Please enable JS

Ταλαιπωρία και οργή: Τέσσερις ημέρες χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά

Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να είδε σωστή αντίδραση και επίλυση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης γιατί η κυβέρνηση «πήρε τα μαθήματά της», όμως η πραγματικότητα τον διαψεύδει κατηγορηματικά.

Χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, από την επέλαση της «Ελπίδας» και την ολική κατάρρευση του επιτελικού κράτους

Η οργή ξεχειλίζει, καθώς η ταλαιπωρία είναι τεράστια, ενώ σε πολλές περιοχές τα παράπονα και οι καταγγελίες είναι οι ίδιες: άρρωστοι, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά σε πολικές συνθήκες εδώ μέρες, τρόφιμα χαλασμένα, ελάχιστη έως καμία βοήθεια από κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, τα νοικοκυριά που παραμένουν χωρίς ρεύμα είναι περίπου χίλια, ενώ ο υπουργός επανέλαβε τα περί αποζημίωσης προς όσους αντιμετώπισαν προβλήματα.

«Η αντιμετώπιση βλαβών από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει γίνει πολύ καλύτερα από την προηγούμενη κακοκαιρία. Από τις 200.000 διακοπές ρεύματος την Δευτέρα, έχουμε πέσει, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, σε λιγότερα από 1.000 νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα» ισχυρίστηκε ο κ. Σκρέκας για να προσθέσει «αυτό για μας σημαίνει ότι δεν έχει πάρει ρεύμα κανένα σπίτι. Βέβαια, η ταλαιπωρία είναι πολύ μεγάλη για τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό. Μέχρι το μεσημέρι πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα έχει λυθεί παντού και η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ , Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στο Open, ζήτησε συγγνώμη από εκείνους που ταλαιπωρούνται για τέταρτη ημέρα καταγγέλλοντας ότι «δεν υπάρχει ο συντονισμός που χρειάζεται, για να μπορέσει αυτό το κοινωνικό αγαθό να είναι στο σπίτι κάθε πολίτη».

Ανέφερε, ακόμη, ότι τα συνεργεία βρίσκουν δρόμους γεμάτους χιόνια ή πάγο και πεσμένα δέντρα και δεν μπορούν να ενεργήσουν πιο αποτελεσματικά.

«Πρέπει να υπάρχει συντονισμός, κυρίως από την κυβέρνηση, να υποχρεώσει ώστε να υπάρχει αλάτι … να δουλέψουμε με ασφάλεια. Δεν θα θρηνήσουμε θύματα. Ξέρετε σε πόσες περιοχές έχουμε πάει να φτιάξουμε τα καλώδια και φεύγουμε, γιατί δεν μπορούμε; Σε πάρα πολλές περιοχές της Αττικής», είπε χαρακτηριστικά.
Άφησε, ακόμη, αιχμές για τις ιδιωτικές εταιρείες επισημαίνοντας «από παλιότερα, όταν ξεκίνησαν, αλλά και τώρα, εμείς τις έχουμε καταγγείλει. Λέμε ότι δεν είναι σωστή η λειτουργία, δεν υπάρχει καλή εξυπηρέτηση. Παλιότερα, σε κάθε περιοχή, καλούσε κάποιος ότι έχει πρόβλημα και του απαντούσαν, πότε περίπου, τι πρόβλημα υπάρχει. Υπήρχε άμεση επικοινωνία με τον πελάτη».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε υποσχεθεί από χθες γρήγορη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ενώ άφησε και αυτός υποσχέσεις περί αποζημίωσης όσων έχουν πληγεί.

Παραμένουν τα προβλήματα σε πολλές περιοχές

Για τέταρτη ημέρα τα συνεργεία των δήμων της Αττικής δίνουν τη δική τους «μάχη» στους δρόμους και τις γειτονιές της κάθε πόλης. Οι κεντρικές αρτηρίες είναι όλες ανοιχτές, όμως ο αποχιονισμός στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και μέσα στα στενά βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατάσταση γίνεται αρκετά δυσκολότερη από τον παγετό, αλλά και από την πτώση των δέντρων.

Σε πολλές περιοχές, η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που δεν βοηθάει, όπως στους δήμους του ανατολικού μετώπου του λεκανοπεδίου, δηλαδή Ζωγράφου, Ηλιούπολης και Βύρωνα. Ειδικά, στον δήμο του Βύρωνα υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα στην περιοχή του Καρέα.

Τα συνεργεία εργάζονται εντατικά και στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου, καθώς δέχθηκε μεγάλο όγκο χιονιού, όμως και εκεί υπάρχουν ακόμη δρόμοι κλειστοί από το χιόνι, όπως στην Αγία Παρασκευή, στου Παπάγου-Χολαργού, στα Βριλήσσια, στην Πεντέλη, στην Κηφισιά, στον Διόνυσο, στο Μαρούσι, στην Παλλήνη και στον Γέρακα.

Εκτός λεκανοπεδίου, οι δήμοι απλώνονται σε μεγάλες εκτάσεις κι αυτό φέρνει καθυστερήσεις. Προβλήματα αντιμετωπίζουν κυρίως οι ορεινοί οικισμοί των δήμων του Μαραθώνα, της Ραφήνας-Πικερμίου και της Παιανίας και υπάρχουν εκεί και προβλήματα ηλεκτροδότησης. Αντίθετα, πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

«Έχουμε τρεις ημέρες να κοιμηθούμε και συνεχίζουμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης και προσθέτει: «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν ρεύμα, αν κι εμείς έχουμε κάνει τον αποχιονισμό του δρόμου, για να μπορέσουν να περάσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΗΕ. Αυτή τη στιγμή επιχειρούμε με οκτώ μηχανήματα στα Γλυκά Νερά, ώστε να ανοίξουν κι εκεί οι δρόμοι».

Σχετικά με το πότε εκτιμά πως θα έχει ολοκληρωθεί ο αποχιονισμός, ο κ. Μάδης απαντά: «Πιστεύουμε πως μέχρι το μεσημέρι θα έχουν ανοίξει όλες οι γειτονιές της πόλης».

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/329459_talaiporia-kai-orgi-tesseris-imeres-horis-reyma-hiliades-noikokyria