Please enable JS

Ο Σταύρος Νιφοράτος μας παρουσιάζει τα “Μαγικά φτερά” του.

Πότε και πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μουσική και το τραγούδι;

Μεγαλώνοντας σ’ ένα νησί των Επτανήσων, την Κεφαλονιά, η μουσική δεν μπορούσε να λείπει απ’ το σπίτι. Θυμάμαι αμέτρητες γιορτές με όλη την οικογένεια να τραγουδά καντάδες και επτανησιακά τραγούδια, τη γιαγιά να παίζει πιάνο, τον παππού να ερμηνεύει σκηνές από όπερες που τόσο λάτρευε..Τα ζωντανά αυτά ερεθίσματα με επηρέασαν, έβαλαν τη σπίθα και κάπως έτσι ξεκίνησα τις σπουδές μου στο πιάνο. Μετά ήρθαν οι σχολικές γιορτές. Εκεί, ανακάλυψα την αγάπη μου στο τραγούδι και από τότε όλη μου η εφηβεία ήταν βουτηγμένη στη μουσική. Αργότερα, ερχόμενος στην Αθήνα, γνώρισα και εντάχθηκα στην καλλιτεχνική ομάδα της σκηνοθέτριας Μέμης Σπυράτου και κάπως έτσι ξεκίνησε και η επαγγελματική μου ενασχόληση.

Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα;

Μου είναι πάντα δύσκολο ν’ αναφέρομαι σε συγκεκριμένους δημιουργούς. Σίγουρα, όμως, ο κόσμος του Μάνου Χατζιδάκι και των Beatles είναι οι δύο μεγάλες μου μουσικές αδυναμίες. Λατρεύω, επίσης δημιουργίες του μεσοπολέμου-«έγραψαν» μέσα μου απ’ τις αναμνήσεις τις παιδικές-και αμέτρητες μουσικές από musicals και soundtracks. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου έχει το ρεμπέτικο και το καλό λαϊκό μας τραγούδι. Μπορεί να ακούγονται ετερόκλητα αλλά αυτή είναι η ομορφιά της μουσικής. Είμαι ανοιχτός σε οτιδήποτε νιώθω ότι εμπεριέχει μέσα του τέχνη. Η μουσική είναι σαν την άμμο της θάλασσας, ατέλειωτη. Έχω διαρκώς ανοιχτές τις κεραίες μου. Μερικές φορές, σκέφτομαι άραγε θα μου φτάσει η ζωή ν’ ανακαλύψω όλες αυτές τις ομορφιές που κρύβει;

Πως προέκυψε η συνεργασία σου με τον Γιάννη Κότσιρα;

Ο συνδετικός κρίκος που μ’ έφερε σ’ επαφή με τον Γιάννη Κότσιρα είναι ο στιχουργός του νέου μας τραγουδιού με τίτλο «Τα Μαγικά Φτερά», κι ένας απ’ τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς μας, ο Νίκος Μωραΐτης. Του άρεσε πολύ το τραγούδι και αμέσως δέχτηκε να συμμετάσχει. Όπως καταλαβαίνετε η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Εξαιρετικά τιμητικό να μοιράζεσαι το πρώτο σου τραγούδι από τη Minos EMI μ’ έναν τόσο σπουδαίο ερμηνευτή.

Μίλησέ μας για το νέο σου τραγούδι “Τα Μαγικά Φτερά”.

Όλα ξεκίνησαν απ’ τον Γιώργο Κυριάκο, τον συνθέτη του τραγουδιού. Σε μια απ’ τις συναντήσεις μας σκαλίζαμε διάφορες μελωδίες και η συγκεκριμένη με είχε ενθουσιάσει και είχε καρφωθεί στο μυαλό μου. Πέρασε πολύς καιρός και μια μέρα ψάχνοντας τα αρχεία μου πέφτω πάλι πάνω της. Μιλάω με τον Γιώργο, στέλνουμε τη μελωδία στον Νίκο Μωραΐτη και κάπως έτσι το τραγούδι απέκτησε μορφή.

Οι στίχοι με άγγιξαν βαθιά γιατί περιγράφουν τη βαθιά εσωτερική δύναμη, το θάρρος που απαιτεί η ζωή, τα μαγικά φτερά, που ο καθένας κρύβει μέσα του και οι συνθήκες της σύγχρονης καθημερινής ζωής μας κάνουν να ξεχνάμε την ύπαρξή τους. Το τραγούδι μιλάει για αυτή την κρυμμένη δύναμη που κατοικεί στην ψυχή μας και που πολλές φορές έχουμε την ανάγκη ενός ανθρώπου, ενός φίλου, της μητέρας, ενός αγαπημένου μας προσώπου, να έρθει να μας τη θυμίσει και να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο φως.

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις το απόφθεγμα του Μάρκου Αυρήλιου “Ο καλύτερος τρόπος για να αντιστέκεσαι είναι να μην εξομοίωνεσαι”;

Εύκολη απάντηση, δύσκολη εκτέλεση. Η εξομοίωση σημαίνει ανελευθερία. Είναι ζωτικής σημασίας να ζεις πραγματικά ελεύθερος. Ζώντας και ενεργώντας έξω απ´ το κουτί, τις νόρμες, τα πρέπει, δημιουργείς για σένα και ολόκληρη την ανθρωπότητα τις προϋποθέσεις για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Χρειάζεται τόλμη, περιέργεια, διαρκή εγρήγορση, σωστή ενημέρωση.


Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες μετά από όλες τις κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες θα πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους σε σχέση με το παρελθόν;

Μετά την εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη που πέρασαν οι καλλιτέχνες στην πανδημία, έχω παρατηρήσει μια σημαντική κινητικότητα αναφορικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει επιτέλους ένα θεσμικό πλαίσιο για τους ερμηνευτές, έτσι όπως συμβαίνει σε όλα τα ευνομούμενα κράτη. Η νέα γενιά καλλιτεχνών στην οποία ανήκω κι εγώ οφείλει με ενότητα και αλληλεγγύη να αμβλύνει τις παθογένειες του παρελθόντος και να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο.

Πληροφορίες για το νέο τραγούδι: