Please enable JS

Σοφία Κυανίδου

Όλες οι Τέχνες μας βοηθούν να βλέπουμε καθαρότερα την αλήθεια.

Πότε και πως ξεκίνησε η πορεία σου με τη μουσική και το τραγούδι;

Σ’ αυτή την ερώτηση δεν θα πρωτοτυπήσω. Πιο πολύ με θυμάμαι από πάρα πολύ μικρή να τραγουδώ παρά να μιλώ. Η οικογένειά της μητέρας μου είναι καθολικοί και ανέβαινα επάνω που τραγουδούσε η χορωδία και βέβαια το εκκλησιαστικό όργανο που στα παιδικά μάτια φαντάζει και είναι υπέροχο. Δεν υπήρχε ποτέ και δεν υπάρχει κανένας δρόμος σπουδαστικός επαγγελματικός και προσωπικός που να μην περιλαμβάνει την μουσική και ειδικά το Τραγούδι.

*

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς ειδικά με το λυρικό τραγούδι;


Πως προέκυψε; Καρμικά!!! Ο καθηγητής μου της μουσικής στο σχολείο ήταν και καθηγητής στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης που δίδασκε η 1η μου υπέροχη και πολύτιμη Δασκάλα (το Δ συνειδητά με κεφαλαία) Βαρβάρα Τσαμπαλή. Μέσα στο πρώτο 10λεπτο ήξερε η ψυχή μου ότι: Σοφία Εδώ είμαστε. Ασχολούμουν φυσικά ήδη με χορωδιες, θέατρο στο σχολείο και κυρίως μιουζικαλ. Αλλά αυτή η συνάντησή και η αίσθηση εκείνων των πρώτων λεπτών έχει ” γράψει” μέσα μου. Και έτσι κούμπωσε το θέατρο με το Τραγούδι στην Λυρική Τέχνη. Για την ιστορία έκανα ακρόαση με το Memory from Cats και στο Δίπλωμα μου τραγούδησα το The Phantom of the Opera. Το ότι θα έφευγα μέτα στο εξωτερικό ήτανε κάτι αυτονόητο από την πρώτη στιγμή. Και είχα αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση από τους γονείς μου και τους ευγνωμονώ.

Πες μας λίγα λόγια για την μουσική παράσταση στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η συναυλία την Κυριακή στις 2 Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στον Κάρολο Τρικολίδη, έναν απ’ αυτούς τους λίγους που ήρθαν σ’ αυτήν τη ζωη για την μουσική και μόνο.

Κατά την προσωπική μου γνώμη έδωσε κυριολεκτικά άλλη πνοή στα μουσικά έργα της Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερη έμφαση στην μουσική διαπαιδαγώγηση από πολύ μικρή ηλικία.

Θα ήθελες να εργαστείς μόνιμα σε κάποια όπερα του εξωτερικού;

Δεν υπάρχει μονιμότητα έτσι όπως την εννοούμε.

Τα συμβόλαια διαρκούν για 2 ή 3 χρόνια. Αν ο Διευθυντής θέλει το ανανεώνει. Αν αλλάξει Διευθυντής αλλάζει και το Ανσάμπλ. Γενικώς όμως λειτουργούμε πια παγκοσμίως με σύμβαση έργου. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος γιατί η καθολικότητα της συγκεκριμένης Τέχνης φέρνει μαζί συναδέλφους από όλο τον κόσμο. Έχω συνηθίσει να ταξιδεύω και ελπίζω να συνεχίσω έτσι. Δεν με φαντάζομαι να ζω μόνιμα σε μια πόλη.

Τι πιστεύεις ότι μπορεί να δώσει η κλασσική μουσική και το λυρικό τραγούδι στην σημερινή εποχή;

Σ’ αυτή την ερώτηση θ απαντήσω ολιστικά, με το βαθύτερο νόημα της λέξης και το λέω αυτό γιατί στην εποχή μας χάνουμε και τα αρχικά νοήματα των λέξεων.

Όλες οι Τέχνες, είτε οι παραστατικές (τραγούδι, χορός, θέατρο) είτε οιαδήποτε πνευματική ενασχόληση ( ποίηση, γραφή, ζωγραφική, γλυπτική) και γενικώς ότι απα-σχολεί το πνεύμα, μας κρατάει ξύπνιους, στο εδώ και τώρα, αλλά και μας πηγαίνει σε άλλους κόσμους σ’ αυτό το δίωρο, τρίωρο ανοίγει τους ορίζοντες και έτσι μας βοηθά να βλέπουμε καθαρότερα την αλήθεια (το αντίθετο της λήθης) και να διακρίνουμε και να διώχνουμε όσο μπορούμε την ασχήμια που μας περιβάλλει όλο και περισσότερο. Διώχνει τους εξωτερικούς θορύβους και μας φέρνει πιο κοντά στο Είναι μας. Είναι τόσο πολύτιμη, και απέθαντη ενάντια στο σκοτάδι, ειδικά στο μεταίχμιο που ζούμε τώρα.

Foto Credits Ilias Sakalak κ Stefanos

Πληροφορίες για την συναυλία αφιέρωμα στον Κάρολο Τρικολίδη, ‘Σούμπερτ & Ρ. Στράους’

Η Κ.Ο.Θ. τιμά την μνήμη του Κάρολου Τρικολίδη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών Μόνιμος Αρχιμουσικός της ορχήστρας και τρεις φορές Καλλιτεχνικός Διευθυντής της. Συμμετέχουν γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες που υπήρξαν μαθητές του, όπως οι μαέστροι Χάρης Ηλιάδης και Βλαδίμηρος Συμεωνίδης και η σοπράνο η Σοφία Κυανίδου. Στην παρουσίαση της συγκινητικής βραδιάς και τη δημοσιογραφική επιμέλεια του αφιερώματος η Μαριάνα Μποζαπαλίδου.

Πρόγραμμα:
Φραντς Σούμπερτ (1797-1828): Συμφωνία αρ.8 σε σι ελάσσονα, D.759 (‘Ημιτελής’)
Ρίχαρντ Στράους (1864-1949): Θάνατος και Εξαΰλωση, έργο 24
Ρίχαρντ Στράους (1864-1949): ‘Όταν πάω για ύπνο’ και ‘Στο φως του δειλινού’ από τα ‘Τέσσερα τελευταία τραγούδια’ για σοπράνο και ορχήστρα

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

Τιμές εισιτηρίων:
Διακεκριμένη ζώνη: 20€
Πλατεία: 15€
Θεωρεία/Εξώστης: 10€
Μειωμένο: 5€

Προπώληση εισιτηρίων
Εκδοτήριο Κ.Ο.Θ.
Λ. Νίκης 73, 54622 Θεσσαλονίκη
 τηλ. 2310236990
Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-15:00, εκτός των ημερών των συναυλιών που ισχύει ωράριο 09:00-13:00

και ηλεκτρονικά από το www.tsso.gr

Array