για όσους αποκαλύπτονταν από αυτήν ως ομοφυλόφιλοι ή χρήστες. Το 1934 το έργο έγινε ταινία στο Χόλυγουντ. Όταν παίχτηκε στο θέατρο στην πατρίδα του συγγραφέα το 1932, η αρχική κριτική ήταν ότι δεν θα άντεχε στην σκηνή πάνω από τρεις μέρες ακριβώς λόγω των θεμάτων που έθιγε. Παρά την κατακραυγή από τους συντηρητικούς κριτικούς και το συντηρητικό τμήμα του κοινού, το έργο έμεινε στην σκηνή συνεχώς επί έξι μήνες. Υπήρξα περιπτώσεις θεατών που έβλεπαν την παράσταση…κρυφά και δεν το ομολογούσαν στο περιβάλλον τους.

binary comment

Το έργο ξεκινάει και τελειώνει μέσα στο ίδιο βράδυ, μετά από ένα χαρούμενο δείπνο στο οποίο συμμετέχουν πέντε παλιοί στενοί φίλοι και συνεργάτες που όλοι είναι συνέταιροι σε έναν ανερχόμενο εκδοτικό οίκο και ένας συγγραφέας, πελάτης και φιλοξενούμενός τους. Μέσα σε λίγες ώρες, ένα τυχαίο γεγονός βάζει σε εκκίνηση μια συζήτηση γύρω από την αυτοκτονία του αδελφού ενός από αυτούς πριν ένα χρόνο. Ο συγγραφέας οδηγεί επιδέξια, επικίνδυνα και, στο τέλος, πανούργα και εφιαλτικά την συζήτηση που ακολουθεί. Έτσι που, στο τέλος της βραδιάς όλοι οι ήρωες να βρίσκουν τον εαυτό τους “να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε βρεγμένο δρόμο μπροστά σε μια επικίνδυνη στροφή”. Μοιραία, κανενός η ζωή δεν μπορεί από την επόμενη μέρα να είναι αυτή που ήταν. 

Στην Ελλάδα η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΡΟΦΗ παίχτηκε για τελευταία φορά το 1989 με την Αντιγόνη Βαλάκου, τον Άγγελο Αντωνόπουλο, τον Δάνη Κατρανίδη, την Αλίκη Αλεξανδράκη, την Πέμη Ζούνη, την Ματίνα Καρρά και τον Γιάννη Βούρο.

Στην παράσταση του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ έξι νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, ερμηνεύουν τους επιτυχημένους γιάππηδες του σήμερα που, παρά το επιτυχημένο κοινωνικό, επαγγελματικό και προσωπικό τους προσωπείο είναι εγκλωβισμένοι μέσα στις απάτες και τα μυστικά που καθένας κουβαλάει, και που όλα έχουν να κάνουν με τον αυτόχειρα φίλο και τέως συνεργάτη τους.

Άλλα έργα του Τζων Πρίσλευ είναι “Ο Επιθεωρητής Έρχεται” και ¨Εμείς και ο Χρόνος”. Και τα δύο έχουν παιχτεί με μεγάλη επιτυχία στην Ελληνική σκηνή.

Επικίνδυνη Στροφή του Τ.Πρίσλεϊ 
ή αλλιώς το σκυλί που κοιμάται..

Μετάφραση Μαργαρίτα Καλογήρου Δαλαμάγκα
Σκηνοθεσία Μανώλης Κλωναρης 
Κίνηση : Ντέπυ Γοργογιαννη 
Μουσική: Νίκος Χατζόπουλος 
Σκηνικά : Χρήστος Μπαλαγιάννης 
Κοστούμια : Μαριος Μποβολης 

Παίζουν 
Αδριανός Γκάτσος 
Σελήνα Διαμαντοπούλου 
Δημήτρης Ζέρβας 
Βασίλης Ζήσης
Καλλιρρόη Βελέντζα 
Άρης Κασαπιδης
Ρουμπίνη Χονδρουδάκη

binary commentRelated Posts