Mε ποιο σκεπτικό αποφασίσατε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο κείμενο;
Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη της συγγραφέως κυρίας Έλενας Παλαιολόγου να καταπιαστεί και να συγγράψει ένα έργο για την ποιήτρια Σαπφώ! Στην αναζήτηση της διαπίστωσε πως μια μεγάλη θαυμάστρια της ποιήτριας υπήρξε και η σημαντική Καλλιρρόη Παρρέν, που πολύ συχνά αναφερόταν στη Σαπφώ μέσω της εφημερίδας της “Η εφημερίς των Κυριών”.Η Έλενα Παλαιολόγου εμπνεύστηκε μια ονειρική συνάντηση αυτών των δύο δυναμικών προσωπικοτήτων όπου η καθεμία από το δικό της μετερίζι καταθέτει τους αγώνες που έδωσε στην εποχή της για την υπεράσπιση της γυναικείας υπόστασης και την ανάδειξη των δικαιωμάτων της.
Τι πιστεύετε ότι έχει να μας πει ένα έργο του 19ου αιώνα σήμερα στον 21ο αιώνα;
” Η εφημερίς των Κυριών – το όνειρο” είναι ένα έργο σύγχρονο που αφενός έχει να κάνει με τις ρίζες μας και την Ιστορία μας, μιας και αναφέρεται σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της Ελλάδας και αφετέρου καταπιάνεται με ένα θέμα που ήταν και παραμένει φλέγον! Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία μπορεί να έχει βελτιωθεί,παρ’όλα αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο ο ρόλος της γυναίκας, (μητέρας, συζύγου,εργαζόμενης η μη) δεν έχει πάρει ακόμα τη θέση που του αναλογεί. Η υποτίμηση, η καταπίεση ακόμα και η σκληρή βία για πάρα πολλές γυναίκες αποτελούν μια οδυνηρή πραγματικότητα στις μέρες μας. Το έργο λοιπόν αυτό, πέρα από το να συγκινεί, γίνεται αφορμή για σκέψη και προβληματισμό!
Μιλήστε για τον ρόλο σας την ποιήτρια Σαπφώ.
Υποδύομαι την αρχαία λυρική ποιήτρια Σαπφώ που έμεινε στην Ιστορία και είναι παγκοσμίως γνωστή ως η μεγαλύτερη ποιήτρια της αρχαιότητας! Ο Πλάτωνας την αποκάλεσε ” Δέκατη μούσα” και ο Αλκαίος ” Ιερή γυναίκα”. Ύμνησε τον έρωτα μέσα από την ποίηση της και εξέφρασε τον απεριόριστο θαυμασμό και την αγάπη της για το γυναικείο φύλο! Τα ποιήματα της διδάσκονταν σε όλα τα σχολεία του τότε ελληνικού κόσμου. Είχε σχολή στη Λέσβο για την πνευματική καλλιέργεια των νεαρών κοριτσιών που μάθαιναν μουσική, ποίηση, χορό, λεπτούς τρόπους…!
Στο έργο μας, η Σαπφώ εμφανίζεται στο όνειρο της Καλλιρρόης Παρρέν σε μια στιγμή αδυναμίας της, προκειμένου να την ενθαρρύνει και να την εμψυχώσει για να συνεχίσει τον σημαντικό της αγώνα !
Όταν η σκηνοθέτης μας, κυρία Ισμήνη Σακελλαροπούλου, και η παραγωγός της παράστασής μας, κυρία Μάχη Παπαγιαννάκη, μου πρότειναν να ενσαρκώσω τη Σαπφώ, αισθάνθηκα τιμή και απεριόριστη χαρά !
Είμαι ενθουσιασμένη και χαρούμενη που συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω! Με την Βίκυ γνωριζόμαστε χρόνια…έχουμε αποφοιτήσει από την ίδια δραματική σχολή, μα ποτέ δεν είχαμε ανταμώσει στη σκηνή.
Μια άλλη ” εκρηκτική” παρουσία στην παράσταση μας είναι εκείνη της κυρίας Μόρφως Τσαϊρέλη που ερμηνεύει 7 μελωποιημένα ποιήματα της συγγραφέως.Την πρωτότυπη μουσική στην παράσταση υπογράφει η κυρία Αρετή Κοκκίνου, η οποία βρίσκεται μαζί μας πάνω στη σκηνή με την κιθάρα της καθώς επίσης και η τσελίστρια κυρία Ειρήνη Αναστασίου ! Τα τραγούδια πλαισιώνονται από χορογραφίες της κυρίας Φένιας Μπότση που εκτελεί η ίδια και θα έλεγε κανείς πως υποδύεται μια μαθήτρια της Σαπφούς. Εν κατακλείδι…ευτυχισμένη στιγμή για μένα !
Έχει αλλάξει η κοινωνία σήμερα;
Η κοινωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διαρκώς αλλάζει και μεταβάλλεται !Το κοινό μας μέλημα και η ευθύνη μας είναι να αλλάζει προς το καλύτερο!
Με ποιες σκέψεις και ποια συναισθήματα θα θέλατε να φύγουν οι θεατές από την παράσταση;
Καταρχάς, θα ήθελα να φύγουν με σκέψεις και συναισθήματα ! Το ποιά θα είναι αυτά, έγκειται στην αντίληψη του καθενός ,στον συναισθηματικό του κόσμο και σε άλλες παραμέτρους μιας και η παράσταση, η κάθε παράσταση, έχει διαφορετική επίδραση στον κάθε θεατή. Ωστόσο,οι θεατές της” εφημερίδας “φεύγουν συγκινημένοι και ” διψασμένοι” για περαιτέρω γνώση και πληροφόρηση γύρω από τις δύο αυτές προσωπικότητες ! Και αξίζει να σημειωθεί πως το κοινό δεν είναι αποκλειστικά γυναικείο…Απεναντίας,υπάρχουν πολλοί άντρες -θεατές και αυτή η ένδειξη είναι άκρως θετική!
Τι σκέφτεστε για την Ελλάδα του 2019;
Η Σαπφώ λέει: ” Η δική μου Ελλάδα είναι μια ιδέα! Είναι ο τόπος προέλευσης της ομορφιάς και του πολιτισμού που έρχεται αναλλοίωτη μέσα από το χρόνο”!
Λυπάμαι ειλικρινά που δεν μπορώ να ταυτιστώ με τη Σαπφώ στην Ελλάδα του 2019…Προβληματίζομαι έντονα για το μέλλον, παρ’όλο όλα αυτά επιλέγω να είμαι αισιόδοξη, ακόμα κι αν οι καιροί δεν το επιτρέπουν.
Το Art and Press δημιουργήθηκε με σκοπό την πολιτική, πολιτιστική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών. Πίσω από τη λειτουργία του Art and Press υπάρχει μία ομάδα «ανήσυχων» ανθρώπων, που προέρχονται από διάφορους κοινωνικούς χώρους, στους οποίους προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά όπου και όσο μπορούν. Η κοινή αγάπη των μελών της ομάδας μας για την πολιτική, τον πολιτισμό και γενικά την ενημέρωση, είναι η κινητήρια δύναμη για την παρακολούθηση, καταγραφή και παρουσίαση σε όλους εσάς, όσων συμβαίνουν. Δεν μας καθοδηγεί κανείς, δεν μας χρηματοδοτεί κανείς και ως εκ τούτου παραθέτουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς λαμβάνουν χώρα. Η πορεία του Art and Press είναι συνεχόμενα και ραγδαία ανοδική όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών / αναγνωστών τόσο στην κύρια ιστοσελίδα όσο και στο κανάλι του Youtube.