Please enable JS

Μαρία Γοργία: Να έχουμε επιθυμία για μια δική μας “ρότα” & να την διεκδικούμε!

Γιατί αποφάσισες να ανεβάσεις μια χορευτική παράσταση με τίτλο “Βασίλισσα χωρίς φτερά”;

Ο τίτλος προέρχεται από μια τεχνική που χρησιμοποιούν κάποιοι μελισσοκόμοι με στόχο να κάνουν τη βασίλισσα του μελισσιού να γεννά ακόμα περισσότερο. Της κόβουν τα φτερά και έτσι δε μπορεί πλέον να βγαίνει καθόλου από το μελίσσι, ούτε καν για τις σωματικές της ανάγκες. Έτσι αρχίζει να γεννά με ακόμα πιο εντατικό ρυθμό. Η διάρκεια ζωής της βέβαια μικραίνει με αυτόν τον τρόπο, αλλά έτσι κι αλλιώς θα αντικατασταθεί από μια νέα βασίλισσα πολύ σύντομα. Το έργο εμπνέεται από τη φιλοσοφία του συν-υπάρχειν, του μαζί των μελισσών, αλλά ταυτόχρονα φέρνει στο φως τις συχνά αρνητικές επιρροές στη φύση της ανθρώπινης παρεμβολής. Δε θα χαρακτήριζα τη δουλειά μου ως “χορευτική παράσταση”, αν και η κίνηση και το σώμα είναι τα πρωταγωνιστικά στοιχεία στη γραφή μου, και οι “χορευτικές” απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές, γι΄ αυτό και συνεργάζομαι με χορευτές οι οποίοι έχουν, πέραν του ταλέντου, και υψηλό τεχνικό επίπεδο. Το “ολιστικό” μοντέλο που χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια αποτελείται από κίνηση, λόγο και αντικείμενο.

Για ποιούς λόγους πιστεύεις ότι πρέπει να δούμε την παράσταση;

Νομίζω το κοινό που παρακολουθεί τις δουλειές μου εδώ και χρόνια μπορεί να σας απαντήσει καλύτερα σε αυτή την ερώτηση…

Όσο για το κοινό που δε γνωρίζει τίποτα για μένα ή το Αμάλγαμα, νομίζω ότι αν μη τι άλλο θα έρθει σε επαφή με ένα ιδίωμα που, όπως συχνά μου λένε τα νέα μέλη του κοινού μας, δεν το έχουν αντικρίσει ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό.

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη ”;

Συμφωνώ πολύ με τον Ελύτη! Είναι πάρα πολύ σημαντικό, σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ, να έχουμε καταρχάς επιθυμία για μια δική μας “ρότα” και να την διεκδικούμε! Υπάρχει σε τόσο μεγάλο βαθμό, “ανθρωποφαγικό” θα έλεγα βαθμό, η τάση για ομογενοποίηση, και η παγκοσμιοποίηση, οι επιθυμίες της αγοράς και η τεχνολογία έχουν ευνουχίσει τις “ρότες” και τις ιδιαιτερότητες των προσωπικοτήτων! Εγώ αισθανόμουν από πολύ νωρίς ότι μπορώ να αναπνέω μόνο με τη δική μου! Από πολύ μικρή ένιωθα διαφορετική, μα τότε είχα μάλλον αρνητικά συναισθήματα για τη δική μου ματιά/πλεύση. Ευτυχώς μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πόσο σημαντική είναι για μένα και για το δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς μου. Στη σημερινή εποχή επίσης θα τολμούσα να πω ότι σχεδόν είναι χρέος μας να πηγαίνουμε κόντρα, όχι προς χάριν της κόντρας, αλλά διότι η γραμμή που ακολουθείται και αποφασίζεται ερήμην μας σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, είναι κατά κύριο λόγο γραμμή των μεγάλων συμφερόντων, λεηλάτησης των δημοσίων αγαθών και κατακρεούργηση των αξιών και του πολιτισμού.

Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες μετά απ΄ όλες τις κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας θα πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους σε σχέση με το παρελθόν;

Στον καλλιτεχνικό χώρο στην Ελλάδα θα έλεγα ότι η κρίση υπάρχει εδώ και αιώνες…και ειδικά σε κάποιες μορφές τέχνης όπως είναι ο χορός, οι οποίες είναι αρκετά παραμελημένες. Οι καλλιτέχνες πάντα αγωνίζονταν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Τα τελευταία χρόνια ίσως τους έχει δοθεί λίγο παραπάνω χώρος για τη διεκδίκηση αυτή μέσω των σωματείων που έχουν συσταθεί αλλά και λόγω ίσως της επιρροής του ρεύματος του metoo παγκοσμίως. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές παροχές στο πεδίο του χορού υπάρχουν σοβαρά σκαμπανεβάσματα και ενώ κάποια πράγματα φαινόταν να έχουν κερδηθεί ως ένα βαθμό (πχ επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ), πρόσφατα πήγαμε πίσω σε ποσά που δε δίνονταν ούτε πριν από 30 χρόνια!!! Είναι τόσο προσωποκεντρικά τα πράγματα σε πολλούς σημαντικούς τομείς της δημόσιας ζωής, του πολιτισμού και των γραμμάτων σε αυτή τη χώρα, και επιπλέον σήμερα δεν υπάρχει καμία σταθερότητα, ούτε εμπιστοσύνη, ούτε κανενός είδους πολιτιστικός σχεδιασμός! Ταυτόχρονα φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ευκολία στο να δίνονται πάρα πολλά χρήματα σε ελάχιστες παραγωγές, οι οποίες μπορεί να συνδέονται με μια συγκεκριμένη θεματολογία που προαποφασίστηκε και αυτή από 2-3 πρόσωπα, τα οποία βρέθηκαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο τιμόνι του πολιτισμού…

Πληροφορίες για την παράσταση:

Array