Please enable JS

Ο χορογράφος Πέτρος Γάλλιας μας μιλά για το θέατρο & τη συνεργασία του με την Κάρμεν Ρουγγέρη

Για ποιους λόγους συνεργάζεσαι με την Κάρμεν Ρουγγέρη  τόσα χρόνια;

Με την Κάρμεν συνεργαζόμαστε πάνω από 20 χρόνια. Η Κάρμεν με μύησε στον πανέμορφο κόσμο του θεάτρου για παιδιά. Κοντά της έμαθα να βλέπω με τα μάτια των παιδιών.  Έμαθα τη σημασία του να κάνεις θέατρο για παιδιά. Με γούστο. Με ταλέντο. Με έμπνευση. Με ευθύνη. Η Κάρμεν είναι μια πολύτιμη δασκάλα. Για τους συνεργάτες της, για τα παιδιά. Έχει υψηλή αισθητική. Έχει γνώσεις. Έχει όραμα. Έχει πάθος για την τέχνη της. Έχει λατρεία για τα παιδιά. Κάθε φορά που ετοιμάζουμε ένα έργο, μου μεταδίδει τον παλμό της. Κάθε φορά που δημιουργούμε μαζί, νιώθω ευτυχισμένος.

Τι σημαίνει για σένα το θέατρο για παιδιά;

Το θέατρο για παιδιά είναι μια πολλή σπουδαία υπόθεση. Όταν καταπιάνεσαι με τα παιδιά η ευθύνη σου είναι τεράστια. Οι αποδέχτες της δουλειάς μας, της τέχνης μας, είναι  παιδιά. Δεν αρκεί λοιπόν η έμπνευση. Πρέπει παράλληλα με το καλλιτεχνικό σου όραμα, να προσεγγίζεις την κάθε λεπτομέρεια με απόλυτο δέος. Με σεβασμό. Με προσοχή. Δεν είσαι μόνο ένας δημιουργός. Είσαι παράλληλα και παιδαγωγός. Με όλη την ευθύνη και την σπουδαιότητα που αυτό εμπεριέχει. Μέσα από τα έργα μας διαμορφώνουμε αισθητικές. Διδάσκουμε. Ψυχαγωγούμε με την πραγματική σημασία της έννοιας.

Το “Βαλς με τα Παραμύθια” τι έχει να πει σε μικρούς και μεγάλους;

“Το Βαλς με τα Παραμύθια” είναι μια πανέμορφη παράσταση που φτιάξαμε με πολλή αγάπη και τρυφεράδα. Είναι γεμάτη μουσικές του Στράους, αφορμή για να γνωρίσουν οι μικροί και μεγάλοι μας φίλοι αυτήν την ωραία μουσική. Γεμάτη χορό. Με πανέμορφα σκηνικά και κοστούμια της μοναδικής Χριστίνας Κουλουμπή. Γεμάτη χρώματα, ήχους, κίνηση και χορό. Με στίχους ενός ζωντανού μύθου της όπερας, του Ανδρέα Κουλουμπή. Μα πάνω από όλα, είναι μια παράσταση γεμάτη μηνύματα για τις αξίες της ζωής. Το έργο μιλάει για την εντιμότητα. Την φιλία. Τον σεβασμό. Την ευγένεια. Την εργατικότητα. Την προσφορά. Την διαφορετικότητα.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου για το θέατρο, τον χορό;

Είμαι σε πρόβες για τον “Ζορμπά” που θα ανεβάσουμε στην πόλη μου, την Κέρκυρα, στις αρχές Αυγούστου με την Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος. Παράλληλα ετοιμάζουμε μια παράσταση για την Ελισάβετ, την “Πριγκίπισσα Σίσσυ” που θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο, στο Αχίλλειο, στο Ανάκτορο που η ίδια έχτισε και έζησε στο νησί μου.

Με την Κάρμεν μου, έχουμε αρχίσει την προετοιμασία δύο έργων για παιδιά για τον ερχόμενο χειμώνα. Τον “Θησέα” που θα παίζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και τον “Τσάρο με την μακριά γενειάδα” που θα παίζεται στο θέατρο Κιβωτός.

Τον Δεκέμβριο θα σκηνοθετήσω, στο νησί μου, την οπερέτα του Αλέξανδρου Γκρεκ “Μιριέλα” με την Συμφωνική Oρχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας και μαέστρο τον υπέροχο Άλκη Μπαλτά.

Με την ομάδα μου, το Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος, θα συνεχίσουμε την παρουσίαση του έργου μας “Ορέστης” που βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του σπουδαίου μας Γιάννη Ρίτσου. Έκανε ήδη πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο Σαλέρνο, στη Νάπολη της Ιταλίας και θα ταξιδέψει σε Ιταλία και Ελλάδα.

Και βέβαια ετοιμάζουμε με τον Γκρίσα Ασαγκάροφ, την νέα μας “Κάρμεν” του Μπιζέ που θα ανεβεί στην όπερα της Πράγας.

Τι πιστεύεις για την Ελλάδα του 2019;

Δύσκολη ερώτηση. Για την Ελλάδα. Για την Ευρώπη. Η άνοδος του Φασισμού. Η ολοένα αυξανόμενη βία. Η αβεβαιότητα. Η ανασφάλεια. Δύσκολη εποχή. Πρέπει να κάνουμε άλμα. Να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Να φύγουμε από τα αδιέξοδα.  Η τέχνη έχει τη δύναμη να ανοίγει δρόμους. Να φωτίζει. Να υπερβαίνει. Να δίνει ελπίδα. Και σκοπό. Αξίζει να οραματιστούμε. Να σχεδιάσουμε από την αρχή. Ένα μέλλον φωτεινό.

«ΤΟ ΒΑΛΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» σε καλοκαιρινή περιοδεία στις γειτονιές της Ελλάδας

 

Array