Please enable JS

Τερέζα Καζιτόρη

Να μένεις σταθερός στην ηθική και τις αξίες σου όσοι πειρασμοί κι αν βρεθούν στο δρόμο σου, που σου λένε να τις παρακάμψεις για το προσωπικό σου όφελος.

Γιατί δέχτηκες να παίξεις στην παράσταση “Τελενοβέλα” σε κείμενο και σκηνοθεσία του Σταμάτη Πακάκη;


Αρχικά είχα ακούσει για τις δουλειές του Σταμάτη και ήξερα ότι πρόκειται για έναν αξιόλογο συνάδελφο. Αλλά όταν διάβασα περί τίνος πρόκειται τρελάθηκα! Μου αρέσει η κωμωδία, είναι το πιο δύσκολο είδος και με ιντριγκάρει! Αλλά και σαν ιδέα η Τελενοβέλα μου θύμισε με έναν άλλον τρόπο «Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο» και ήθελα πολύ να είμαι μέρος μίας τέτοιας δημιουργίας.

Τι σκέφτηκες, όταν πρωτοδιάβασες το έργο;

Το πρώτο κείμενο μας δόθηκε στην ακρόαση κι αμέσως είπα «εντάξει αν δεν με πάρουν θα λυπηθώ». Όταν το διάβασα ολόκληρο σκέφτηκα ότι είναι ένα πολύ έξυπνο κείμενο που όμως έχει κίνδυνο παιξίματος λόγω θεματικής. Τι εννοώ… «Εν αρχή είν’ ο λόγος». Το να έχεις ένα καλό κείμενο είναι πολύ βασικό. Όμως αυτό δεν αρκεί για να έχεις μια καλή παράσταση. Το κείμενο ακροβατούσε μεταξύ του να παιχτεί σαν παρωδία και του να είναι μία κωμωδία με σοβαρή προσέγγιση. Επομένως, έπρεπε κι εμείς να το υπηρετήσουμε σωστά ως ηθοποιοί. Νομίζω γι’ αυτό το λόγο είναι η παράσταση που έκανα τις περισσότερες ερωτήσεις στο Σταμάτη και δε σταμάτησα να βελτιώνω πράγματα μέχρι τέλους. Το να σε σκηνοθετεί ο συγγραφέας ενός έργου, όπως έγινε στην Τελενοβέλα, είναι ευλογία γιατί έχεις την αγνή πηγή της έμπνευσης οδηγό και όταν μετά ακούς τον κόσμο να ουρλιάζει από το γέλιο (γιατί ο κόσμος είναι ο κύριος κριτής μας) σε λυτρώνει από το άγχος και λες «ως ομάδα κάναμε τον καλύτερο δυνατόν». Τώρα που επιστρέφει η Τελενοβέλα μας, από Δευτέρα 04 Μαρτίου ξανά στο αγαπημένο black box του θεάτρου Faust θα έχω τη δυνατότητα να ξαναμπώ στα παπούτσια της Bonita και να ανακαλύψω νέες πτυχές του ρόλου μου. Πάντα, όσες φορές και να παίζεις έναν ρόλο, βρίσκεις νέες διαστάσεις του επί σκηνής…

Μίλησέ μας για το δικό σου ρόλο.

Εγώ είμαι η Bonita Dolores Lopez, ένα φτωχό κορίτσι που καταφέρνει με τη δύναμη και την ευστροφία της να φτάσει ψηλά με όπλο της την αγνότητα και την αληθινή αγάπη. Η Bonita δημιουργήθηκε και προσεγγίστηκε στο πρότυπο των πρωταγωνιστριών των μεξικάνικων Τελενοβέλων των 90’s, όπως η Μαρία της Γειτονιάς, η Μαριμάρ κ.ά. Συμβολίζω την καλοσύνη στο έργο και αυτό ήταν δύσκολο για δύο λόγους. Αρχικά, έπρεπε να διαφοροποιηθώ από το σύνολο που αποτελεί μία σφικτή ενότητα, αυτή της οικογένειας De Rosario που τη χαρακτηρίζουν οι ίντριγκες, τα μίση και όλα αυτά που διέπουν τις πλούσιες οικογένειες των τελενοβέλων, και παράλληλα να παίζω «στο ίδιο έργο», ενώ έπρεπε να διατηρήσω την κωμικότητα και παράλληλα τον ρεαλισμό σε μεγάλο βαθμό. Δεύτερον, αν και ο ρόλος μου εισέρχεται στην κιτσάτη έπαυλη της ιστορίας μας κατά τη μέση του έργου, έχει πολλές μεταβάσεις. Από τη στιγμή που θα εμφανιστώ στη σκηνή παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο η ιστορία μου διότι έρχομαι ως μετεωρίτης που αλλάζει τις νοσηρές ισορροπίες της οικογένειας De Rosario. Η Bonita χορεύει και τραγουδάει συνεχώς. Τέλος πρέπει, σα να βλέπουμε 15 επεισόδια Τελενοβέλας, να μεταμορφωθώ από ένα αθώο πλάσμα χωρίς τρόπους και μόρφωση μεν αλλά με ατελείωτη ανιδιοτέλεια και αγνή ψυχή σε μία νεαρή σταχτοπούτα που προσπαθεί να ‘’κουμπώσει’’ στο νέο της σπίτι και καταλήγει να γίνεται ψυχρή μέσα από τα κωμικά βασανιστήρια που περνάει από τις υπόλοιπες γυναίκες της ιστορίας. Όμως δεν νικάει αυτή η ψυχρότητα… Σας περιμένουμε στο θέατρο Faust να μάθετε κάθε μυστικό της Bonita!

Εσύ έβλεπες μεξικάνικες τελενοβέλες;

Σαν παιδί κι εγώ έβλεπα. Μια φορά είχα ντύσει τον πατέρα μου «Χουάνα η παρθένα», μόνο αυτό σας λέω. Τώρα μεταγλωττίζω Τελενοβέλες οπότε έρχομαι σε επαφή με άλλον τρόπο μαζί τους. Δυστυχώς δεν προλαβαίνω να παρακολουθώ Τελενοβέλες γιατί είμαι, ευτυχώς, συνεχώς απασχολημένη με πρόβες, παραστάσεις, μουσικά live κ.τ.λ.

Untitled design – 1

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη” ;

Ότι αυτό που σε ορίζει είναι να μένεις σταθερός στην ηθική και τις αξίες σου, όσοι πειρασμοί κι αν βρεθούν στο δρόμο σου, που σου λένε να τις παρακάμψεις για το προσωπικό σου όφελος.

Πληροφορίες για την παράσταση:

Array