Please enable JS

Θ. Vault: Η Βέρα Κρούσκα σε σκηνοθεσία Enke Fezzolari (βίντεο-προσκλήσεις)

Το έργο «Πού είναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα, με την Βέρα Κρούσκα, σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια Ενκε Φεζολλάρι,  στον Πολυχώρο VAULT(Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός), για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί το συναίσθημα και την εφιαλτική τραυματισμένη μνήμη, ώστε να συναντηθούν με τη συλλογική μνήμη μας στο χωνευτήρι της ιστορίας. Καταφέρνει, να περάσουν μπροστά από τα μάτια μας πρόσωπα, εικόνες, οδυνηρά στιγμιότυπα, εμφύλιο μίσος και τελικά ιστορία.

Σε άρτια θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου. Απλότητα στο σκηνικό, τα κοστούμια, τους φωτισμούς, τη μουσική. Απλότητα που δυστυχώς τη συναντάς σπάνια στο σύγχρονο θέατρο και που όμως, αναδεικνύει τα καλά σενάρια.

Μια συγκλονιστική ερμηνεία από την Βέρα Κρούσκα, που μας καθήλωσε και μας “λύγισε”.. Και δυό υπέροχες συμπαραστάτριες την Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα για όσους αντέχουν το βάρος της ιστορίας. Γίνεται οδηγός της αλήθειας, αυτής που παρά τις προσπάθειες παραχάραξης, οφείλει να αναζητά και να υπερασπίζεται κάθε γενιά.

Τα σκηνικά – κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα. Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Παίζουν επίσης: Ορνέλα Λούτηκαι Αγάπη Παπαθανασιάδου. Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρού, Κική Παπαδοπούλου.
Εκείνο το κρύο πρωινό του Γενάρη του 1946, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι τους, δολοφονούνται ομαδικά τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα, από τις ένοπλες συμμορίες της “Χ”. Το τρίχρονο κοριτσάκι της οικογένειας που επέζησε της σφαγής κατέγραψε αργότερα τα φοβερά εκείνα γεγονότα της εξόντωσης της μάνας της, των αδελφιών της, των άλλων συγγενών της, σαν μνημόσυνο για τους σκοτωμένους, σαν σιωπηλό μοιρολόι, σαν κλάμα που σταλάζει όμως από την ψυχή της ελπίδα, σαν ξέσπασμα στο παράπονο γιατί αναγκάστηκε να περάσει τόσο δύσκολα παιδικά χρόνια και να ζήσει «τρέχοντας» κι όχι αργά και φυσιολογικά. poy-einai-i-mana-soy-mori
12980424_10205782735039800_912603212_n

Εβδομήντα χρόνια μετά, το έργο είναι επίκαιρο όσο ποτέ, και αναγκαίο για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας (της άρνησης της λήθης), σε μια εποχή που ιδεολογικοί απόγονοί των παραπάνω, επιδιώκουν μια συνειδητή παραχάραξη της ιστορίας, εξυμνώντας τους ως «πατριώτες».

Εβδομήντα χρόνια μετά και γίνεται τραγικά επίκαιρο, καθώς οι ιδεολογικοί απόγονοι των Ναζί προσπαθούν να βρουν κοινωνικά ερείσματα, εκμεταλλευόμενοι την εντεινόμενη κρίση και τις συνέπειες της.
Τραγικά επίκαιρο καθώς γινόμαστε μάρτυρες του δράματος των ανθρώπων που οι εμφύλιοι, οι ξένες επεμβάσεις και οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Αφρική ξεριζώνουν από τον τόπο τους.
Εβδομήντα χρόνια μετά και το μήνυμα της πολύπαθης γενιάς είναι χαραγμένο στο μνημείο των εκτελεσμένων, που ευλαβικά έστησε η Δήμητρα Πέτρουλα: «Διαβάτη αντί μνημόσυνο/ ιστόρισε την ερημιά/ που άφησε πίσω ο διχασμός/ σαν πέρασ’ απ’ τη Μάνη. / Είθε ο δικός μας σκοτωμός/ και το δικό μας αίμα/ να γίνει για τους ζωντανούς/ μήνυμα συμφιλίωσης/ και προσταγή ενότητας/ ομόνοιας και ειρήνης/ να μη ρημάξει η Ελλάδα μας/ ως ρήμαξε η Μάνη».

Θεατρική διασκευή: Σοφία Αδαμίδου
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά – κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρού, Κική Παπαδοπούλου.

Παίζουν: Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου

Παραστάσεις
Παρασκευή στις 9 μμ και Σάββατο στις 7 μμ και Κυριακή 17 Απριλίου 9  μμ

Περιοδεία:

12 Μαϊου Χαλκίδα

13/5 Βόλο

22/5 Κοζάνη

24/5  Πτολεμαϊδα

Διάρκεια: 60 λεπτά, χωρίς διάλειμμα.

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος 13 ευρώ
Φοιτητικό – συνταξιούχοι: 10 ευρώ

Πολυχώρος «Vault»
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8΄ περίπου με τα πόδια)
Τηλ. 213 0356472 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)
Email: vaultvotanikos@gmail.com

Για τις προσκλήσεις στείλτε το όνομά σας   στο   email   info@artandpress.gr   .

Array