Ποιοί ήταν οι λόγοι που δέχτηκες να παίξεις στην παράσταση “Παυσίλυπο Χώρα της Αλισά” του σκηνοθέτη Γιάννη Κόκα;
Ο πρώτος λόγος ήταν ότι ο Γιάννης επέλεξε να γράψει για την γενοκτονία στη Γάζα, που συνεχίζει δυστυχώς ακόμα και σήμερα να συντελείται και με την δική μας ανοχή. Στο έργο μας, ο Γιάννης καταφέρνει να συνδυάσει πρωτόγνωρα την ιστορία της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, με την ιστορία ενός κοριτσιού που χάνει το μπαμπά της στα τούνελ της λωρίδας της Γάζας. Η εμπιστοσύνη της ομάδας Άλμπατρος και η υγεία των προβών μας, είναι επίσης δύο ουσιαστικοί λόγοι οι οποίοι αφού ήδη έχεις δεχτεί να παίξεις, συνεχίζεις να χαίρεσαι και μετά για την επιλογή σου!
Μίλησέ μας για το ρόλο σου.
Παίζω έναν αστυνομικό, έναν παρουσιαστή δελτίου ειδήσεων και έναν θεό. Σε έναν προκλητικό, βίαιο και κωμικοτραγικό κόσμο, η Αλισά θα συναντήσει στο δρόμο της αστυνομικούς που θα την ψάξουν, θα παρευρεθεί σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων και θα καλεστεί να απαντήσει σε ποια θρησκεία πιστεύει, πριν ολοκληρώσει το ταξίδι της.
Τι πιστεύεις ότι έχει να μας πει το συγκεκριμένο κείμενο;
Το κείμενο είναι μία γροθιά στην απραξία που διακινείται και επικρατεί στις μέρες μας. Η Αλισά γνωρίζει περίεργους και αλλόκοτους χαρακτήρες σε μία αλληλουχία γεγονότων, μέσα σε έναν κόσμο που δεν απέχει καθόλου από τον πραγματικό. Ένας πόλεμος ποτέ δεν είναι τόσο μακριά όσο μας παρουσιάζεται, ούτε θα έπρεπε τόσο εύκολα ή δύσκολα να παίρνουμε το μέρος των κατακτητών σε αυτόν. Είτε αυτό γίνεται ενεργά, στέλνοντας φρεγάτες για παράδειγμα, είτε απλώς σιωπώντας μπροστά σε μια γενοκτονία.
Θα σε δούμε κάπου αλλού φέτος;
Για φέτος υπάρχουν κάποιες προτάσεις από την ομάδα Άλμπατρος που αναμένεται να ανακοινωθούν…! Επίσης σχεδιάζω το πρώτο μου θεατρικό-κινηματογραφικό εργαστήρι για παιδιά με μία ομάδα καλλιτεχνών για το καλοκαίρι.
Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη” ;
Σκέφτομαι ότι ο άνθρωπος έχει ευθύνη να ασχολείται με τα κοινά, να αγωνίζεται και να πράττει ώστε να μην καθορίζουν άλλοι το μέλλον γι’ αυτόν, ανεξάρτητα με το πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες. Στα δικά μας, η τέχνη της Υποκριτικής σήμερα συνολικά βάλλεται και αιμορραγεί, δεν στηρίζεται επαρκώς οικονομικά από το κράτος, ενώ δεν θεωρείται ουσιαστικά καν επάγγελμα! Απέναντι στην κοινωνία ετούτη λοιπόν, που γεννάει και στηρίζει πολέμους, αδιαφορεί για τον αθλητισμό και τις τέχνες γιατί δεν παράγουν αρκετό κέρδος και ισοπεδώνει τον άνθρωπο μετατρέποντάς τον σε ένα άβουλο και ευτελές καταναλωτικό ον , το παν είναι η ρότα μας!
Πληροφορίες για την παράσταση:
Το Art and Press δημιουργήθηκε με σκοπό την πολιτική, πολιτιστική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών. Πίσω από τη λειτουργία του Art and Press υπάρχει μία ομάδα «ανήσυχων» ανθρώπων, που προέρχονται από διάφορους κοινωνικούς χώρους, στους οποίους προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά όπου και όσο μπορούν. Η κοινή αγάπη των μελών της ομάδας μας για την πολιτική, τον πολιτισμό και γενικά την ενημέρωση, είναι η κινητήρια δύναμη για την παρακολούθηση, καταγραφή και παρουσίαση σε όλους εσάς, όσων συμβαίνουν. Δεν μας καθοδηγεί κανείς, δεν μας χρηματοδοτεί κανείς και ως εκ τούτου παραθέτουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς λαμβάνουν χώρα. Η πορεία του Art and Press είναι συνεχόμενα και ραγδαία ανοδική όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών / αναγνωστών τόσο στην κύρια ιστοσελίδα όσο και στο κανάλι του Youtube.