Please enable JS

Κριτική για την παράσταση “ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΚΡΑΤΑΩ ΤΟ ΧΕΡΙ”

από τον Βασίλη Γρίβα

Μία παράσταση που αποδεικνύει πως με λίγα συστατικά μπορείς να αποδώσεις ένα πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα. Ο Τάσος Ιορδανίδης,  με μηδαμινή επιτήδευση στην ερμηνεία του και περίσσια φυσικότητα, και η Θάλεια Ματίκα, με την δωρική της ερμηνεία και ταυτόχρονα την πληθωρική της σκηνική παρουσία, δίνουν με απλό τρόπο στο κοινό τα ερεθίσματα που χρειάζεται για να γελάσει,  να δακρύσει, να συναισθανθεί. Οι δυο ηθοποιοί παίζουν στη σκηνή και δεν εκμεταλεύονται πουθενά την προσωπική τους σχέση,  εν αντιθέσει, πετυχαίνουν εξαιρετικά τη μετάβαση στο απροσδόκητο φινάλε. Με εξαίρεση το φινάλε,  που φαίνεται λίγο ουτοπικό και υπήρχαν στοιχεία του έργου που το απέκοπταν, η παράσταση συνολικά είναι μια ωδή στον οικείο σε όλους μας βίο ζευγαριών που ο καθένας που την παρακολουθεί θα συλληφθεί με βεβαιότητα να ταυτίζεται με αρκετά κομμάτια. Όσοι πάτε με το ταίρι σας, στο τέλος θα αποχωρήσετε σίγουρα πιασμένοι χέρι – χέρι.

Πληροφορίες για την παράσταση:

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ (ΠΡΕΜΙΕΡΑ 16/9/22)
ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΚΡΑΤΑΩ ΤΟ ΧΕΡΙ

(I WANT TO HOLD YOUR HAND)

του Τάσου Ιορδανίδη

ΠΡΩΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ (2022) ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ALL4FUN

Στις 17 Οκτωβρίου 1963, οι Beatles ηχογραφούσαν για πρώτη φορά σε FourTrack το τραγούδι τους I Want to Hold Your Hand (Θέλω να σου κρατάω το χέρι).

Το νούμερο ένα χιτ του 1964 στη Βρετανία έδωσε το 2021 την έμπνευση για τη συγγραφή ενός σύγχρονου θεατρικού έργου που εγκαινίασε  τη νέα καλλιτεχνική εποχή ενός από τα ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας.

Το έργο του Τάσου Ιορδανίδη Θέλω να σου κρατάω το χέρι (I want to hold your hand) θα παρουσιαστεί  για δεύτερη χρονιά,από τις 16 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου που μετονομάστηκε προς τιμήν των «ακριβών» ιδρυτών του, Στέφανου Ληναίου και Έλλης Φωτίου.             

Η κούραση στον γάμο, η κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι μετά από πολλά χρόνια συγκατοίκησης, η απιστία κι ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής γίνονται το σκηνικό για δύο «παράνομους» εραστές.

Είναι και οι δύο γονείςΈχουν και οι δύο τα δίκια τουςΈχουν κάνει και οι δύο λάθη.

Η παγκόσμια δραματουργία έχει συχνά ασχοληθεί με το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων, με τις ανάγκες των δύο φύλων, με τα θέλω τους και τα πρέπει τους, ίσως επειδή ο θεατής άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ταυτιστεί πολύ εύκολα και να κινητοποιηθεί συναισθηματικά. Οι δύο ήρωες μάς «προσκαλούν» να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις τους, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι μας στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι.

Θα τα καταφέρουν;

Ο Τάσος Ιορδανίδης για το έργο του:

«Μία νύχτα στην  καραντίνα. H Θάλεια Ματίκα ξενυχτούσε μαζί μου. Σιγοτραγουδώντας για να μην ξυπνήσουμε τα παιδιά μας αποφασίσαμε να μιλήσουμε για όλα όσα αποτελούν την καθημερινότητα που μας  κυνηγά, μας κάνει ευτυχισμένους και που εν τέλει είναι η ζωή μας.

Λίγες ώρες μετά βρέθηκα να γράφω ασταμάτητα. Αφορμή τα 14 χρόνια συμβίωσης με τη Θάλεια, οι γέννες των παιδιών μας, η κοινή μας επαγγελματική ζωή, οι ώρες στο σπίτι. Το έργο περιλαμβάνει πολλά δραματοποιημένα βιογραφικά στοιχεία. Για πράγματα που έχουμε βιώσει, για πράγματα που έχω παρατηρήσει, για κάποιες προσωπικές εμπειρίες ζωής. Για τη συμβίωση. Για τον έρωτα. Για την κοινή πορεία. Για τα προβλήματα. Για τις  αμφισβητήσεις. Για τις ανάγκες, τον σεβασμό, την απόγνωση, την αγάπη, την έννοια της συντροφικότητας.

Εύχομαι το κοινό αποτέλεσμα να μην απογοητεύσει κανέναν θεατή».

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ SOLD-OUT ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ (2105201828) ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ

Info

Διάρκεια παράστασης: 90’

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή: 21.00

Σάββατο: 21.00

Κυριακή: 19.00

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (φοιτητικό, εκπαιδευτικών, άνω των 65), 8 ευρώ (ανέργων)

Array