Please enable JS

Η Ελπίδα Αμίτση μας μιλά για την παράσταση «Η ΣΤΡΙΓΓΛΑ ΕΓΙΝΕ ΑΡΝΑΚΙ;»

1.       Μιλήστε μας για το Θέατρο ΕΝ-Α και την Ομάδα ΕΝ-Α. Πότε δημιουργήθηκαν και πως αποφασίσατε να φτιάξετε ένα θέατρο, εκτός των ορίων του γνωστού θεατρικού χάρτη, στον Κορυδαλλό;

 

 Το θέατρο ΕΝ-Α δημιουργήθηκε για να υλοποιεί ιδέες αρετές και τεχνουργήματα της υπέρτατης φαντασίας. Η Ομάδα ΕΝ-Α δημιουργήθηκε στο Ωδείο “ΕΝΤΕΧΝΟΝ” και είναι γέννημα της εσωτερικής εργασίας και σπουδής για την εκδήλωση και βεβαίωση της ανομοιότητας με στόχο την αλήθεια και ελευθερία στην προσέγγιση της ερμηνείας ψυχονοητικά και σωματικά με ήθος και συνέπεια. Το θέατρο ΕΝ-Α δημιουργήθηκε το 2016 και η Ομάδα ΕΝ-Α είναι δύο χρόνια μεγαλύτερη. Στον χώρο του θεάτρου ΕΝ-Α παρουσιάστηκαν οι εξής παραγωγές:  HOMO NORMALIS “το πρότυπο της ομαλότητας “ σε κείμενο Ελπίδας Αμίτση εμπνευσμένο από το “Άκου ανθρωπάκο” του Βίλχελμ Ράιχ, “ Ο μικρός αδελφός” της Μαριέλης Σφακιανάκη Μανωλίδου, “Ο Σιμιγδαλένιος” του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, “Πέερ Γκύντ”  IBSEN+GRIEG του Ερρίκου Ίψεν, “Κάποτε ένας πυροβολισμός…” του Γιάννη Παπάζογλου και συνεχίζουμε.

Ο Κορυδαλλός είναι κοντά στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά και είναι ωφέλιμο ο θεατρικός χάρτης να πλουτίζεται και να εξελίσσεται.

 

2.       Ποια η ανταπόκριση του κοινού μέχρι σήμερα και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε για αυτό σας το εγχείρημα;

 

 Η ανταπόκριση του κοινού είναι εξαιρετική και οι όποιες δυσκολίες εμφανίζονται είναι αναγκαίο να διαλύονται για να θριαμβεύουν υλοποιημένες οι ιδέες.

 

3.       Η Νέα σας παραγωγή είναι ένα νεοελληνικό έργο του Κώστα Παπαπέτρου « Η ΣΤΡΙΓΓΛΑ ΕΓΙΝΕ ΑΡΝΑΚΙ;», μιλήστε μας για αυτήν.

 

 Θα μιλήσουμε για την αγάπη, για αυτήν την ακτίνα που απορρέει από την ψυχή μας και ζωογονεί ότι την περιβάλλει, αποκαλύπτοντας στον άνθρωπο τον σκοπό της υπάρξεως του επί της γης. Η δικαιοσύνη, η καλοσύνη και η ωραιότητα είναι εκδηλώσεις της αγάπης, η οποία είναι αρχή πνευματική, η έκφραση της  είναι ιδιότητα ψυχική και μπορεί ο άνθρωπος μέσω της θελήσεως του να την εκδηλώσει και στο φυσικό επίπεδο, αφού απαλλάξει τις έμφυτες δυναμικές του ιδιότητες από κάθε δοξασία και θεωρία ασυμβίβαστη με την κρίση και συνείδησή του. Στο έργο μας “Η στρίγγλα έγινε αρνάκι;” του Κώστα Παπαπέτρου, η ηρωίδα μας, η γυναίκα, η Κατερίνα παλεύοντας να εδραιώσει την αληθινή της θέση στην κοινωνία, μέσα από σατιρικές και ανατρεπτικές καταστάσεις δίνει μήνυμα ζωής σε όλους τους ήρωες και του οδηγεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και παραδοχής ότι η λύτρωση έρχεται μέσα από την μύχια δράση της αγάπης, όπου τα δόγματα καταρρέουν και η αρμονία εγκαθίσταται στην τριπλή φύση του ανθρώπου.

 

4.       Τι σημαίνει το ερωτηματικό στο τέλος του τίτλου;

 

Στην ελεύθερη διασκευή με σύγχρονες και επίκαιρες αναφορές που θα δείτε στη σκηνή του θεάτρου μας ΕΝ-Α υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες για το ποιος τελικά έγινε αρνάκι. Γι’ αυτό βάζουμε στον τίτλο ένα καίριο ερωτηματικό και αναρωτιόμαστε: «Η στρίγγλα έγινε αρνάκι:» ή ο …στρίγγλος ο άντρας της. Την απάντηση τη δίνει το κείμενο του Κώστα Παπαπέτρου που είναι μια άλλη γραφή, βασισμένη στο μύθο του κλασσικού έργου με πολλές κωμικές, σατιρικές, ερωτικές και ανθρώπινες  καταστάσεις, πολλές ανατροπές και μηνύματα πάνω στις σχέσεις των δύο φύλων και όχι μόνο….μέχρι την τελική λύση και το απρόοπτο φινάλε, όπου θα λυθεί και η απορία: «Η στρίγγλα έγινε αρνάκι:»

 

5.       Ένα από τα θέματα που διαπραγματεύεται το έργο είναι οι σχέσεις των δύο φύλων. Από τότε που γράφτηκε το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ μέχρι σήμερα οι σχέσεις των δύο φύλων έχουν αλλάξει;

 

Τα πάντα εξελίσσονται, είναι νόμος Ζωής. Με μικρά ανοδικά βήματα μέσα στην παγκόσμια υλιστική πραγματικότητα, η ανθρωπότητα παλεύει για να καταφέρει κάποια στιγμή ο άνθρωπος (άνδρας και γυναίκα) να δημιουργήσει κοινωνία αρμονίας, δικαιοσύνης, αμοιβαιότητας , αγάπης και σοφίας. Η μάχη είναι σκληρή γιατί το πέπλο της λήθης σκεπάζει την μνήμη με αποτέλεσμα την εναντιότητα και την διαίρεση. Η ευχή και η προσδοκία είναι η δράση του ανθρώπου να αναγεννήσει τα ευγενή σπέρματα της μέλλουσας ανθρωπότητας,

 

Πληροφορέις για την παράσταση «Η ΣΤΡΙΓΓΛΑ ΕΓΙΝΕ ΑΡΝΑΚΙ;»  στο Θέατρο ΕΝ-Α  ΕΔΩ

Array