Please enable JS

Νίνα Φώσκολου

Πέτα τον «καλό μαθητή» στα σκουπίδια & ζήσε σε αρμονία με ‘σένα & τους άλλους,

Γιατί αποδέχτηκες την πρόταση του Γιάννη Κακλέα, να παίξεις στην παράστασή του, “Ζορμπάς”;

Το να με εμπιστευτεί στα πρώτα μου θεατρικά βήματα ένας σκηνοθέτης σαν τον Γιάννη Κακλέα είναι μεγάλη τιμή για ‘μένα. Παρακολουθούσα πάντα τις δουλειές του γιατί τον θαύμαζα ως σκηνοθέτη, ήδη, πριν την δραματική σχολή και ένας από τους στόχους μου ήταν κάποια στιγμή να συνεργαστώ μαζί του. Όταν πηγα στην ακρόαση για τον «Ζορμπά» είδα έναν πολύ θετικό και ανοιχτό σκηνοθέτη που σου μεταφέρει ακριβώς τη συνθηκη που θέλει να δοκιμάσεις, ενώ, παράλληλα, σε εμψυχωνει και σου αφήνει ανοιχτό το δημιουργικό πεδίο για πειραματισμό. Ενθουσιάστηκα! Όχι γενικότητες, οχι θεωρητικούρες.Ξεκάθαρα πράγματα. Χαρά, χιούμορ, όρεξη για δουλειά. Κατάλαβα αμέσως ότι, μέσα σε αυτο το πλαίσιο, με έναν άνθρωπο τόσο έμπειρο θεατρικά που έχει την διαθεση να μοιραστεί την γνώση του μαζί σου, μόνο να εξελιχθώ μπορώ, να πάρω από αυτόν πράγματα,να μάθω. Τώρα στα πρόθυρα της πρεμιέρας, κάνοντας τον απολογισμό μου σκέφτομαι πόσο τυχερή είμαι που δουλεύω με τον Γιάννη Κακλέα. Τον θαυμάζω πολύ.

Για ποιούς λόγους πιστεύεις ότι πρέπει να δούμε την παράσταση;

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παραγωγή, με υπέροχους και πολύ ταλαντούχους συντελεστές. Όλοι μας, ο καθένας από την δική του αφετηρία, αλλά με τον κοινό στόχο να αναδείξουμε το εμβληματικό κείμενο του Καζαντζάκη και να του δώσουμε φρέσκια πνοή, έχουμε βάλει πολύ μεράκι και κέφι σε αυτή την δουλειά. Η διασκευή του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και του Γιάννη Κακλέα, αναδεικνύει και, εν μέρει, δικαιολογεί τα σκοτεινά μέρη του κειμένου, τα φωτίζει. Βγάζει την γυναίκα στο προσκήνιο και δημιουργείται έτσι μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα οπτική.

Ο θίασος! Πολύ ωραίες ερμηνείες, τρομερά ταλαντούχα άτομα όλοι!

Απολαμβάνω τους συναδέλφους να παίζουν όταν δεν είμαι στην σκηνή όπως απολαμβάνω και τη μουσική του Βάιου Πράπα! Ειναι κέντημα,σε συνεπαίρνει. Η παράστασή μας είναι, ταυτόχρονα, γοητευτική, σκληρή, αλέγκρα, βίαιη και παιχνιδιάρα. Άκρως ερωτική, πιστεύω πως θα την αγαπήσει πολύ ο κόσμος.

Optimized by JPEGmini 3.18.8.213562393-AP 0x314164c9

Τι πιστεύεις ότι έχει να δώσει σήμερα, το 2022, το συγκεκριμένο κείμενο;


Όλα τα μεγάλα κείμενα, ανάλογα με τη φάση ζωής που βρίσκεσαι, όταν τα μελετάς σου δίνουν κάθε φορά κάτι παραπάνω. Σου δείχνουν ό,τι είσαι έτοιμος να δεις και έτσι, όταν τα ξαναπιάνεις στα χέρια σου, σου ξεκλειδώνουν ένα καινούργιο στοιχείο που δεν είχες παρατηρήσει πριν. Ο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» είναι κατ´ ουσίαν μία φιλοσοφική πραγματεία, η οποία είναι πάντα διαχρονική. Σε ωθεί να ξεπεράσεις τους φόβους και τις αναστολές σου και με γενναιότητα να διεκδικήσεις την ελευθερία που στην σύγχρονη πραγματικότητα όλο περιορίζεται.

Στην εποχή μας, που κυριαρχούν η υπερανάλυση και η καχυποψία, και όλοι μας, λίγο ή πολύ, ακολουθούμε μια κοινωνική και συμπεριφορική πεπατημένη, ενώ έχει χαθεί η παρόρμηση, ο Αλέξης Ζορμπας προτείνει την επιστροφή στο «φυσικό». «Άσε τα μα και τα πώς, ρε άνθρωπέ μου. Μην ζυγίζεις τη ζωή σου με μια ζυγαριά. Δεν μπαίνει ο κόσμος μας στο ζύγι. Βούτα τη στιγμή».

Optimized by JPEGmini 3.18.8.213562393-AP 0x54d8a460

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότασου κόντρα στην κοινωνία ετούτη ”;

«Έλα τώρα

δεν πα’ να μην αρέσεις

το παν είναι η ρότα σου

κόντρα στην κοινωνία τούτη

την ανασχετικήν ηλιθιότητα»

Μην υποκύπτεις στα φορεμένα, στα προσχεδιασμένα, τις κοινωνικές φόρμες, τις νόρμες τις περιοριστικές, τις παροδικές μόδες, τα κοστουμάκια που σου επιβάλλονται για να εγκριθείς, για να είσαι κόσμιος. Πέτα τον «καλό μαθητή» στα σκουπίδια και ζήσε σε αρμονία με ‘σένα και τους άλλους, όπως είσαι και όπως είναι και αυτοί. Εξελίξου, δέξου, μάθε, βελτίωσε ότι έχεις, δες την ομορφιά και εμπνεύσου, δημιούργησε.

Με την αλήθεια σου. Την καταδική σου αλήθεια.

Μην πουλάς ότι έχεις για να αρέσεις στους άλλους.

Πάλεψε με τα σκοτάδια μέσα σου και διεκδίκησε το φως.

Είναι δύσκολος ο δρόμος, αλλά αξίζει κάθε προσπάθεια.

Αυτά σκέφτομαι.

Και πόσο μοιάζει η φράση αυτή με τον Ζορμπά. Και την άλλη υπέροχη φράση του ποιητή “Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το ίσαμε το πι.” .

Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες μετά απ΄ όλες τις κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας θαπρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους σεσχέση με το παρελθόν;

Την τελευταία τριετία και, λόγω της καταναγκαστικής παύσης που βιώσαμε, (και) οι άνθρωποι του κλάδου της τέχνης μπήκαμε στην διαδικασία να συσπειρωθούμε, να επανεξετάσουμε και να αναθεωρήσουμε την τοποθέτησή μας απέναντι στο επάγγελμα. Το κίνημα των support art workers βοήθησε πολύ σε αυτό και αποτέλεσε την αφετηρία των διεκδικήσεων σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή και πρωτόγνωρη περίοδο για όλους. Τα πρώτα βήματα της διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών εργασίας έχουν ήδη γίνει και ευελπιστώ πως δεν θα σταματήσουν εδώ. Υπάρχουν πολλές ακόμα παθογένειες που πρέπει να εξαλειφθούν και, κυρίως, η πεποίθηση πως τα μη λειτουργικά και αναχρονιστικά ζητήματα που μας δημιουργούν επαγγελματική ανασφάλεια και αστάθεια είναι παγιωμένα και δεν αλλάζουν. Όλα αλλάζουν και όλα πρέπει να αναδιαμορφώνονται ώστε να εξυπηρετούν τον/την εργαζόμενο/η. Πώς θα κάνεις σωστά την δουλειά σου, όταν έχεις τον φόβο ότι θα μείνεις απλήρωτος; Όταν πολλές φορές δεν κατοχυρώνεσαι από πουθενά; Πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τον σεβασμό που αξίζει στην δουλειά μας, στις σπουδές μας, στον χρόνο μας, στον κόπο μας και στην αγάπη μας για αυτό που κάνουμε, αλλά, κυρίως, πρέπει να μην σταματήσουμε να υπενθυμίζουμε σε όσους σκοπίμως ξεχνούν πως η καλλιτεχνική εργασία πρόκειται για εργασία και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Δεν είμαστε χομπίστες, είμαστε εργαζόμενοι.

Optimized by JPEGmini 3.18.8.213562393-AP 0xd47cbb2e

Πληροφορίες για την παράσταση:

Array