Please enable JS

Νεφέλη Μαϊστράλη

Μη φοβάσαι…

Γιατί αποφάσισες να εργαστείς πάνω στη συγκεκριμένη ιστορική εποχή του εμφυλίου πολέμου;

Γιατί αντιλήφθηκα, μέσω της έρευνας, ότι συνδέεται στην ευθεία με την πολιτική κατάσταση του σήμερα και αυτό ήταν και το σημείο εκκίνησής μου για τη συγγραφή του έργου. Να καταλάβω το σήμερα, πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ακόμη, το σκοτάδι και η άγνοια που περιβάλλει αυτή την εποχή, με ώθησε ακόμη περισσότερο να θέλω να ψάξω, κι όσο έψαχνα τόσο ένιωθα ότι πρέπει να γράψω γι’ αυτό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αποκαλύφθηκαν και διαμορφώθηκαν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυναμικές που ζούμε. Έχει νόημα να μιλάμε για τότε, προκειμένου να αλλάξουμε το τώρα.

Μίλησέ μας για την ομάδα σας 4 frontal.

Είμαστε όλοι συμμαθητές και απόφοιτοι της δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μας, θελήσαμε να φτιάξουμε τις δικές μας παραστάσεις κι έτσι, προέκυψε η ομάδα, με την σημερινή της σύσταση. Έκτοτε, τα τελευταία έντεκα χρόνια, συνεχίζουμε αδιάλειπτα να κάνουμε το δικό μας θέατρο, με ιδιαίτερη έμφαση στη νεοελληνική λογοτεχνία και δραματουργία. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι η συνεχής συνομιλία με φίλους-συνεργάτες που έχουμε ουσιαστικά μεγαλώσει μαζί και μοιραζόμαστε το ίδιο συλλογικό, καλλιτεχνικό όραμα. Στην περίπτωση των Αριστερόχειρων, αλλά και στα προγενέστερα συγγραφικά μου βήματα, η εμπιστοσύνη και η φροντίδα που μου έχει προσφέρει η ομάδα, είναι ανεκτίμητη. Είναι μεγάλη τύχη να μπορείς να «δοκιμάζεις» τα κείμενά σου σε καλλιτέχνες που αγαπάς και θαυμάζεις.

Για ποιούς λόγους πιστεύεις ότι πρέπει να δούμε την παράσταση σας “Αριστερόχειρες”;

Γιατί είναι μια παράσταση

-Η οποία ρίχνει φως σε μια αθέατη πλευρά της ιστορίας που μας αφορά όλους.

-Παίρνει θέση απέναντι σε όσα συνέβησαν και αυτό στις μέρες μας, έχει ρίσκο

-Έχει φτιαχτεί με πολλή δουλειά και φροντίδα

-Έχει χιούμορ μέχρι εκεί που δεν ξεχνάμε το θέμα

-Μιλάει για τα παιδιά του Εμφυλίου και οι ιστορίες των παιδιών έχουν πάντα κάτι να πουν

Οι δικοί σου ρόλοι.

Εγώ υποδύομαι: την απροσάρμοστη Τρόφιμο που της αρέσει να τρέχει, την κουρασμένη Μητέρα που ψάχνει ασταμάτητα με σεντόνια στα χέρια και τη Βασίλισσα με τη γούνα και τις υπαρξιακές αγωνίες.

Ταυτόχρονα παίζεις στην παράσταση “Φιλουμένα”. Για ποιους λόγους πιστεύεις ότι εξακολουθεί να συγκινεί σήμερα το συγκεκριμένο έργο;

Γιατί είναι ένα καλογραμμένο έργο, με σημαντικούς ρόλους και πυρηνικό θέμα. Ο αγώνας μιας γυναίκας να σπάσει τις αλυσίδες της και να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν, αναζητώντας μια ουσιαστική σχέση αγάπης και στοργής με τον σύντροφο και τα παιδιά της, έχει διαχρονική αξία. Αντίστοιχα, η πορεία του άντρα να συναντηθεί με την αλήθεια του, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στα μάτια της Φιλουμένας, είναι και θα είναι πάντα επίκαιρη, γιατί είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη.

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη”;

Μη φοβάσαι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πληροφορίες για την παράσταση:

Array