Please enable JS

Ο συγγραφέας Νίκος Παργινός μιλάει για τον νέο του βιβλίο «Το σταυροδρόμι των ηρώων»

  1. Μιλήστε μας για το ιστορικό μυθιστόρημα «Το σταυροδρόμι των ηρώων»

«Το Σταυροδρόμι των Ηρώων» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που επιχειρεί να μας μεταφέρει στην πολιορκία του νησιού της Κέρκυρας από τους Τούρκους το 1716. Μέσα στις σελίδες του αποτυπώνονται με γλαφυρό τρόπο όσα έχουν καταγραφεί ιστορικά για τούτο το παγκόσμιας ιστορικής σημασίας γεγονός που λίγοι δυστυχώς γνωρίζουν, καθώς η νίκη των Βενετικών στρατευμάτων απέναντι στα πολυάριθμα τουρκικά στρατεύματα αποτέλεσε σταθμό για την ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο. Παράλληλα, επιτρέψτε μου, το μυθιστόρημα επιχειρεί να αναδείξει λαϊκές δοξασίες και τοπικούς θρύλους της εποχής που πέρασαν από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά, αναδεικνύοντας και τους αφανείς ήρωες ετούτης της πολύπλευρης μάχης, φέρνοντας στο προσκήνιο άγνωστες πτυχές της λαϊκής παράδοσης. Από τούτο το λογοτεχνικό σταυροδρόμι δεν θα μπορούσε να λείπει και η προσωπική πινελιά του δημιουργού, καθιστώντας το βιβλίο ακόμα πιο ιδιαίτερο από όσα έχουν γραφτεί για εκείνη την περίοδο.

  1. Το βιβλίο σας μας μεταφέρει στην Κέρκυρα του 1716. Έχετε στηριχτεί και σε πραγματικά γεγονότα εκείνης της περιόδου;

Η κεντρική ιστορία του βιβλίου έχει να κάνει με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα της πολιορκίας, τα οποία προσπάθησα να σεβαστώ στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Κάθε φορά που καταπιάνομαι μ’ ένα ιστορικό γεγονός φροντίζω να το σεβαστώ αναλόγως και να το αποτυπώσω μ’ όσο το δυνατόν πληρέστερο και πιο τεκμηριωμένο τρόπο. Πέρα όμως από την πολιορκία αυτή καθ’ αυτή, ξετυλίγονται στις σελίδες του βιβλίου και άλλες παράπλευρες ιστορίες που έχουν να κάνουν με λαϊκές δοξασίες και μύθους της Κέρκυρας που θέλησα να αναδείξω.

  1. Η συγγραφή ενός ιστορικού μυθιστορήματος έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από τη συγγραφή ενός σύγχρονου;

Το ιστορικό μυθιστόρημα αποτελεί ένα δύσκολο λογοτεχνικό είδος, καθώς πέρα από τις κοινές αντικειμενικές δυσκολίες που παρουσιάζει ως δοκίμιο όπως το σύγχρονο μυθιστόρημα, εμπεριέχει και πολλές συγγραφικές παγίδες, αφού απαιτεί πρώτα απ’ όλα πολλή προεργασία και δουλειά, ώστε να είναι σύμφωνο με τα ιστορικά δεδομένα. Επίσης, απαιτεί από τον συγγραφέα να μεταφέρει στο χαρτί ένα περιβάλλον που διαφέρει κατά πολύ από αυτό που βιώνουμε τώρα, γεγονός που χρειάζεται αρκετή προεργασία. Μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν κάθε φορά τη διαφορά, λεπτομέρειες όμως που πρέπει να εντρυφήσεις στα ιστορικά κείμενα για να αναδείξεις και να μεταφέρεις στο χαρτί, ώστε να μπορέσεις να μεταδώσεις στον αναγνώστη το άρωμα και την αύρα μιας αλλοτινής εποχής. Αυτή εξάλλου, είναι και η μαγεία της λογοτεχνίας, να σε μεταφέρει με επιτυχία σε αλλοτινούς κόσμους, να βιώνεις κάθε φορά και μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, τόσο στον τόπο όσο και στον χρόνο.

  1. Στο βιβλίο σας τρεις ήρωες – φυγάδες παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του μυθιστορήματος σας. Παρουσιάστε μας αυτούς τους ήρωες.

Πρόσωπο κλειδί για την εξέλιξη της ιστορίας του βιβλίου αποτελεί η Ναζλή. Μια πανέμορφη δεκαεξάχρονη από την Καππαδοκία που από την μια στιγμή στην άλλη βρίσκεται ορφανή και φυλακισμένη στο χαρέμι του Σουλτάνου. Την ακολουθεί μια αρχαία κατάρα που παλεύει να ξεδιαλύνει, μια κατάρα που σχετίζεται με την οικογενειακή της καταγωγή κι έχει σημαδέψει τους προγόνους της. Η Ναζλή αποτελεί μια αγνή νεανική ψυχή που γεύεται πρόωρα τις δοκιμασίες μιας καινούργιας έγκλειστης και υποτακτικής ζωής.  Ο Νικολός από την άλλη, αποτελεί το δεύτερο ηρωικό πρόσωπο που μοιάζει εντελώς διαφορετικό από εκείνην. Άνθρωπος του υποκόσμου, στυγνός τυχοδιώκτης, φονικό εργαλείο στα χέρια του αιμοδιψούς Ναυάρχου Τζάνουμ Κότζα, είναι αυτός που στις σελίδες του βιβλίου θα αρχίσει να αλλοτριώνεται γνωρίζοντας κι αγαπώντας την Ναζλή περνώντας από τον κόσμο της σκιάς στο φως μιας νέας διαφορετικής υπόστασης. Ο Μεχμέτ, ο τρίτος της παρέας, αποτελεί μια διχασμένη και ιδιαίτερη προσωπικότητα, έναν βασανισμένο ευνούχο του χαρεμιού, παράφορα ερωτευμένο με την Ναζλή που θα αποτελέσει και τον καταλύτη τον εξελίξεων της ιστορίας.

  1. Γεννηθήκατε και ζείτε μόνιμα με την οικογένεια σας στην Κέρκυρα, στον τόπο όπου διαδραματίζεται και το μυθιστόρημα σας. Έχετε χρησιμοποιήσει φυσικούς χώρους όπου μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης του νησιού σήμερα και νοερά μπορεί να μεταφερθεί στο 1716;

Γράφοντας το «Σταυροδρόμι των Ηρώων», θέλησα να αναδείξω τόσο το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του νησιού, όσο και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μου, που παραμένουν διαχρονικά και το χαρακτηρίζουν. Το βιβλίο, θα έλεγα πως αποτελεί, έναν ιστορικό οδηγό περιήγησης που επιχειρεί να ξετυλίξει στα μάτια του αναγνώστη κρυμμένα μυστικά και ιστορίες από κάθε σημείου του νησιού. Είναι, θα έλεγα, ένας διαφορετικός τουριστικός οδηγός που δίνει στα αξιοθέατα του νησιού μια άλλη διάσταση που αξίζει να γευτεί ο ανυποψίαστος επισκέπτης του νησιού.

  1. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με εκείνη την περίοδο και να γράψετε «Το σταυροδρόμι των ηρώων»;

Αναμφίβολα, η πολιορκία της Κέρκυρας του 1716 είναι ένα τεράστιο ιστορικό γεγονός, παγκόσμιας σημασίας που, αν θέλετε, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της εξέλιξης της ηπείρου μας. Παράλληλα, είναι και ένα άγνωστο σε πολλούς ιστορικό γεγονός που αξίζει την προσοχή μας. Θέλησα, λοιπόν, πρώτα από όλα να το αναδείξω, να στρέψω το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού σ’ αυτό. Θεωρώ, πως η λογοτεχνία, αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για να εντρυφήσουν στην ιστορία άνθρωποι που ποτέ δεν θα μπορούσαν να διαβάσουν ένα βαρύ ιστορικό βιβλίο, αλλά θα μπορούσαν με ευκολία να γίνουν κοινωνοί μιας εύπεπτης ιστορικής μυθοπλασίας. «Το Σταυροδρόμι των Ηρώων» επιχειρεί να μας μεταφέρει σε μια εποχή όπου η βία, ο πόλεμος, η ανισότητα και η ανασφάλεια γέννησαν επιτακτικά την ανάγκη των ηρώων και των ηγετών. Παράλληλα, έχω την αίσθηση, πως μας διδάσκει πολλά και για το σήμερα, καθώς η βία, ο πόλεμος, η ανισότητα και η ανασφάλεια, αν το καλοσκεφτείς, εξακολουθούν να κυριαρχούν ακόμα και στις μέρες μας, ίσως όχι με τα ίδια χαρακτηριστικά όπως εκείνης της εποχής, αλλά με έντονο το στίγμα τους στην καθημερινότητά μας. Είναι, λοιπόν, ένα επίκαιρο βιβλίο, καθώς μπορεί να μας αφήσει πολλά για το παρελθόν και να μας διδάξει ακόμα περισσότερα για το μέλλον.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

σειρά Ελληνική Λογοτεχνία

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Το σταυροδρόμι των ηρώων

  1. Οι Τούρκοι προελαύνουν προς την Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη. Ο οθωμανικός στόλος αποβιβάζει πολυάριθμα στρατεύματα στο νησί της Κέρκυρας και πολιορκεί την πόλη της. Ο αδίστακτος πασάς Τζάνουμ Κότζα ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τον Σάξονα στρατάρχη Ματθία Σχολεμβούργο σε μία από τις πιο άγριες και άνισες μάχες της εποχής. Οι γενναίοι πολεμιστές στέκονται στα χαλάσματα του αλλοτινού απόρθητου φρουρίου αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με πάθος την πόλη και να πεθάνουν μαχόμενοι.

Στο μεταξύ στο νησί έχουν βρει καταφύγιο τρεις περίεργοι φυγάδες από την Πόλη: ο Νικολός, ένας φονιάς και τυχοδιώκτης κάποτε στην υπηρεσία του Κότζα, η Ναζλή, μια χανούμισσα του χαρεμιού σημαδεμένη από μια αρχαία κατάρα, και ο Μεχμέτ, ένας βασανισμένος ευνούχος. Τα ένοχα μυστικά που κουβαλούν συνδέονται άρρηκτα με ένα μυστηριώδες χειρόγραφο που δημιουργήθηκε πέντε αιώνες νωρίτερα και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία.

Καθώς οι τύχες τους διασταυρώνονται και αλληλοδιαπλέκονται, οι ήρωές μας παρασύρονται αμείλικτα στη δίνη μιας σύγκρουσης που θα κρίνει το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης. Ένα μυθιστόρημα που ξαναζωντανεύει μια άγνωστη στους πολλούς πτυχή της κερκυραϊκής ιστορίας, που στάθηκε αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη της ηπείρου μας.

Ο Νίκος Παργινός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1971. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Κρεμάλα (2005), Με τον έρωτα περνάει ο καιρός, με τον καιρό περνάει ο έρωτας (2009), Το τάγμα της ελπίδας (2011) και Ο κανόνας της ορθής γωνίας (2014), τη συλλογή διηγημάτων Ο σκαλιστής των μπαστουνιών (2016) και το αφήγημα Φάρος ζωής (2017). Ζει μόνιμα στην Κέρκυρα, είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη και έναν γιο.

            ISBN 978-960-567-175-4

Σελίδες: 536, Τιμή : 16,90 €

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Κυριάκος Καραΐσκος

ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 76, 106 80 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210-3808455, FAX: 210-3808445, e-mail: info@diaplasibooks

www.diaplasibooks.gr