Please enable JS

Η καλλιτεχνική διευθύντρια Ανδριανή Μαρούλη μας μιλά για το φεστιβάλ Ζακύνθου

Απεσταλμένη από το artandpress στο Φεστιβάλ Ζακύνθου η Φένια Αποστόλου
Ένα φεστιβάλ χορού κάθε καλοκαίρι στη Ζάκυνθο έχει γίνει πλέον  θεσμός.Το ”Zante dance festival” φέτος έκλεισε τα τέταρτα γενέθλια του και η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Ανδριανή Μαρούλη μας μιλάει για αυτό το καλλιτεχνικό της όραμα που δίνει την δυνατότητα  σε ντόπιους  και επισκέπτες του νησιού να έρθουν σε επαφή   με την τέχνη της κίνησης.
“Η τέχνη του χορού πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα και ύπαρξη στον τόπο μας  και καλούμαστε εμείς να τον στηρίξουμε και να τον διαδώσουμε ο καθένας με  τον δικό του τρόπο.”

 

1)      Για τέταρτη συνεχόμενη  χρονιά πραγματοποιήθηκε φέτος, με μεγάλη επιτυχία, το ”Zante dance festival” (27-31/07). Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε ένα Φεστιβάλ Χορού στη Ζάκυνθο;

 

Το Φεστιβάλ χορού ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 με κίνητρο την διάδοση της τέχνης που αγαπώ και στηρίζω ανοίγοντας δρόμο σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Όνειρο ζωής αυτό το Φεστιβάλ, προσδοκώ να γίνει αφετηρία για τις επόμενες γενιές καλλιτεχνικών συναντήσεων , προάγοντας έτσι την κουλτούρα, την ομορφιά, την πραγματικότητα μέσα από την δεξιοτεχνία και το μεράκι.

2)       Φέτος το Φεστιβάλ επεκτάθηκε σε μέρες και δράσεις  και παρουσιάστηκε και σε άλλες περιοχές του νησιού εκτός από τη θεατρική σκηνή Σαρακηνάδου όπου οι  ομάδες χορού  παρουσίασαν τις δουλειές τους. Ποιά είναι  η εμπειρία σας από αυτό το ”άνοιγμα”;

 

Με χαρά διαπίστωσα ότι η επέκταση του φεστιβάλ και σε άλλους χώρους του νησιού εκτός από ένα κλειστό θέατρο καλεί τον θεατή και τον παρασύρει να απολαύσει το θέαμα γιατί ο χορός είναι τρόπος ζωής μέσα στην καθημερινότητά μας .

Η τέχνη του χορού δεν έχει μεγάλο κοινό και πόσο μάλλον στην επαρχία, άρα καλούμαστε να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε το κοινό και να μοιραστούμε μαζί του δίνοντας του μηνύματα, για συνύπαρξη ταξιδεύοντας το  και επικοινωνώντας μαζί του με τη δική μας γλώσσα το Σώμα.

3)      Πώς οραματίζεστε την εξέλιξη του Φεστιβάλ στο μέλλον;

 

Η εξέλιξη εξαρτάται από την αντοχή και την υπομονή ,θέλει το χρόνο του και εμείς θα του τον δώσουμε, έχω εξαιρετικούς συνεργάτες που στηρίζουν το έργο μου .

Τα 4 χρόνια έδειξαν ότι με την σωστή επιλογή καλλιτεχνών το φεστιβάλ ανεβάζει τον πήχη με ταχείς ρυθμούς.

 

4)      Πιστεύετε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την τέχνη του Χορού  η θεσμοθέτηση Φεστιβάλ Χορού στη χώρα μας, ώστε, εκτός από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που συνήθως έχει ο χορός, να αποκτήσει και μια πιο διαδεδομένη καλλιτεχνική ταυτότητα;

 

Σαφώς, αν εμείς οι καλλιτέχνες δεν οραματιζόμασταν τέτοιου είδους προσπάθειες δεν θα υπήρχε ισορροπία ώστε να ομορφήνει η ζωή μας στη πεζή πραγματικότητα κερδίζοντας  τον ρομαντισμό και την ευτυχία.

Η τέχνη του χορού πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα και ύπαρξη στον τόπο μας και καλούμαστε εμείς να τον στηρίξουμε και να τον διαδώσουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

 

5)      Πόσο δύσκολη είναι η διοργάνωση ενός Φεστιβάλ και πόσος χρόνος προετοιμασίας χρειάζεται για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα;

 

Οργάνωση και προγραμματισμός για μένα είναι το σημαντικότερο μαζί με άξιους συνεργάτες.

Η προετοιμασία για το επόμενο φεστιβάλ ξεκινάει την επόμενη μέρα που κλείνουν οι πόρτες του.

 

6)      Υπάρχουν τρόποι μύησης του κοινού στην τέχνη του Χορού, μια τέχνη που πολλοί θεωρούν ”ελιτίστικη” και περιορισμένου ενδιαφέροντος;

 

Το κοινό δεν γνωρίζει για αυτό και αντιστέκεται ή καλύτερα αισθάνεται άβολα σε θεάματα που δεν μπορεί να ταυτιστεί και να ερμηνεύσει, όμως παρατηρούμε ότι πολλοί δημιουργοί  έχουν πλησιάσει αρκετά θεματικά την ανθρώπινη ύπαρξη έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να συμμετέχει  και ο χορός να είναι ανάγκη έκφρασης και όχι να απευθύνεται σε ένα ειδικό κοινό.

 

Array