Please enable JS

ΝΩΛΟΜ ΕΒΑΛ στο θέατρο Καλλιρόης 

Παρουσίαση

Το 480 π. Χ, ο Λεωνίδας αποφασίζει να μην εγκαταλείψει τη μάχη απέναντι στον βασιλιά των Περσών.

Το 1836, Τεξανοί επαναστάτες πολιορκούνται για 13 μέρες στο Φορ Άλαμο από τα μεξικάνικα στρατεύματα.

To 2021, υποστηρικτές του πρώην προέδρου εισβάλλουν στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα γεγονότα αυτά παρουσιάζουν ένα κοινό στοιχείο, είναι ενωμένα από το ίδιο ρητό : Μολών Λαβέ, έλα να τα πάρεις.

Ενσάρκωση του κουράγιου και της αντίστασης, το ρητό αυτό, που ειπώθηκε υποθετικά πριν 2500 χρόνια, ταξίδεψε στο χρόνο, ώσπου να καταλήξει σήμερα σύμβολο της ελληνικής και παγκόσμιας ακροδεξιάς. Πώς ένα αρχαίο σύνθημα έγινε ανά τους αιώνες, ένα πρότυπο διαφόρων αγώνων σε διάφορα σημεία του κόσμου και σε διάφορες εποχές; Για ποιο λόγο οικειοποιούμαστε τα ξόρκι του παρελθόντος όταν συμμετέχουμε στις μάχες του παρόντος; Τι μας συνδέει όταν υπερασπιζόμαστε το όραμά μας για το μέλλον; Τι σημαίνει σήμερα η λέξη “αντίσταση”; Πώς μπορούμε, ως καλλιτέχνες, να οικειοποιηθούμε και να μεταμορφώσουμε τα σύμβολα για να εκφραστούμε;

Ποιητικά και πολιτικά, το πρότζεκτ ΝΩΛΟΜ ΕΒΑΛ επιχειρεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, ξεφυλλίζοντας προσωπικές ιστορίες ανάμεσα στα συλλογικά πεπρωμένα, σε ένα τραγικοκωμικό σύμπαν. Η παράσταση διερευνά την παρουσία και την πράξη μας μπροστά στην αταξία του κόσμου, διηγούμενη μικρές, μεγάλες και πολύγλωσσες περιπέτειες ανδρών και γυναικών, ώστε να προσπαθήσουμε, τη στιγμή του θεάτρου, να μην παραδώσουμε τα όπλα.

Καλλιτεχνική πρόταση

Tο έργο μας επικεντρώνεται σε ιστορίες αντίστασης και χειραφέτησης, είτε είναι ομαδικές, είτε ατομικές. Με την επιθυμία να αναβιώσει γεγονότα που έγιναν σε διάφορα σημεία του κόσμου και σε διάφορες εποχές, η παράσταση εκτυλίσσει πολύγλωσσες και πολύμορφες ιστορίες σε ένα κωμικοτραγικό σύμπαν, με δραματικό νήμα το αρχαίο ρητό Μολών Λαβέ. Το κείμενο, γραμμένο στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, περιέχει σκηνές διαλόγου και μονολόγους, επιχειρώντας έτσι να συνδυάσει τη λογοτεχνική και θεατρική εξερεύνηση μαζί με τη θεματική εξερεύνηση. Η ερμηνεία κειμένων σε πολλές γλώσσες ανοίγει νέες θεατρικούς φαντασιακούς κόσμους και εμπλουτίζει την ποικιλία των κειμένων και των μορφών.

Σάτιρα, τραγωδία, κωμωδία, ρεαλισμός, θέατρο του παραλόγου…το έργο γεύεται πολλά θεατρικά ύφη, και προσφέρει πολλαπλά επίπεδα πραγματικότητας και φαντασίας, πάντα με στόχο την αμφισβήτηση της σύγχρονης κοινωνίας μας, υπό το πρίσμα της ιστορίας και του θεάτρου. Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία δραματικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ διαφορετικών παγκόσμιων ιστοριών, είτε είναι πραγματικές, είτε είναι φανταστικές, αλλά πάντα δεμένες με το ιστορικό πλαίσιο. Χωρίς να ακολουθεί ένα ακριβές αφηγηματικό πλαίσιο, η παράσταση επιθυμεί να αφήσει τον θεατή ελεύθερο να ερμηνεύσει τις ιστορίες και να αποκομίσει τις συνδέσεις που θέλει, μεταξύ των αφηγήσεων και των εικόνων. Το κείμενο χωρίζεται σε τρεις πράξεις, με τη δράση καθεμίας να βρίσκεται σε ένα διαφορετικό σημείο του κόσμου : Σπάρτη, Τέξας, Λαμπεντούσα. Η κάθε πράξη αποτελείται από σύγχρονες και παλιές ιστορίες, πάντα με σχέση την αντίσταση.

Το έργο περιέχει σκηνές λόγου, χορού, βίντεο, και εστιάζει πάνω σε μια έντονη αισθητική η οποία εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της παράστασης και κορυφώνεται με την τελική έκρηξη και κάθαρση. Το πρότζεκτ υπερασπίζεται λοιπόν ένα θέατρο του λόγου, ένα θέατρο του σώματος, όπως επίσης και ένα εικαστικό θέατρο, με όραμα τις ευρωπαϊκές καλλιτεχνικές ανταλλαγές.

Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία : Ορφέας ντε Κορμπιέρ-Καλέσης

Ερμηνεία:

Ορφέας ντε Κορμπιέρ-Καλέσης

Τίτος Γρηγορόπουλος

Δένια Μιμερίνη

καλλιτεχνική, τεχνική συνεργασία

Myriam Rhziyel

Σκηνογραφία , Κοστούμια

Μάρθα Κώτσια

Jonas Roth

μουσική σύνθεση

Πληροφορίες

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

από 15 Οκτωβρίου έως 26 Νοεμβρίου

Θέατρο Καλλιρόης. Καλλιρόης 10 (μετρό Ακρόπολη)

εισιτήρια

https://mnemosynetheater.com/

γενική είσοδος : 12 ευρώ

https://my.weezevent.com/-404

επικοινωνία θεάτρου

6942097395 info@theatrokallirois.gr

επικοινωνία καλλιτέχνες

6971532293 mnemosynetheater@gmail.com instagram : @mnemosynetheater

Array