Please enable JS

Ο νέος σκηνοθέτης Άρης Ηλίας Τοπαλογλου μας μιλά για τον Αριστοφάνη & όχι μόνο.

Στα έργα του Αριστοφάνη οι γυναίκες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στη Λυσιστράτη όλα ξεκινούν και καταλήγουν σε αυτές. Μιλήστε μας για το δικό σας ανέβασμα.

 Γενικότερα στις κωμωδίες του Αριστοφάνη τιμούνται οι ΄΄απλοί΄  άνθρωποι ενάντια των ισχυρών. Έτσι και στα συγκριμένα έργα βλέπουμε τις γυναίκες, που για τον 5ο αιώνα π.χ. ήταν αυστηρά περιορισμένες μέσα στο σπίτι,  να επαναστατούν και να μιλούν για έννοιες όπως ειρήνη και δικαιοσύνη. 

Μέσα από το κείμενο της Λυσιστράτης  θέλαμε να παρουσιάσουμε την μάχη των δύο φύλων, αλλά και το πόσο απαραίτητοι είναι οι άνδρες για τις γυναίκες και το αντίστροφο.  Έτσι λοιπόν στην παράσταση μας βλέπουμε τις γυναίκες, το ασθενές για τους άνδρες φύλο,  να κατακτούν την Ακρόπολη, με την σοφία τους να πετυχαίνουν την λήξη του πολέμου και να καταλήγουν στην ένωση μεταξύ τους.

Τι  κάνει τον Αριστοφάνη τόσο διαχρονικό συγγραφέα και τι έχει να μας πει η Λυσιστράτη σήμερα;

Ο Αριστοφάνης εστίαζε στην επικαιρότητα και μέσα από την σάτιρα προσπαθούσε να προβληματίσει τον λαό. Στο στόχαστρο ήταν οι πολιτικοί, οι δικαστές και οι διανοούμενοι που αισχροκερδούσαν και ήταν ενάντια του κοινού καλού. Οι βαθύτερες ανησυχίες ενός ενημερωμένου πολίτη για την πολιτική κατάσταση της κοινωνίας του, κάνουν τον Αριστοφάνη διαχρονικό συγγραφέα και τα έργα του έχουν αντίκτυπο μέχρι σήμερα.  
 Η Λυσιστράτη αυτό που νομίζω ότι θα έλεγε σήμερα είναι ότι κάθε γυναίκα έχει μέσα της την δύναμη να αντισταθεί, να διεκδικήσει και να πετύχει ισότητα στην κοινωνία, την οικογένεια και την εργασία.

 

 

Αν τα ίδια θέματα που απασχολούσαν τους πολίτες τότε, τους απασχολούν και σήμερα,  που βρίσκεται η πρόοδος του ανθρώπου;

Κάθε φορά που μελετώ ένα κείμενο είτε από το αρχαίο θέατρο είτε από το πιο πρόσφατο θέατρο και μπαίνω στην διαδικασία να ψάξω το ιστορικό κομμάτι της αντίστοιχης περιόδου καταλήγω να κάνω και γω αυτή την ερώτηση μέσα μου. Τρομάζω. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι όλα είναι ένας φαύλος κύκλος και ότι ιστορία επαναλαμβάνεται. Ναι, σήμερα υπάρχει πρόοδος στον άνθρωπο, στην τεχνολογία, στην ιατρική, και σε πολλούς άλλους τομείς. Υπάρχει ωστόσο ακόμα πόλεμος στον κόσμο, υπάρχει ακόμα πείνα στον κόσμο, κοινωνική ανισότητα, ρατσισμός κτλ. Ίσως οι άνθρωποι ξεχνούν εύκολα.    

Υπήρχαν προδιαγραφές του «Summer Stock Theatre» που έπρεπε να τηρηθούν για το ανέβασμα της παράστασης; Αυτές σας δυσκόλεψαν ή  ήταν δημιουργικές;

Αρχικά να αναφέρω ότι ο θεσμός «Summer Stock Theatre» στην Ελλάδα ήταν μια πρωτοβουλία του «Από Μηχανής» Θεάτρου, πάντα με  την στήριξη του Δημήτρη Μυλωνά και του Χρήστου Παρίδη, οι οποίοι έδωσαν την δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να δοκιμαστούν και να πειραματιστούν πάνω στον Αριστοφάνη.   Έπρεπε λοιπόν σε λιγότερο από ενάμιση μήνα να δημιουργήσουμε μία ομάδα από το μηδέν και να στήσουμε μία παράσταση χρησιμοποιώντας σκηνικά άλλων παραστάσεων από χειμερινή περίοδο του θεάτρου. Μιλάμε για πάρα πολλές ώρες πρόβας, δουλειάς, έρευνας, έντασης και αναζήτησης. Το αποτέλεσμα νομίζω ωστόσο δικαιώνει όλους τους συντελεστές.

Τι πιστεύεις ότι έχει αλλάξει στην Ελλάδα του 2019;

Η Ελλάδα του 2019 είναι μια χώρα θα έλεγα σε αναμμένα κάρβουνα. Αλλαγές σε διάφορους τομείς υπάρχουν όπως την πολιτική, την οικονομία, την φορολογία, το μεταναστευτικό, την ανεργία που όμως οδηγούν τον κόσμο σε μία σύγχυση. Όλη αυτή η κρίση μπορεί εύκολα να βάλει κάποιον στην σκέψη ότι “έχουμε πιάσει πάτο, δεν μπορώ να κάνω κάτι”. Σίγουρα δεν είναι λύση μια παθητική στάση. Ας σκεφτούμε ότι όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης και ας  προσπαθήσει ο καθένας στον χώρο του για μια αλλαγή ότι κι αν σημαίνει αυτο.

Πληροφορίες για το Summer Stock Theater ΑΡΙΣΤΟφΑΝΗΣ ΑΛλΙΩΣ project

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ Summer Stock ΑΡΙΣΤΟφΑΝΗΣ ΑΛλΙΩΣ project

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Άρης Ηλίας Τοπαλογλου

Σκηνικά-κοστούμια: Όλγα Σαλιώρα

Μουσική: Άγγελος Καλογιάννης

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Επιμέλεια κίνησης: Χρυσηίς Λιατζιβίρη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίνα Μπουκουβαλα

Φωτογραφίες-Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν: Μαρία Ελευθεριάδη, Νίκος Δήμας, Κατερίνα Καλουμενου, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Άρης Ηλίας Τοπαλογλου, Μυρτώ Μπέρνχαρτ, Sally Al Dabbas.

«Από Μηχανής» Θέατρο, Ακαδήμου 13, τηλέφωνο: 210.5232097 www.amtheater.gr

Κρατήσεις στο τηλέφωνο 210. 5232097

Προπώληση στο www.viva.gr/tickets/

 

Array