Please enable JS

Σοφία Μανώλη

Υour life is your life don’t let it be clubbed into dank submission.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που πιστεύεις ότι κάνουν ενδιαφέρουσα τη συγκεκριμένη ιστορία μυθοπλασίας “1975” ώστε να ‘ρθει ο κόσμος να το δει;

Με το χέρι στην καρδιά θα σου πω, ότι αν δεν έπαιζα σε αυτή την παράσταση, δεν θα την έχανα με τίποτα.

Τα 70s είναι η αγαπημένη μου δεκαετία από άποψη αισθητικής, μουσικής, καλλιτεχνικών κινημάτων, κοινωνικοπολιτικού αναβρασμού. Για να έρθουμε στα δικά μας τώρα: Απρίλιος του 1975, δηλαδή πρώτη περίοδος της μεταπολίτευσης, σε μία συνοικιακή ντίσκο της Κυψέλης, 12 «περίεργοι» cult τύποι συναντιούνται με αφορμή την απαγόρευση της soft porno ταινίας “Emmanuelle”. Η πρόθεσή τους; Να φτιάξουν τη δική τους ελληνική «Εμμανουέλα». Εν συντομία να αναφέρω, ότι η εν λόγω ταινία λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της (Μάρτιος 1975) αποσύρθηκε από τους κινηματογράφους μιας και η Επιτροπή Λογοκρισίας (μία υπηρεσία που είχε θεσπιστεί στα χρόνια της χούντας, ώστε να μην αναπαράγεται υλικό που προσβάλει «το έθνος, τη θρησκεία και την οικογένεια») τη θεώρησε «απαγορευτέα».

Ο σκηνοθέτης μας Γιώργος Σίμωνας έχει σκιαγραφήσει με περίσσια μαεστρία έναν κόσμο που θεωρώ ότι σε μεταφέρει αβίαστα και ύπουλα στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής. Μιλάμε για μια εποχή με έντονες αντιφάσεις. Από τη μία ο κόσμος διψάει για νέα ξεκινήματα, προσπαθεί να οραματιστεί ένα μέλλον φωτεινό και ελεύθερο, αλλά τα σημάδια της επταετούς καταστολής είναι ακόμα νωπά και ο φόβος παραμονεύει στη γωνία και ο φόβος, κακά τα ψέματα, κάνει τους ανθρώπους να λειτουργούν παράξενα.

Ποια είναι η δική σας εκδοχή πάνω σε αυτό το έργο;

Η παράσταση «1975» ή «Πιο γρήγορα Εμμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε!», όσον αφορά το αισθητικό της κομμάτι, αποτελεί μία ωδή στις b movies των 70s και φυσικά, όπως και ο ίδιος ο τίτλος μαρτυράει, μία ωδή στις πορνό ταινίες της εποχής. Πρόκειται για μία μαύρη κωμωδία που προσεγγίζει θέματα όπως σεξουαλική απελευθέρωση, φιλία, ναρκωτικά, λογοκρισία, φτώχεια, καταπίεση. Έχει, κατά τη γνώμη μου, πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονταν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εκείνης της εποχής σε ζητήματα που μας απασχολούν έντονα και σήμερα.

Για ποιους λόγους συνεργάστηκες με τον Γιώργο Σίμωνα;

Αρχικά, ενθουσιάστηκα με τη θεματολογία του έργου. Η «Εμμανουέλα» αποτελεί μία ταινία – ορόσημο στην ιστορία του αισθησιακού φιλμ. Μπορούμε να πούμε ότι αποτέλεσε την απαρχή της απενοχοποίησης του “soft” πορνό και αυτό από μόνο του αποτελεί μία επαναστατική πράξη. Έπειτα, με ιντριγκάρει ιδιαιτέρως η δεκαετία στην οποία διαδραματίζεται το έργο και, όσον αφορά τη χώρα μας, η συγκεκριμένη ιστορική περίοδος και η μελέτη αυτής φωτίζουν κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας που οφείλουμε να γνωρίζουμε. Μετά, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική τη σκηνοθετική προσέγγιση του Γιώργου, η οποία φλερτάρει πολύ με την τέχνη του σινεμά και για να μιλήσω με τα λόγια του έργου: «Μου αρέσει. Είναι πειραματικό. Έχει κάτι.»

Μίλησε μας για το δικό σου ρόλο.

Υποδύομαι την Ασπασία, μία γυναίκα γύρω στα 40, πρώην groupie, θαμώνας του μπαρ Chiquita, της ντίσκο στην οποία διαδραματίζεται το έργο. Κλασσική περίπτωση της γενιάς των 60s, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: υποστηρίζει την ελευθεριότητα, τη φιλία, τον έρωτα, το ελεύθερο σεξ, την αγάπη, την ειρήνη, τη συλλογικότητα και απορρίπτει τη βία, το συντηρητισμό, την ατομική ιδιοκτησία και τον υλισμό. Εθισμένη στα ναρκωτικά και κολλημένη με ένα παρελθόν που έχει φύγει ανεπιστρεπτί, ο ρόλος μου αποτελεί μία θλιβερή φιγούρα που ζητάει απεγνωσμένα αγάπη και προσοχή.

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη”;

Σκέφτομαι το παρακάτω ποίημα του Charles Bukowski:

Υour life is your life don’t let it be clubbed into dank submission.

Βe on the watch. Τhere are ways out. Τhere is light somewhere.

Ιt may not be much light but it beats the darkness.

Βe on the watch. Τhe gods will offer you chances. Κnow them. Τake them.

Υou can’t beat death but you can beat death in life, sometimes.

Αnd the more often you learn to do it, the more light there will be. Υour life is your life. Κnow it while you have it. Υou are marvelous the gods wait to delight in you.

Ταυτότητα Παράστασης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΣΥΓΓΡΑΦΗ: Γιώργος Σίμωνας

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ: Χρύσα Κολοκούρη

ΚΙΝΗΣΗ/ΧΟΡΟΣ: Κική Μπάκα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Τώνια Ράλλη

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Νατάσσα Παπαστεργίου

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Ευαγγελία Γκότση (Grace Gely)

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιώργος Ιεραπετρίτης, Γιώργος Βλαχονικολός

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: sickmyduck.lab

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μαρία Τούλτσα

GRAPHIC DESIGN: Ηλίας Πανταλέων

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Λουκία Ανάγνου

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Μαριάνθη Ράδου

ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ: Ηώς Αντωνοπούλου

ΒΟΗΘΟΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΥ: Αθηνά Χατζ Κασσέμ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Μιχάλης Ζαχαρίας, Στάθης Κόκκορης, Χρύσα Κολοκούρη, Φώτης Λαζάρου, Στέφανος Λώλος, Σοφία Μανώλη, Βάσω Παύλου, Νικόλας Πιπεράς, Συμεών Τσακίρης, Χρήστος Χριστόπουλος

Επικοινωνία: Δάφνη Ανέστη, dafni_anesti@hotmail.com

Διάρκεια: 120’

Πληροφορίες:

Aπό Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 έως Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00

Εισιτήρια: 18 ευρώ (με ποτό), γενική είσοδος: 15 ευρώ, 10 ευρώ (ανέργων, άνω των 65 ετών), 8 ευρώ (ατέλειες, κάρτες ΣΕΗ ΣΕΧΩΧ0)

Οnline προπώληση από 6 Ιανουαρίου μέσω viva (προσφορά: τα πρώτα 20 εισιτήρια 12 ευρώ) & αγορά στα σημεία προπώλησης viva

Κρατήσεις, πληροφορίες: 210 52 49 903 |  Ώρες ταμείου: 18:00 – 21:00

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές 18+ .

Array