Please enable JS

Θ.Από μηχανής: Σοφία Φιλιππίδου-Χάρης Αττώνης-Πάνος Παπαδόπουλος (συνέντευξη-προσκλήσεις)

Αποκλειστικότητα η συνέντευξη σε κάμερα με την Σοφία Φιλιππίδου και για τους δύο ηθοποιούς, που είναι μαζί της στην παράσταση.

“Καρφίτσες στα γόνατα”, μια ονειρική σύγχρονη παράσταση, που πραγματικά δεν πρέπει να χάσετε.

Συγχαρητήρια στην δημοσιογράφο και συγγραφέα Ρούλα Γεωργακοπούλου. Ιδιοφυές ανέβασμα από την Σοφία Φιλιππίδου, η οποία παίζει και σκηνοθετεί «την παντοδυναμία του ονείρου και του ενστίκτου» με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Κοστούμια, μουσική και φωτισμοί συνθέτουν μια μαγική παράσταση. Η σκηνοθεσία αναλαμβάνει να υπερασπιστεί έναν κόσμο ονειρικότητας, και που, πέρα από τη διδασκαλία της υποκριτικής, επεκτείνεται και στο εικαστικό μέρος, στην κίνηση των ηθοποιών, ακόμη και σε στοιχεία λόγου (πχ. Σαίξπηρ) που προστέθηκαν στο έργο.

Συγκλονιστικές ερμηνείες! Ο Χάρης Αττώνης είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στο θέατρο αυτήν τη στιγμή. Ο Πάνος Παπαδόπουλος εντυπωσιακός. Δεν πρόκειται καθόλου για θηλυπρεπείς φιγούρες που μιμούνται όσα δεν είναι, αλλά για αγόρια που απλά παίζουν γυναικείους ρόλους. Αυτή η επιλογή προεκτείνει ευρηματικά την προσωπικότητα της παράστασης, ενώ και οι δύο καταφέρνουν να ισορροπήσουν με μέτρο την πρόκληση του άφυλου.

Στο δεύτερο μονόπρακτο η παρουσίαση της σύγκρουσης Δύσης και ελληνικότητας είναι τόσο έντονη, όσο και στην ζωή μας στο παρελθόν και στο παρόν.

 

Δυο «συνηθισμένες» γυναίκες, πωλήτρια και πελάτισσα συναντιούνται σ’ έναν χώρο εκτός τόπου και χρόνου, που είναι ένα διανυκτερεύον κατάστημα γυναικείων ρούχων, κάτω από το οποίο περνάει ο ηλεκτρικός. Η πελάτισσα επείγεται να βρει το οριστικό ρούχο της, την αποκρυσταλλωμένη εικόνα του σώματος εαυτού – καινούργιου ρόλου, ενώ η πωλήτρια – ψυχοπομπός διατηρεί την εξουσία και τη γοητεία του θανάτου και της αναγέννησης!

Δοκιμάζοντας συνεχώς ρούχα, μεταφέρουν όλη τη γκάμα των συναισθημάτων και τις τεχνικές παιχνιδιού, που είναι απαραίτητα στοιχεία κάθε πρόβας, είτε είναι πρόβα θεάτρου, είτε πρόβα θανάτου και αλλαγής. Όταν η πελάτισσα, που ήδη έχει “γράψει” το  μικρό της μονόπρακτο, βρει το νέο της  “ρούχο” «επιστρέφει» με τον «ηλεκτρικό»… το έσχατο όχημα…. «πίσω» στο μικρό της σπίτι, όπου «συγκατοικεί» με τα δυο της ζωγραφικά έργα: Τον ναύτη του Τσαρούχη και την Προσπερίνα (Proserpine του Dante Gabriel Rosseti)τα οποία αλωνίζουν πέρα δώθε, διεκδικώντας ζωτικό χώρο.

Ο ναύτης με την ελληνικότητά του απαιτεί σεβασμό ως εθνικό και ερωτικό σύμβολο, όμως η παμπόνηρη “δυτική” Προσπερίνα με την κοφτερή της γλώσσα, αναστρέφει όλες τις βεβαιότητες και “υπαγορεύει” στην πελάτισσα – αφηγήτρια, ένα καινούργιο μονόπρακτο, που αυτήν την φορά θα είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία!

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Αγάπησα τα έργα της Ρούλας Γεωργακοπούλου με την πρώτη ανάγνωση και με ενθουσιασμό μεγάλο πρότεινα να τα σκηνοθετήσω και να συμμετέχω στην παράσταση.  Εκείνη δέχτηκε επίσης με χαρά και άρχισε το ωραίο μας το θεατρικό παιχνίδι!
Η Ρούλα Γεωργακοπούλου με τη βαθιά και ουσιαστική αγάπη της για το θέατρο, έγραψε και μας παραδίδει δυο μικρά αριστουργήματα, έχοντας σαν πρότυπο την ιδιοφυή τεχνική, των αγαπημένων σουρεαλιστών συγγραφέων και επηρεασμένη από τη δύναμη και την γοητεία του μεγάλου ρεύματος του υπαρξισμού και του παραλόγου.
8412-1024x768Στα έργα της αναγνωρίζουμε το ανθρώπινο δράμα της ύπαρξης και της κοινωνίας και  ανακαλύπτουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, που μας βοηθούν να δούμε τον εαυτό μας  από μια νέα οπτική γωνία. Έτσι μέσω της αυτογνωσίας μπορούμε να καταλάβουμε ίσως,  την μηδαμινή σημασία του κοινωνικού μας ρόλου και τα ειρωνικά του όρια και με απεριόριστη ελευθερία να φτιάξουμε νέους κανόνες και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ζήσει ουτοπικά!

Στην δική μου περίπτωση η επιθυμία μου είναι να «ξυπνήσω» τον μαγικό κόσμο της Ρούλας Γεωργακοπούλου και να φτιάξω με τις λέξεις και με τις φράσεις, με τις εικόνες και τα αισθήματα μια σουρεαλιστική παράσταση, που να μιλάει για τον άνθρωπο, την ποίηση, την γυναίκα και τον άντρα, τα σύμβολα, το παράλογο της ύπαρξης… το όνειρο και κυρίως για το μεγάλο ζητούμενο: την επικοινωνία και την  αγάπη.

Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου
Σκηνικά: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Κοστούμια: Χριστίνα Σκαρπέλη
Φωτισμοί: Πέτρος Γκορίτσας
Μουσική: Ξανθή Γεωργακοπούλου-Ντάβου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δανάη Γκουτκίδου

Τις προσκλήσεις κέρδισαν οι Ε. Στεργίου και Γ. Μοσχόπουλος .

Παραστάσεις:

Παρασκευή – Σάββατο 20:00 – Κυριακή 21:30

Διάρκεια:90’

Γενική Είσοδος: 14€/Μειωμένο: 10€ / Ατέλεια: 5€

Κάθε Παρασκευή: 10€


info@syn-epi.com