Please enable JS

Κωστής Ραμπαβίλας

Εσύ τη ρότα σου και οι άλλοι τη δική τους. Και προσοχή στο φωτεινό παιδί μέσα σου και δίπλα σου.

Ποιοί είναι οι λόγοι που σε οδήγησαν να σπουδάσεις ηθοποιός;

Καταρχάς, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη. Δεν θεωρώ καθόλου αυτονόητο να θέλει κάποιος να ενημερωθεί σχετικά με το βιογραφικό μου ή να συζητήσει γενικώς μαζί μου. Κατά δεύτερον, για να σας απαντήσω οφείλω να πω πρώτα πως δεν έγινα ηθοποιός επειδή το ήθελα από μικρός ούτε και μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τις καλές τέχνες και τον πολιτισμό, με τη στενότερη έννοια του όρου που του δίνεται τη σημερινή εποχή. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια επαρχιακή πόλη, το Αίγιο, και κατάγομαι από μία οικογένεια της εργατικής τάξης. Ο πατέρας μου εργαζόταν ως σιδηροκατασκευαστής και ως αγρότης και η μητέρα μου ασχολούταν με τις οικιακές εργασίες. Το μικρόβιο της υποκριτικής και του θεάτρου μπήκε μέσα μου γύρω στα 15-16 μου, όταν ξεκίνησα το Λύκειο και γνώρισα τον Επαμεινώνδα Δούλο, έναν εξαίρετο δάσκαλο και άνθρωπο, στον οποίο χρωστώ πολλά. Μέσα από παραστάσεις δικής του σκηνοθεσίας μπήκα στον κόσμο του αρχαίου δράματος και έπαιξα για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό και μάλιστα σε πρώτους ρόλους. Λίγο πριν την τρίτη τάξη του Λυκείου , συνειδητοποίησα πως με γοητεύει τόσο πολύ ο κόσμος του θεάτρου που θέλω να μάθω ακόμη περισσότερα γι’ αυτόν, οπότε έκανα την προσπάθειά μου και πέρασα στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όταν ξεκίνησα να προετοιμάζομαι στο 1ο και προπαρασκευαστικό έτος για τις εσωτερικές εξετάσεις για την Υποκριτική Κατεύθυνση της σχολής, συνειδητοποίησα πόσο πολύ με γοητεύει η διερεύνηση του ανθρώπινου ψυχισμού γενικότερα. Εκπλησσόμουν και συνεχίζω να εκπλήσσομαι με την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς. Η γοητεία αυτής της έκπληξης είναι ζωογόνα για εμένα.

Έχεις παίξει πολύ στον κινηματογράφο, σε ξένες ταινίες, αλλά και σε ξένες σειρές, πέρα από την ελληνική τηλεόραση. Το επέλεξες ή απλά έτυχε;

Παρότι ξεκίνησα από το θέατρο, η αγάπη μου για την υποκριτική δεν σταματά εκεί, οπότε το θεωρώ καθαρά επιλογή μου. Γενικώς, δεν είμαι ο άνθρωπος που πιστεύει πολύ στην τύχη. «Τύχη είναι αυτό που συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σενέκας. Αν αγαπάς κάτι πολύ τότε προσπαθείς να είσαι διαρκώς προετοιμασμένος για την ευκαιρία και, κατά τη γνώμη μου, αν η αγάπη σου αυτή ξεπερνά τη ματαιοδοξία σου τότε μόνο μπορείς να έχεις διάρκεια σε κάθε πτυχή της ζωής σου, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο.

Σίγουρα δεν ξεκινούν όλοι από την ίδια βάση. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, στην αγορά των μεγάλων καλλιτεχνικών κέντρων -όπως είναι η Αθήνα για την Ελλάδα- υπερτερούν η εμπορική σου αξία και η σύσταση ακόμη και για να συναντήσεις την ευκαιρία, το πρωταρχικό στάδιο της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Σε αυτήν την περίπτωση μοιάζει μονόδρομος το να δημιουργήσεις μόνος σου τις δικές σου ευκαιρίες. Στη δική μου περίπτωση, τα πρώτα μου βήματα στον χώρο του κινηματογράφου τα έκανα πριν από 10 χρόνια περίπου σε ταινίες μικρού μήκους φοιτητών του πολύ αξιόλογου Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. . Κατάφερα σταδιακά να συνθέσω ένα υλικό μου, το οποίο αργότερα με βοήθησε στο να κλείσω τη συμμετοχή μου σε βασικό ρόλο στην ταινία μεγάλου μήκους Support Group Olympus, σε σκηνοθεσία του Jimmy Francis, που γυρίστηκε εξολοκλήρου στη Σουηδία, στην αγγλική γλώσσα, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στα Παγκόσμια Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου (W.I.C.A.) και πλέον είναι διαθέσιμη για προβολή στις πλατφόρμες Apple TV+, Amazon Prime Video, Vudu, Xbox κ.α. για τις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Το υλικό που προέκυψε από τη συμμετοχή μου στην ταινία αυτή το αξιοποίησα και το αξιοποιώ πλέον για τη συμμετοχή μου και σε άλλες ξένες παραγωγές.

Μίλησέ μας για τo ρόλο σου, στους “Παγιδευμένους”, στο φετινό σήριαλ που παίζεις.

Πρώτα από όλα, είμαι ευγνώμων απέναντι στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, την Pedio Productions, την casting director Ηρώ Γάλλου, τη σκηνοθέτη Βίκυ Μανώλη και τον σκηνοθέτη Γιάννη Λαπατά για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου σε μια τόσο αξιόλογη τηλεοπτική σειρά. Στην τηλεοπτική σειρά Παγιδευμένοι υποδύομαι τον Γιώργο, βοηθό του εισαγγελέα Σταύρου Μαυρίδη (Κίμωνα Κουρή). Παρότι πάντα μου είναι δύσκολο να περιγράψω τους ρόλους που αναλαμβάνω να υποδυθώ καθώς νοιώθω ότι τους περιορίζω, θα πω απλώς πως ο Γιώργος είναι ένας συνεσταλμένος, ταπεινός και πιστός ακόλουθος του προϊστάμενού του εισαγγελέα, καθόλα παρατηρητικός και με βαθιά κριτική σκέψη ωστόσο.

Θέατρο, Κινηματογράφο, Τηλεόραση, ποια είναι η προτίμησή σου;

Πάντα προτιμώ τις δουλειές που ενεργοποιούν και εντείνουν τη δημιουργικότητά μου και μου ανοίγουν νέους ορίζοντες σκέψεις, που με εξελίσσουν τόσο καλλιτεχνικά όσο και ως άνθρωπο. Υποκειμενικά μιλώντας πάντα, η δημιουργικότητα που νοιώθω στο θέατρο και τον κινηματογράφο είναι πολύ πιο έντονη σε σχέση με την αντίστοιχη της τηλεόρασης. Και η άποψή μου αυτή έχει να κάνει καθαρά με την προετοιμασία, την πρόβα. Πιστεύω πολύ στην πρόβα και με γοητεύει η λεπτοδουλειά, το δόσιμο για να επιτευχθεί η ακρίβεια. Δυστυχώς, ο χρόνος μιας τηλεοπτικής παραγωγής είναι αρκετά πολύτιμος κι επομένως πιεστικός για όλους τους συνεργάτες μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Κι όμως, εκεί είναι που ξεχωρίζει η εμπειρία και η καλλιτεχνική ωριμότητα. Κι εσύ παρατηρείς. Και ρουφάς σαν σφουγγάρι.

Θα ήθελες η πορεία σου στον καλλιτεχνικό χώρο να συνεχιστεί στο εξωτερικό;

Θα ήθελα να κάνω περισσότερες δουλειές στο εξωτερικό για να ανακαλύψω περισσότερο την αγγλική ή και άλλες ξένες γλώσσες και κουλτούρες και να προπονηθώ με προπονητές που έχουν διαφορετικές παραστάσεις από τα ελληνικά δεδομένα, σε όλα τα επίπεδα. Αλλά εύχομαι ταυτόχρονα να καταλαβαίνω πότε με κινεί η ματαιοδοξία μου ως καλλιτέχνη και όταν συμβαίνει αυτό να έχω το θάρρος και να επιστρέφω πίσω στη βάση μου.

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη”;

Εσύ τη ρότα σου και οι άλλοι τη δική τους. Και προσοχή στο φωτεινό παιδί μέσα σου και δίπλα σου.

BIOΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κωστής Ραμπαβίλας είναι ηθοποιός και την καλλιτεχνική σεζόν που διανύουμε συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ. Κατάγεται από το Αίγιο όπου, έπειτα από τη συμμετοχή του σε μαθητικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και υπό την κομβική καθοδήγηση του φιλολόγου και θεατρολόγου Επαμεινώνδα Δούλου, γεννήθηκε το πάθος του για την υποκριτική. Σπούδασε στην Υποκριτική Κατεύθυνση του Τμήματος Θεάτρου, της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως αριστούχος απόφοιτος (Integrated Master). Μετά την αποφοίτησή του έγινε μέλος της φημισμένης θεατρικής ομάδας της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη κι έπειτα εργάστηκε για 4 χρόνια περίπου ως ηθοποιός στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), σε μια συνέχεια της συνεργασίας του με σημαντικούς σκηνοθέτες (Μ. Μαρμαρινός, Γ. Καλαβριανός, Χ. Χατζηβασιλείου κ.α.) και συνεργάτες του καλλιτεχνικού χώρου γενικότερα. Πήρε την απόφαση για την κάθοδο στην πρωτεύουσα το 2019 λόγω της συμμετοχής του στη θρυλική παράσταση Μια Γιορτή στου Νουριάν στο Σύγχρονο Θέατρο.

Kostis Rampavilas – IMDb

Οι προηγούμενες τηλεοπτικές συμμετοχές του ήταν επίσης στον ΑΝΤ1 στη σειρά ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ και στη σειρά του OPEN TV Σ’ ΑΓΑΠΑΩ ΜΕΝ…ΑΛΛΑ. Συμμετείχε επίσης σε αγγλόφωνες σειρές, όπως στη 2η σεζόν της βραβευμένης με Emmy Καλύτερης Σειράς TEHRAN (Apple TV+) και στην αναμενόμενη σειρά GREEK SALAD (Amazon Prime Videos). Για τη μεγάλη οθόνη, η τελευταία του συμμετοχή ως ηθοποιός ήταν στην αγγλόφωνη ταινία μεγάλου μήκους SUPPORT GROUP OLYMPUS, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μαδρίτης (I.M.F.F.), κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στα Παγκόσμια Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου (W.I.C.A.) και είναι διαθέσιμη για προβολή στις πλατφόρμες Apple TV+, Amazon Prime Videos, Xbox, Vudu κ.α. στις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 10 ταινίες μικρού μήκους με διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Καννών, Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Humphrey Bogart Film Festival κ.α.). Τέλος, έχει ήδη κλείσει για το έτος που διανύουμε τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε 2 ταινίες μικρού μήκους -εκ των οποίων η μία είναι σε δικό του σενάριο- και σε 2 ταινίες μεγάλου μήκους, συμπαραγωγών Ελλάδας και χωρών του εξωτερικού.

Array