Please enable JS

Σαλίνα Γαβαλά

Οι καλλιτέχνες πρέπει να ξαναβρούν την θέση τους ως καθρέφτες της κοινωνίας.

Γιατί αποφασίσατε να γράψετε για ένα “Πάρτυ γενεθλίων»;

Ξεκίνησα να γράφω αυτό το έργο στην καραντίνα , αφού η συγγραφή ήταν μια μορφή ελευθερίας αλλά και ένας τρόπος ψυχανάλυσης και ψυχοθεραπείας.

Ο εγκλεισμός ήταν μια ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας.

Τα γενέθλια που πολλοί τα περάσαμε μόνοι, λόγω καραντίνας αυτά τα δυο χρόνια , είναι ως γνωστόν η προσωπική μας πρωτοχρονιά.

Μια ζυγαριά που όπως λέω, ισορροπεί από τη μια στη γιορτή και από την άλλη στον απολογισμό Έτσι και η ηρωίδα μου όπως κι εγώ επιλέγει αυτή τη ιδιαίτερη μέρα για να ζυγίσει τις πληγές της και αποφασίζει να “ξαναγράψει” την ιστορία της, τις σχέσεις της, και να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς με ανθρώπους της ζωής της ,για να συμφιλιωθεί με όσα την πλήγωσαν στο παρελθόν κι όσα τη φοβίζουν στο μέλλον Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά καταφέρνει να ξαναγεννηθεί και να ξαναρχίσει απ’ την αρχή. Αυτή η αναγέννηση είναι και το δικό της “πάρτυ γενεθλίων”, το πιο ουσιαστικό».

Για ποιούς λόγους πιστεύετε ότι πρέπει να δούμε την παράσταση;

Για πολλούς λόγους,

Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι ψυχαγωγία με την ουσιαστική σημασία της λέξης ,αφού το ταξίδι αυτογνωσίας της ηρωίδας ,βοηθά το κοινό να ταυτιστεί και να βρει τελικά την κάθαρση και τον τρόπο να γίνει καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Αυτή η παράσταση είναι ουσιαστικά ένα νέο είδος, ένα πρωτότυπο θέαμα ,όπου το θεατρικό κείμενο δένεται με γνωστά τραγούδια.

Η πρωτοτυπία της παράστασης όμως βρίσκεται και στο γεγονός ότι η τεχνολογία των ολογραμμάτων χρησιμοποιείται πρώτη φορά με αυτό τον τρόπο ,αφού οι επισκέπτες , ( ο πατέρας , ο πρώην , ο παιδικός εαυτός , ο Άμλετ ) εμφανίζονται σαν ολογράμματα, άυλοι, όπως είναι οι σκέψεις και τα φαντάσματα από το παρελθόν μας.

Είναι μουσική παράσταση;

Είναι μουσική παράσταση και όχι μόνο !

Είναι ένα πάντρεμα όλων των τεχνών.

Ένα πάρτι, όπου ο θεατρικός λόγος της εορτάζουσας , ενώνεται με γνωστά τραγούδια, διασκευασμένα για πιάνο και κοντραμπάσο.

Είναι ένα one woman show στο οποίο με συνοδεύουν δυο καταπληκτικοί μουσικοί.

Ένα σύνθετο θέαμα-ακρόαμα, για φωνή, πιάνο, κόντρα μπάσο, video Art , ποίηση και ολογράμματα…

Τι σκέφτεστε όταν διαβάζετε τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη ”;

Στην παράσταση η ηρωίδα συνομιλεί με ποιητές και συγγραφείς, οι οποίοι την βοηθούν, μαζί και με τον παιδικό εαυτό της, να γίνει η καλύτερη εκδοχή της.

Το παν λοιπόν είναι το που πηγαίνουμε σ’ αυτήν την κοινωνία και σ’ αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς.

Και εγώ επιδιώκω να πηγαίνω προς το φως, τη συγχώρεση. Με οδηγό την αθωότητα και την αγάπη.

Πιστεύετε ότι οι καλλιτέχνες μετά απ΄ όλες τις κρίσεις, που περνάμε την τελευταία δεκαετία, θα πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους σε σχέση με το παρελθόν;

Κυρίως πρέπει να γίνουν πιο γενναίοι.

Να ξαναβρούν την θέση τους ως καθρέφτες της κοινωνίας.

Οι ηθοποιοί να ποιούν ήθος. Οι τραγουδιστές να δώσουν στα τραγούδια το βάρος που τους αρμόζει μιλώντας για πράγματα σημαντικότερα από τον χωρισμό και τον έρωτα. Για ιδανικά που αλλάζουν, συνειδήσεις και ενώνουν.

Οι καιροί αλλάζουν. Τα δικαιώματα και τα κεκτημένα χάνονται και δεν θα έπρεπε να το επιτρέψουμε. Γινόμαστε όλο και πιο φτωχοί καλλιτεχνικά και αυτό αφαιρεί και τα δικαιώματα και τα όπλα μας.

Πρέπει να αγωνιστούμε για να καταφέρουμε να ελπίζουμε για πιο φωτεινές ημέρες.

Πληροφορίες για την παράσταση: