Please enable JS

Θάνος Παπαθανάσης

Αν θέλουμε να αντικρίζουμε τον ήλιο, πρέπει να παλέψουμε τα σκοτάδια μέσα & έξω μας & να βάλουμε την ρότα μας κόντρα στην κοινωνία.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που πιστεύεις ότι κάνουν το κείμενο «Πανεπιστήμιο – Ομόνοια» τόσο δυνατό;
Το κείμενο της παράστασης «Πανεπιστήμιο – Ομόνοια» γράφτηκε από τον Γιάννη Οικονόμου μέσα στην καραντίνα και είναι μία κατάθεση ψυχής πάνω σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, απλώς πλέον οι γυναίκες έχουν το θάρρος να το αναφέρουν. Ο Γιάννης προσπάθησε μέσα από μία γραφή που ακροβατεί ανάμεσα στον σουρεαλισμό και τον ρεαλισμό να ξεγυμνώσει μπροστά στα μάτια των θεατών τον «θύτη». Χωρίς φιοριτούρες, χωρίς πως και τι, μας δίνει με τον δικό του τρόπο την απάντηση στην ερώτηση «γιατί τώρα;». Μέσα από φαινομενικά κωμικές καταστάσεις που όμως οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, μας φέρνει προ των όποιων ευθυνών μας αναλογούν.

Για ποιούς λόγους δέχτηκες να συνεργαστείς με τη σκηνοθέτη Γιάννη Οικονόμου;
Με τον Γιάννη μας δένει μία φιλία που ξεκίνησε στο «Θέατρο των Αλλαγών». Μαζί στις εξετάσεις, μαζί και στο πτυχίο και η ζωή τα έφερε ώστε πέρυσι να παίζουμε και τις πρώτες μας παραστάσεις στον ίδιο χώρο. Κάποια στιγμή λοιπόν μου έστειλε το «πόνημά» του να το διαβάσω για να του πω την γνώμη μου. Η πρώτη φράση που του είπα μετά τα αναμενόμενα συγχαρητήρια ήταν «Αν το ανεβάσεις ποτέ, θέλω να παίξω». Αυτό νομίζω τα συνοψίζει όλα. Πέρα από τον τρόπο που δουλεύει, σου προσφέρει και μία σιγουριά ότι το αποτέλεσμα που θα παραχθεί θα είναι αρτιότατο από κάθε άποψη.

Tι ιδιαίτερο έχει η δική σας παράσταση ώστε να έρθει το κοινό να την δει;
Όπως είπα και για το κείμενο, η παράσταση δεν ωραιοποιεί τίποτα. Δεν είναι το σκεπτικό μας να δείξουμε ωμή βία στον εκάστοτε θεατή, αλλά να του δείξουμε πως μία σχέση που ξεκινάει τόσο ρομαντικά και παιχνιδιάρικα μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό, μπορεί να εξελιχθεί τόσο άσχημα και πως τα σημάδια μίας τέτοια κακοποιητικής σχέσης εμφανίζονται από αρκετά νωρίς. Στην ουσία δείχνουμε για πρώτη φορά τον θύτη τόσο πολύ. Όλη η ομάδα προσπαθήσαμε αρκετά ώστε να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούσαμε και νομίζω πως τα μέχρι στιγμής σχόλια που δεχόμαστε, μας δικαιώνουν απόλυτα.


Μίλησέ μας για το δικό σου ρόλο.
Ο ρόλος μου είναι ένα αίνιγμα μέσα σε αυτή την παράσταση. Χωρίς να θέλω να προδώσω πολλά πράγματα (γιατί ο κάθε θεατής έχει στο μυαλό του μία δική του ερμηνεία) ο άντρας που υποδύομαι λειτουργεί κάπως σαν μία ανάμνηση η οποία όμως έχει δική της βούληση και μιλιά. Δεν είναι ούτε κακός, ούτε καλός και δεν τον ενδιαφέρει τίποτα πέρα από την αλήθεια. Η αλήθεια όμως είναι κάτι σχετικό πάντα και πολλές φορές οι άνθρωποι δεν είμαστε έτοιμοι να την δεχτούμε. Τα υπόλοιπα επί σκηνής.

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη ”;

Μεγαλώνουμε μέσα σε μία κοινωνία που πολλές φορές δείχνει το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό της. Αυτό μας κάνει και εμάς σκληρόπετσους πολλές φορές και μας βγάζει κάποια αρνητικά συναισθήματα. Δεν αντιδράμε σε ότι συμβαίνει ή ακόμα και όταν το κάνουμε είναι για να δείξουμε την απάθειά μας. Πρέπει κάθε μέρα να προσπαθούμε να αντικρούσουμε αυτή την κατάσταση και αυτό ξεκινάει από μέσα μας. Κόντρα στην ρότα που μας έχουν χαράξει, πρέπει να χαράξουμε την δική μας. Συναισθηματικά, νοητικά, πρακτικά. Να μην συμβιβαζόμαστε με ότι οι άλλοι θεωρούν σωστό για εμάς. Γιατί όπως είπε και ο Ελύτης με μία άλλη φράση του «Αλλά κάτεχε ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του, θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο». Αν θέλουμε λοιπόν να αντικρίζουμε τον ήλιο, πρέπει να παλέψουμε τα σκοτάδια μέσα μας και έξω μας και να βάλουμε την ρότα μας κόντρα στα στεγανά της κοινωνίας.

Πληροφορίες για την παράσταση:

https://artandpress.gr/%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%ce%bf%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf/
Array