Γιατί αποδέχτηκες την πρόταση της Λίλλυ Μελεμέ να παίξεις σ’ αυτό το τόσο εμβληματικό έργο, το Dogville;
Καταρχήν για την ίδια τη συνεργασία. Η Λίλλυ Μελεμέ, εκτός του ότι υπήρξε Δασκάλα μου στη δραματική σχολή και ήταν αυτή που μου εμπιστεύτηκε τους πρώτους μου ρόλους σε δουλειές της (το βάπτισμα του πυρός!), είναι και μια σκηνοθέτις που σέβομαι απόλυτα καλλιτεχνικά και που προσωπικά με εμπνέει. Μου πρότεινε τον ρόλο του Ιάσωνα στο Dogville και ταυτόχρονα με τίμησε επιλέγοντάς με ως βοηθό σκηνοθέτη. Δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη.
Επιπλέον, η θεατρική μεταφορά τού Dogville μού φάνηκε τρομερά ενδιαφέρον εγχείρημα: η σκοτεινή αλληγορία του Trier δεν θα πάψει ποτέ να είναι επίκαιρη, αφού έχει στο κέντρο της την ανθρώπινη σκληρότητα και πραγματεύεται την εκμετάλλευση, την καταπίεση, την αμφίδρομη σχέση θύτη-θύματος, την υποκρισία και τη συνενοχή, τη σεξουαλική βία, την αποδοχή, τα ηθικά μας όρια.
Για ποιους λόγους πιστεύεις ότι πρέπει να δούμε αυτήν την παράσταση;
Γιατί πιστεύω ότι το εγχείρημα πέτυχε. Η παράσταση προσφέρει όλα όσα μπορεί να περιμένει ένας θεατής από μια “γεμάτη” θεατρική βραδιά. Πολύ καλοί συντελεστές, ατμόσφαιρα (νιώθεις πως βλέπεις ένα ολόκληρο χωριό μέσα από το μικροσκόπιο), έντονος προβληματισμός (η ελπίδα έχει πεθάνει για το ανθρώπινο είδος;), φρίκη και λύτρωση. Έλεος, φόβος, κάθαρση. Ένα κερδισμένο στοίχημα σ’ ένα δύσκολο έργο.
O δικός σου ρόλος;
Ο Ιάσονας είναι ένα παιδί, είναι το “μέλλον” τού Dogville. Ο μεγαλύτερος γιος τού Τσακ και της Βέρας, που ο καθένας με τον τρόπο του είναι κακοποιητικός απέναντι στην Γκρέις, όπως εξάλλου και όλοι οι συμπολίτες τους. Ο μικρός Ιάσονας είναι ο τελευταίος κάτοικος της «Πόλης των σκύλων» που θα περίμενε κανείς ότι θα ασκήσει βία στην κατατρεγμένη φυγάδα που του φέρεται με τόση λεπτότητα. Και όμως…
Ταυτόχρονα παίζεις και στη σειρά «Αυτή η νύχτα μένει» . Μίλησέ μας για τον ρόλο σου.
Εδώ υποδύομαι τον Διονύση, κολλητό φίλο του Μίλτου (Φοίβου Παπακώστα), ένα λαϊκό, «άβγαλτο» παιδί του Αγρινίου. Οι δυο φίλοι θα μπουν σε περιπέτειες και η σχέση τους θα δοκιμαστεί. Η ζωή φυσικά δεν θα του φερθεί όπως ονειρεύτηκε… Η σειρά είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κατερίνα Φιλιώτου.
Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη «Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη»;
Δυνατός στίχος, πολύ επαναστατικός! Ανυψώνει τον άνθρωπο, του δίνει κυρίαρχη θέση στην πορεία της -προσωπικής του τουλάχιστον- μοίρας. Η κοινωνία μπορεί να είναι αντιδραστική, παρακμιακή, εξισωτική προς τα κάτω, υποκριτική, αποπνικτική, τελματωμένη, ανάλγητη, αλλά δεν μπορούμε να την αφήσουμε να μας καταπιεί. Ούτε να μας απογοητεύσει, να μας καταβάλει. Ο ποιητής εμψυχώνει τον άνθρωπο, του δίνει πατρική σπρωξιά στην πλάτη, του λέει «Προχώρα! Προχώρα όπως εσύ νομίζεις και άσ’ τους πίσω… Άσ’ τους να λένε, δεν είναι καλύτεροι από σένα, κανένας δεν ξέρει καλύτερα από σένα τι χνάρι πρέπει ν’ αφήσεις στο πέρασμα σου απ’ αυτόν τον κόσμο…».
Φωτογραφίες: Λίνα Οικονόμου, Μαρία Χριστάκη.
Πληροφορίες για την παράσταση:
Το Art and Press δημιουργήθηκε με σκοπό την πολιτική, πολιτιστική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών. Πίσω από τη λειτουργία του Art and Press υπάρχει μία ομάδα «ανήσυχων» ανθρώπων, που προέρχονται από διάφορους κοινωνικούς χώρους, στους οποίους προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά όπου και όσο μπορούν. Η κοινή αγάπη των μελών της ομάδας μας για την πολιτική, τον πολιτισμό και γενικά την ενημέρωση, είναι η κινητήρια δύναμη για την παρακολούθηση, καταγραφή και παρουσίαση σε όλους εσάς, όσων συμβαίνουν. Δεν μας καθοδηγεί κανείς, δεν μας χρηματοδοτεί κανείς και ως εκ τούτου παραθέτουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς λαμβάνουν χώρα. Η πορεία του Art and Press είναι συνεχόμενα και ραγδαία ανοδική όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών / αναγνωστών τόσο στην κύρια ιστοσελίδα όσο και στο κανάλι του Youtube.