Please enable JS

Το piano στα forte του! (Προσκλήσεις)

Στείλτε το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο της συναυλίας στο email proskliseis@artandpress.gr και κερδίστε από δύο διπλές πρόσκλησεις για την συναυλία την 1η Ιουνίου. 

 

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Αγάπη Τριανταφυλλίδη – Μινιατούρες

 

«Το piano στα forte του» έχει την τιμή να παρουσιάσει την καταξιωμένη Αγάπη Τριανταφυλλίδη σε ρεσιτάλ πιάνου στην αίθουσα «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη» του Πειραϊκού Συνδέσμου το Σάββατο 1 Ιουνίου 2019, στις 8:30μμ. Με καταγωγή από την Πρέβεζα, η αισθαντική πιανίστα ζει και εργάζεται από το 2008 στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου και σπούδασε. Έχει εμφανιστεί με επιτυχία σε σημαντικά ευρωπαϊκά μουσικά φεστιβάλ.

Την 1η Ιουνίου, η Τριανταφυλλίδη θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μινιατούρες από την προκλασσική εποχή ως τον 20ό αιώνα: δύο σονάτες του Scarlatti, δύο έργα του Liszt, τις δύο πρώτες μπαλλάντες του Chopin, δύο σπουδές του Σκριάμπιν, τους 8 νησιώτικους χορούς του Κωνσταντινίδη και τους 3 αργεντίνικους χορούς του Ginastera.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 5 ευρώ (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, άνεργοι, ΑμΕΑ), 10 (γενική είσοδος), 15 (διακεκριμένη θέση), 20 (οικογενειακό), 40 (όλα τα ρεσιτάλ).

Χώρος: Πειραϊκό Σύνδεσμος – Ωδείο Πειραιώς, Καραΐσκου 104, 18535 Πειραιάς, 210-4178159

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/peiraikos-syndesmos/to-piano-sta-forte-tou/

Πληροφορίες: http://www.facebook.com/PianoStaForte, instagram: @topiano_stafortetou

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

 

Domenico Scarlatti (1685-1757): Δύο σονάτες σε ρε ελάσσονα

Franz Liszt (1811-1886): Liebestraum αρ. 3 – Un Sospiro

Frédéric Chopin (1810-1849): Μπαλλάντες αρ. 1 και 2

Αλεξάντερ Ν. Σκριάμπιν (1872-1915): Δύο Σπουδές

Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984): 8 νησιώτικοι χοροί

Alberto Ginastera (1916-1983): 3 αργεντίνικοι χοροί

 

Βιογραφικό

 

Από τις δυναμικότερες ελληνικές παρουσίες στην διεθνή λόγια μουσική σκηνή, η Αγάπη Τριανταφυλλίδη γεννήθηκε στην Πρέβεζα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει χαρίσει κορυφαίας αισθητικής αριστοτεχνικές ερμηνείες σε έργα μεγάλων συνθετών και σημαντικές διακρίσεις γοητεύοντας με την ποιητική της έκφραση, την μοναδικής διαύγειας, λάμψη και ευγένεια των ήχων της. Νικήτρια στην ηλικία των 8 ετών με 1ο Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου της Χ.Ο.Ν. κατέκτησε το αθηναϊκό κοινό.
Έλαβε το δίπλωμα πιάνου με την ανώτατη διάκριση στο Ωδείο Πρωτοπορία της Αθήνας με καθηγήτρια την διακεκριμένη πιανίστα Άλλα Χαλάψη και παράλληλα σημείωσε μια σπάνια για την εφηβεία διεθνή καλλιτεχνική διαδρομή.

Σημαντικοί  σταθμοί: το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό Chopin της Μόσχας, η υποτροφία του Διεθνούς Ιδρύματος Βλαντιμίρ Σπιβάκωφ, η σύμπραξη με την Συμφωνική μπάντα νέων του κολλεγίου πνευστών της Μόσχας υπό τον αείμνηστο Rem Gekht, η περίφημη εμφάνιση της στο Κρεμλίνο και το ντεμπούτο της με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. στην Εθνική Λυρική Σκηνή υπό τον Ανδρέα Πυλαρινό στην ηλικία των 14 ετών. Ο αείμνηστος πιανίστας Βλάντιμιρ Κράινιεφ επαίνεσε γραπτώς το σπάνιο ταλέντο και την σπουδαία εκπαίδευσή της που προδιέγραφαν ένα λαμπρό μέλλον για την Αγάπη.

Οι ακαδημαϊκές σπουδές της Diplom, Master of Music Solo, Konzertexamen και Master of Music μουσικής δωματίου στηρίχθηκαν από τις υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Ιδρύματος Ωνάση και ολοκληρώθηκαν με άριστα. Με καθηγητές τους Πάβελ Γκιλίλωφ, Jacοb Leuschner και Harald Schoneweg άφησε στην ακαδημαϊκή κοινότητα ανεξίτηλα δείγματα γραφής μιας ανεκτίμητης καλλιτεχνικής δύναμης.

Η πλούσια δράση της Αγάπης σε Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία απολαμβάνει εγκωμιαστικές κριτικές και θαυμάζεται από διαπρεπείς κλασσικούς δημιουργούς που της εμπιστεύονται τις συνθέσεις τους. ‘Εχει συμπράξει ως σολίστ με τις Συμφωνικές Ορχήστρες Orchester’91 του Αμβούργου, Συμφωνικές Ορχήστρες Δήμου San Martin και Πανεπιστημίου San Juan Αργεντινής, Südwestfalen Γερμανίας υπό τον Mariano Chiacchiarini και Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μεγάλες αίθουσες, μεταξύ των οποίων η Philharmonie της Κολωνίας, το Auditorio Victoria του San Juan/Αργεντινή, η Beethovenhalle της Βόννης και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ενδεικτική είναι η ερμηνεία της στο τρίτο κοντσέρτο του Beethoven με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβακίας υπό τον Rastislav Štúr μετά την κατάκτηση του δεύτερου βραβείου στον διαγωνισμό Ν. Hummel της Σλοβακίας.

Από την μεγάλη αγάπη της στη μουσική δωματίου προκύπτουν πολύτιμες συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες και εμφανίσεις σε φημισμένα Φεστιβάλ όπως Λουκέρνη, Amsterdam, Beethovenfest της Βόννης και Αθηνών οι οποίες αποσπούν άριστες κριτικές και προβάλλονται από τα διεθνή μέσα. Η Αγάπη Τριανταφυλλίδη είναι ιδρύτρια του Eros Ensemble, στενή συνεργάτις της χορωδίας του WDR (Δυτική Γερμανική Ραδιοφωνία) και καλλιτεχνική διευθύντρια του Ωδείου Πρωτοπορία.

Ιστοσελίδα: https://agapiano.com/

 

Σύνδεσμοι: https://www.youtube.com/watch?v=s_O3iPrDOos

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Γιώργος Φράγκος – Εικόνες

 

«Το piano στα forte του» έχει την τιμή να παρουσιάσει τον ιδιαίτερο Γιώργο Φράγκο σε ρεσιτάλ πιάνου στην αίθουσα «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη» του Πειραϊκού Συνδέσμου τo Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, στις 8:30μμ. Μετά από σπουδές σε Ισπανία και Βιέννη, ο αθηναίος πιανίστας έχει εγκατασταθεί στο Βερολίνο. Παράλληλα με τις σπουδές του, κέρδισε σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και εμφανίζεται τόσο σε ρεσιτάλ όσο και σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε σημαντικές ευρωπαϊκές αίθουσες.

O Φράγκος θα παρουσιάσει στις 8 Ιουνίου την τέταρτη παρτίτα του Bach, τις Εικόνες του Debussy, και την φαντασία σαν σονάτα του Δάντη του Liszt.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 5 ευρώ (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, άνεργοι, ΑμΕΑ), 10 (γενική είσοδος), 15 (διακεκριμένη θέση), 20 (οικογενειακό), 40 (όλα τα ρεσιτάλ).

Χώρος: Πειραϊκό Σύνδεσμος – Ωδείο Πειραιώς, Καραΐσκου 104, 18535 Πειραιάς, 210-4178159

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/peiraikos-syndesmos/to-piano-sta-forte-tou/

Πληροφορίες: http://www.facebook.com/PianoStaForte, instagram: @topiano_stafortetou

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

 

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Παρτίτα σε ρε μείζονα, αρ. 4, BWV 828

Claude Debussy (1862-1918): Images I, L. 110 και 2, L. 111

Franz Liszt (1811-1886): Φαντασία σαν σονάτα “Après une lecture de Dante”, «Χρόνια προσκυνήματος, 2η χρονιά Ιταλία», S. 161/7

 

Βιογραφικό

 

Ο πιανίστας Γιώργος Φράγκος γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο με τον Γιώργο Αραβίδη, στο Concervatorio Superior de Salamanca με τον Claudio Martinez Mehner και στην Escuela Superior de Música Reina Sofia με τον Ralf Gothóni και τον Eldar Nebolsin. Τελείωσε τις σπουδές του με ένα Μάστερ στο Ωδείο της Βιέννης. Σημαντικοί μέντορες για αυτόν έχουν υπάρξει οι πιανίστες Ferenc Rados και Maria João Pires. Εκτός από μουσική, έχει σπουδάσει μαθηματικά στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο Γιώργος Φράγκος τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 2012. Είναι επίσης, ο νικητής του διαγωνισμού Montserrat Alavedra στη Βαρκελώνη το 2010. Κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό Primer Palau στη Βαρκελώνη το 2010, το οποίο ακολούθησε μια περιοδεία συναυλιών σε όλη την Ισπανία από την οργάνωση Juventudes Musicales. Είναι φιναλίστ του διαγωνισμού Fidelio στην Βιέννη το 2012.
Kατείχε θέση-fellowship στο Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο. Το 2010 ερμήνευσε στο Φεστιβάλ του Σανταντέρ το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του György Ligeti αποκομίζοντας ενθουσιώδεις κριτικές. Έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ με την Orquesta Sinfónica της Βαλένθια. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ του Σανταντέρ και την Sinfonietta ESMRS. Είναι επίσης τακτικός προσκεκλημένος του συνόλου σύγχρονης μουσικής Plural Ensemble της Μαδρίτης.
Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε ολόκληρη την Ευρώπη με ονομαστούς μουσικούς όπως οι Mate Bekavac και η Jasmine Choi. Σε αυτές τις παραστάσεις συγκαταλέγονται διάσημα κέντρα συναυλιών όπως Wiener Musikverein, Palau de la Música Catalana, Auditorio Nacional de Música de Madrid, Palacio de Congresos de Santander και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εμφανίσεις του έχουν μεταδοθεί από τις εθνικές ισπανικές και αυστριακές ραδιοφωνίες.
Τον Μάιο του 2013 έδωσε το πρώτο του Masterclass στο Eton College του Λονδίνου, ενώ από το 2016 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (UDK). Πέρα από τις πιανιστικές του δραστηριότητες ο Γιώργος παίζει τακτικά εκκλησιαστικό όργανο στην εκκλησία Gedächtniskirche του Βερολίνου.

Ιστοσελίδα: http://www.giorgosfragos.com/

 

Σύνδεσμοι: https://www.youtube.com/watch?v=-8LHgFLi3e0

 

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Στέφανος Θωμόπουλος – Aπό τον Liszt στον 20ό αιώνα

 

«Το piano στα forte του» έχει την τιμή να παρουσιάσει τον διεθνή Στέφανο Θωμόπουλο σε ρεσιτάλ πιάνου στην αίθουσα «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη» του Πειραϊκού Συνδέσμου τo Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, στις 8:30μμ. Ο θεσσαλονικιός πιανίστας έχει να επιδείξει αξιοθαύμαστη σταδιοδρομία με συναυλίες ανά τον κόσμο, τόσο σε ρεσιτάλ και μουσική δωματίου παραδοσιακής μορφής όσο και σε πειραματικές συναυλίες σε συνδυασμό συχνά με άλλες τέχνες, σύμφωνα με τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις.

O Στέφανος Θωμόπουλος θα παρουσιάσει στις 15 Ιουνίου ένα ρομαντικό -παρά τα έργα του 20ού αιώνα!- πρόγραμμα με επίκεντρο τον Liszt: τις δύο μπαλλάντες του Liszt και μία παράφραση σε όπερα του Wagner, Le vent του Alkan από τον 19ο αιώνα, ενώ στο δεύτερο μέρος του ρεσιτάλ θα ακουστούν η Μαντινάδα του Κουμεντάκη, τρία σύντομα κομμάτια του Ligeti και ο εμβληματικός Πετρούσκα του Στραβίνσκυ.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 5 ευρώ (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, άνεργοι, ΑμΕΑ), 10 (γενική είσοδος), 15 (διακεκριμένη θέση), 20 (οικογενειακό), 40 (όλα τα ρεσιτάλ).

Χώρος: Πειραϊκό Σύνδεσμος – Ωδείο Πειραιώς, Καραΐσκου 104, 18535 Πειραιάς, 210-4178159

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/peiraikos-syndesmos/to-piano-sta-forte-tou/

Πληροφορίες: http://www.facebook.com/PianoStaForte, instagram: @topiano_stafortetou

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

 

Franz Liszt (1811-1886): Μπαλλάντα αρ. 1, μπαλλάντα αρ. 2

Charles-Valentin Alkan (1813-1888): Le vent, op. 15, αρ. 2

Franz Liszt/Richard Wagner (1813-1883): Isolde’s Liebestod

Γιώργος Κουμεντάκης (*1959): Μαντινάδα
György Ligeti (1923-2006): από την Musica Ricercata (1, 2, 5)
Ιγκόρ Στραβίνσκυ (1882-1971): Τρία μέρη από τον Πετρούσκα σε μεταγραφή του συνθέτη

 

Βιογραφικό

 

Κατά την διάρκεια της πορείας του, με τις επιλογές και τις δραστηριότητές του, ο Στέφανος Θωμόπουλος εξελίσσεται σε έναν πραγματικό πειραματιστή του πιάνου. Πέρα από την προσήλωσή του στο κύριο πιανιστικό ρεπερτόριο και τους συνθέτες που προτιμά, όπως -ανάμεσα σε άλλους- ο Liszt, o Debussy, o Rachmaninoff και ο Ravel, δεν διστάζει να συμμετέχει σε κάθε καλλιτεχνική περιπέτεια που μπορεί να ικανοποιήσει και να πάει πιο μακριά την αναζήτηση του για το καινούργιο: πρωτότυπα ρεπερτόρια, σύγχρονη μουσική, πανεπιστημιακή έρευνα, θέατρο, καλές τέχνες, παιδαγωγικά πρότζεκτ, αυτοσχεδιασμός και σινεμά, κάθε συνάντηση που μπορεί να γίνει ευκαιρία γέννησης για εμπειρίες-υβρίδια τον ενδιαφέρει.

Η εκπαίδευση του Στέφανου Θωμόπουλου χαρακτηρίζεται από αυτή την αναζήτηση της ποικιλίας. Μετά από σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Άνιας Χατζησυμεωνίδου) και την Ακαδημία της Κολονίας στην τάξη του Arbo Valdma, ο Στέφανος Θωμόπουλος δουλεύει με τον Jacques Rouvier και την Marie-Françoise Bucquet στο Ωδείο του Παρισίου, και με τον Håkon Austbø στο Ωδείο του Amsterdam. Του δίνεται επισης η ευκαιρία να έχει τις συμβουλές από μουσικές προσωπικότητες όπως η Δόμνα Ευνουχίδου, ο Ντιμίτρι Μπασκίρωφ, ο John O’Conor και ο Leon Fleischer, ενώ επί δύο χρόνια μελετάει με τον Aldo Ciccolini, η διδασκαλία του οποίου τον επηρεάζει βαθύτατα.

Νικητής διεθνών διαγωνισμών (Holland Music Sessions, Maria Canals, Hellexpo, Jugend Musiziert) και επιλεγμένος από τα ιδρύματα Blüthner, Yamaha, Kempff, ο Στέφανος Θωμόπουλος δίνει συναυλίες στην Ευρώπη, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Βραζιλία, Ιαπωνία, Τουρκία, Αίγυπτο, Ουκρανία, σε χώρους όπως η Cité de la Musique, το IRCAM, η Salle Gaveau και τα Μουσεία του Λούβρου και Orsay στο Παρίσι, η Consertgebouw του Amsterdam, η όπερα Garnier στο Monaco, το Alti Hall στο Κυότο, ή ακόμη το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Επιδαύρου και η Sala Cecilia Mireiles στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Παίζει ως σολίστ με τις ορχήστρες Βελιγραδίου, Οδησσού, Κύπρου, την Ολλανδική Ορχήστρα Δωματίου, την ορχήστρα της όπερας του Καΐρου και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες.

Δίνει συναυλίες σε φεστιβάλ όπως το Printemps des Arts στο Monaco, Royaumont, Manca, το φεστιβάλ Αθηνών, οι Μουσικές Συναντήσεις του Santander, Νew Masters on tour series στο Amsterdam, το Φεστιβάλ Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ Chopin στο Nohant, οι Dominicains de la Haute Alsace, το Festival Georges Bizet στο Bougival. Ανάμεσα στους συνεργάτες του μουσικής δωματίου βρίσκονται το Κουαρτέτο Arditti, ο Patrice Fontanarosa, ο Loïc Schneider και η Shani Diluka. Επίσης δίνει συναυλίες με τα σύνολα Bloom και Κύκλος. Έχει συνεργαστεί και έχει κάνει πρώτες εκτελέσεις συνθετών όπως ο Γιώργος Κουμεντάκης, Gérard Pesson, Marc Monnet, Francesco Filidei, Alessio Silvestrin.

Έχει ήδη κυκλοφορήσει 7 δίσκους, ανάμεσα στους οποίους η ηχογράφηση του έργου του Γιάννη Ξενάκη για πιάνο στην εταιρία Timpani. Οι δύο δίσκοι που κυκλοφόρησε το 2018, το τέταρτο κοντσέρτο του L. v. Beethoven για πιάνο στην εκδοχή του για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, και ο Μακρόκοσμος του George Crumb στην συλλογή του Printemps des Arts de Monte Carlo, απέσπασαν θαυμάσιες κριτικές σε Monde, Classica, Diapason, France Musique.

Η αγάπη του για τα πειραματισμούς και η περιέργεια του για κάθε είδος καλλιτεχνικής έκφρασης τον έκαναν να συμμετέχει σε πρωτοτυπα πρότζεκτ, με το Lukas Hemleb στην σκηνική προσαρμογή της «Μαρκησίας του Ο» του Kleist, στο σύνολο Piandaemonium, και στο επίκεντρο μίας σειράς από παραστάσεις πάνω σε τροποποιημένα πιάνα επινοημένα από τον Tal Isaac Hadad στα πλαίσια της FIAC 2011 και 2012 στο Grand Palais στο Παρίσι. Με τον ίδιο καλλιτέχνη δουλεψε για την παρουσίαση του Μικρόκοσμου του Béla Bartók και του Μακρόκοσμου του George Crumb, σε συναυλία στην Cité de la musique του Παρισίου τον Ιούνιο του 2014.

Ο Στέφανος Θωμόπουλος είναι ο πρώτος διδάκτωρ του Ωδείου του Παρισίου, έχοντας κάνει μία διατριβή πάνω στο έργο για πιάνο του Γιάννη Ξενάκη. Η δουλειά αυτή του επιτρέπει να δώσει συναυλίες και να συμμετέχει σε διαλέξεις γύρω από τον Ξενάκη σε Μοντρεάλ, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Tourcoing, Λονδίνο, Βελιγράδι, Λειψία και Αθήνα, να δημοσιεύσει το έργο «Performing Xenakis» (Pendragon Press), μαζί με προσωπικότητες όπως ο Milan Kundera, Michel Tabachnik και Irvine Arditti, όπως και να προλογισει την καινούργια έκδοση των έργων του Ξενάκη για πιάνο στις εκδόσεις Salabert.

Το 2010 έγινε καθηγητής και διευθυντής του τμήματος πιάνου στο Ωδείο της Νίκαιας. Εξάλλου, δίνει σεμινάρια στα πλαίσια του Printemps des Arts στο Μονακό, της ακαδημίας Musicalta στη Γαλλία, του Μουσικού Χωριού στο Πήλιο, και του φεστιβάλ Boya στην Κίνα.

Ιστοσελίδα: http://www.stephanos-thomopoulos.com/

 

Σύνδεσμοι: https://www.youtube.com/watch?v=dnn9Na185Y4

 

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, Τρίτο Πρόγραμμα, KOSMOS, Καθημερινή, Κανάλι Ένα, infokids, infowoman, clickatlife, art and press, in2life, Κοινωνική, art & life, PireausPress, Andro, Μανδραγόρας, TaR.