Please enable JS

Θοδωρής Ελευθεριάδης

Σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται η ανθρώπινη & η καλλιτεχνική μας υπόσταση προσπαθώ να κρατώ τις αξίες μου & να μην επηρεάζομαι από τις δυσκολίες.

Γιατί αποδέχτηκες την πρόταση του σκηνοθέτη Καμτσήνα παίξεις στον “Ορλάντοτης Βιρτζίνια Γουλφ;

Ο Νίκος Καμτσής με επέλεξε μέσα από την διαδικασία ακρόασης.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στο θέατρο και μιλήσαμε υπήρξε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και οικειότητας . Διάβασα κάποια αποσπάσματα του έργου και με δοκίμασε κατευθείαν στον ρόλο του Νικ Γκρην.

Μου έδινε σκηνοθετικές οδηγίες για να δει πως τις ακολουθώ και ποια είναι η δική μου οπτική πάνω σε αυτές. Συζητήσαμε για το έργο και για την θεατρική απόδοση που έκανε ο ίδιος και μπορούσα να δω τον εαυτό μου μέσα στο σκηνοθετικό του όραμα. Οπότε όταν έμαθα ότι ήθελε να συνεργαστούμε δεν υπήρχαν και πολλά πράγματα να σκεφτώ.

Πες μας λίγα λόγια για τον δικό σου ρόλο.

Εγώ υποδύομαι τον αποτυχημένο ποιητή-συγγραφέα Νικ Γκρην. Είναι ένας πολυσύνθετος χαρακτήρας με όλα τα στραβά που μπορεί να έχει ένας καλλιτέχνης.

Μέσα από την προσωπική μου έρευνα διαβάζοντας το μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γούλφ κράτησα σημειώσεις ,για τον τρόπο που τον χαρακτηρίζει η ίδια η συγγραφέας μέσα από την αφήγηση της και την επίγευση που αφήνει στους άλλους ήρωες του μυθιστορήματος.

Νομίζω είναι καλύτερα να μιλήσει η ίδια η συγγραφέας για τον ρόλο μου :

[…μιλούσε ακατάπαυστα για τον εαυτό του όμως ήταν ευχάριστη η συντροφιά του…]

[…όσο περισσότερο κατηγορούσε την εποχή του, τόσο περισσότερη ικανοποίηση ένιωθε…]

[…συνηθισμένος να επιπλήττει αντί να κολακεύει…]

[…η έκφραση του προσώπου του ήταν ανησυχητική και μια σπίθα καχυποψίας διέκρινες στο βλέμμα του…]

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη”;

Σε μια κοινωνία που καθημερινά δοκιμάζεται η ανθρώπινη μας πλευρά και η καλλιτεχνική μας υπόσταση να προσπαθώ να κρατήσω τις αξίες μου και να μην επηρεαστώ από τις δυσκολίες. Να μείνω προσηλωμένος στους καλλιτεχνικούς μου στόχους.

Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες μετά απ΄ όλες τις κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας θα πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους σε σχέση με το παρελθόν;

Πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα δυνατό Σωματείο που με αίσθηση ευθύνης και σοβαρότητα δίνει μάχες.

Θεωρώ επίσης ότι κάθε επαγγελματίας ηθοποιός πρέπει να κάνει κι αυτός τον αγώνα του σαν μονάδα, και να διεκδικεί αυτά που πρέπει.

Κάνεις κάτι άλλο αυτό το διάστημα;

Παίζω στην εφηβική παράσταση ‘’Γιάννης Χ = Ξένος’’ που παρουσιάζει το θέατρο ‘’Τόπος Αλλού’’ και ο σκηνοθέτης Ν.Καμτσής για Γυμνάσια και Λύκεια .

Είναι μια παράσταση ευαισθητοποίησης των παιδιών εναντίον του Σχολικού Εκφοβισμου (Bullying) .

Η παράσταση είναι ειδικά δομημένη ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν σε μια ανοιχτή συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης πάνω σε ό,τι συμβαίνει σκηνικά.

Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την δουλειά διότι νιώθω ότι βάζω το λιθαράκι μου για να φυτρώσει στις καρδιές των παιδιών ένα κλωνάρι ‘’ενσυναίσθησης’’.

Σε καιρούς που δεν υπάρχουν ‘’αντισώματα’’ απέναντι στην προβαλλόμενη βία και χυδαιότητα νομίζω ότι αυτή η παράσταση μπορεί να κάνει την διαφορά.

Πληροφορίες για την παράσταση:

Array