Please enable JS

Ραλλία Χρηστίδου: «Δεν μπορώ να νοιώθω ωραία όταν ο διπλανός μου έχει πρόβλημα»

Γιατί αποφάσισες να δεχτείς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2004. Στηρίζω την προσπάθεια που κάνει και γι΄αυτό και δέχτηκα την τιμητική αυτή πρόταση.

 

Τότε, το 2004, πήγες  και στο Fame Story. Πως ταιριάζουν αυτά τα δυο;

Πολλά πράγματα, από όσα που έχω κάνει στη ζωή μου, δεν «κολλάνε» για τους άλλους .  Και ίσως για αυτό έχω πολλές συμπάθειες και πολλές αντιπάθειες.  Ακόμη και  ως παίκτρια ενός τηλε-ριάλιτι δεν πληρούσα τις προϋποθέσεις.

Μετά ως πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια πάλι δεν κολλούσα, γιατί δεν είχα  έπαρση.  Δεν πίστευα ότι μου χρωστάει το σύμπαν. Ήμουνα πάρα πολύ ρεαλίστρια και πραγματίστρια.  Όταν τελείωσε το παιχνίδι και αντί να εκμεταλλευτώ την δημοσιότητα που είχα, ακολούθησα τον δικό μου προγραμματισμό και γώ έκανα δισκογραφία μετά από ένα χρόνο.. Θέλω να παίζω τα παιχνίδια με εντιμότητα και δεν υπακούω σε κανόνες, σε συγκεκριμένες νόρμες.

Γιατί θεωρείς τον εαυτό σου κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Αυτή η αρνητικότητα που υπάρχει  έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι καθαρά τεχνητή.   Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων παραμένει σιωπηλή. Και είναι ακριβώς εκείνος ο κόσμος που αντιλαμβάνεται  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία πάρα πολύ δυναμική διακυβέρνηση μέσα σε ένα ασφυκτικό  πλαίσιο. Ανέλαβε μία χώρα η οποία επί της ουσίας είχε χρεοκοπήσει.  Και όλοι αυτοί που  μιλάγανε για αριστερή παρένθεση αποδείχθηκαν λανθασμένοι.

Από κει κ πέρα έγινε ότι ήτα εφικτό να γίνει. Εγώ δεν θεωρώ ότι είχαν ειπωθεί ψέματα . Σίγουρα έγιναν λάθη και λανθασμένες εκτιμήσεις.

Αλλά ο Αλέξης ο Τσίπρας, όπως τον έχω αντιληφθεί εγώ,  είναι ένας άνθρωπος ο οποίος  έχει το προνόμιο να αναγνωρίζει τα λάθη του και να αλλάζει πορεία.  Αυτό μόνο ως υπεύθυνη στάση και θέση μπορώ να το εκλάβω.  Ακριβώς για αυτούς τους λόγους έχασε τη μισή σχεδόν κοινοβουλευτική ομάδα και έτσι οδηγηθήκαμε σε εκλογές του Σεπτεμβρίου του 15.  Αλήθεια αυτό γιατί το ξεχνάμε; Tις κέρδισε  έχοντας μιλήσει με ανοιχτά χαρτιά. Μας είπε ότι έχουμε στο τραπέζι αυτό τον επώδυνο συμβιβασμό. Τον θέλετε ή τον αφήνετε.  Αν δεν τον θέλετε και δεν θέλετε εμένα, ψηφίστε τους άλλους. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ξεχνάμε αυτές τις εκλογές.  Εγώ δεν τις έχω ξεχάσει!

 

Αυτήν την φορά στις ευρωεκλογές η αύξηση των φασιστών  θα είναι πολύ μεγάλη. Πιθανόν να ξεπεράσουν τις 100 έδρες. Εσύ τι σκέφτεσαι  για όλο αυτό;

Η αύξηση αυτή είναι ξαφνική και είναι  μία απάτη. Έχουμε πολλά παραδείγματα  κυβερνήσεων στην Ευρώπη με ακροδεξιές και λαϊκίστικες θέσεις, που εκλέχτηκαν με σημαία το μεταναστευτικό – προσφυγικό.  Αρχικά υποσχέθηκαν φιλολαϊκές παροχές προς τα χαμηλά εισοδήματα και την εργατική τάξη . Όμως επί της ουσίας γίνεται το αντίθετο. Παράδειγμα ο Ορμπάν στην Ουγγαρία ψήφισε  αύξηση των υποχρεωτικών υπερωριών στις 400 ώρες το χρόνο και κατήργησε την αυτονομία  δικαστηρίων και  πανεπιστημίων. Αντίστοιχα ο Κουρτς, στην Αυστρία, ψήφισε το 12ωρο.

Οι ακροδεξιές δυνάμεις κάτι κατάλαβαν από την κρίση και το εκμεταλλεύτηκαν. Χρησιμοποιώντας προσχήματα εκδηλώνουν ρατσισμό σε όποιον  είναι αδύναμος  για να φέρουν κοντά τον απλό λαό.

Νομίζω ότι εδώ πρέπει να γίνει αμοιβαίοι συμβιβασμοί μεταξύ όλων των πλευρών έναντι του φασισμού.  Γιατί αυτό θεωρώ ότι είναι υπεύθυνη η στάση του Αλέξη  Τσίπρας. Και νομίζω ότι αυτή την ίδια υπεύθυνη στάση πρέπει να δείξουν όλα τα κόμματα, τα κινήματα και οι πολιτικοί φορείς που πρόσκειται  στο σοσιαλισμό και στην σοσιαλδημοκρατία. Αλλά και τα κόμματα οι οργανώσεις που τοποθετούν τον εαυτό τους στον φιλελεύθερο χώρο.

 

Με τη μουσική και με το τραγούδι, τι θα κάνεις αν εκλεγείς Ευρωβουλεύτρια;

Νομίζω ότι η νύχτα θα νυχτώσει πιο πολύ. «Λόγω της μουσικής και του τραγουδιού εχω πάρει πολλή αγάπη απο τον κόσμο. Τώρα έχει έρθει η ώρα, αν μου δοθεί η ευκαιρία, να δώσω και να προσφέρω εγώ στον κόσμο.»

Η μουσική όμως είναι μία από τις μεγάλες μου αγάπες. Έχω σπουδάσει και έχω αφιερώσει σχεδόν όλη μου τ ζωή στην  μουσική.  Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο στο να γράφεις και να τραγουδάς καινούργια τραγούδια.

Ήταν μια πρόταση, που με αιφνιδίασε.

Αλλά όταν αναλαμβάνω κάτι το κάνω στα σοβαρά. Αυτό θέλω να είναι απόλυτα κατανοητό.

Πάντα με ενδιέφερε να ασχοληθώ με την πολιτική σε αυτό το επίπεδο. Κάποια πράγματα όμως πρέπει να στα φέρει και η ζωή .

Τι σχέση έχουν  η Ευρωβουλή  με τη μουσική; Πως κολλάει στην προσωπικότητά σου η έννοια της Ευρωβουλής;

Γιατί πρέπει να έχουν σχέση πρώτα από όλα; Δεν μου αρέσει να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους μονοδιάστατα και να τους βάζουμε σε κουτάκια. Το ιδανικό μου είναι  οι άνθρωποι να αισθάνονται ελεύθεροι και να πράττουν ελεύθερα.

Εγώ σαν Ραλλία κοιτάζω την πολιτική με την ευρεία έννοια. Γιατί ουσιαστική δουλειά της πολιτικής είναι να βρει τους τρόπους να διανέμει  δίκαια τους οικονομικούς πόρους προς όλους.

Οπότε χρειάζεται ένα ταλέντο να αντιλαμβάνεσαι το τι γίνεται στην κοινωνία.  Και να μη ζεις σε μικρόκοσμο.  Σίγουρα δεν έχω ζήσει σε μικρόκοσμο.

Όσο καλή και να είναι η δική μας η ζωή, αν είναι άσχημη η ζωή του διπλανού μας, κάποια στιγμή, το πρόβλημα θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.  Και αφετέρου δεν μπορώ να νοιώθω ωραία όταν ο διπλανός μου έχει πρόβλημα .

Array