Please enable JS

Τσαμπίκα Φεσάκη

Κόντρα στις αντιξοότητες, ο καθένας μας έχει ευθύνη να κάνει το καλύτερο που μπορεί .

Γιατί αποφάσισες να είσαι στη φετινή   παράσταση «Κοντά στις Ράγιες» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα ένα ”μαγικό” έργο της Αλκης Ζέη που ανεβαίνει στην σκηνή για πρώτη φορά.   

Η Άλκη Ζέη υπήρξε αγαπημένη συγγραφέας των παιδικων μου χρόνων. Όταν ο Γιώργος Τζαβάρας μου πρότεινε αυτή τη συνεργασία πήρα στα χέρια μου ξανά το κείμενο της Άλκης Ζέη και η
συγκίνηση και η έκπληξη μου ήταν μεγάλη. Κατάλαβα πως τα έργα της μου άνοιξαν ορίζοντες, με όρισαν κ με παίδευσαν και είναι χαρά μου και τιμή μου να συστήσω και εγώ στα παιδιά το Κοντά στις ράγιες μέσα από αυτή τη θεατρική παράσταση. Να τονίσουμε πως είναι η πρώτη φορά που διασκευάζεται κ ανεβαίνει στη σκηνή. Τέτοια έργα παιδεύουν, μορφώνουν, καλλιεργούν. 
Να σου πω ότι πστεύω πως η παιδεία και η ομορφιά σε όλα τα επίπεδα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να φέρουν την αλλαγή σε έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες και αδικίες. Φέτος γιορτάζουμε και το ‘Ετος Αλκη Ζέη και η συγκυρία είναι εξαιρετική. Μακάρι και τα σημερινά παιδιά να εμπνευστούν από το πνεύμα και την πνευματική και ψυχική δύναμη της Ζέη.


 Γιατί δέχτηκες να παίξεις στην παράσταση «Κοντά στις Ράγιες» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα;  

 Έχω τη χαρά να υποδύομαι εφτά ρόλους σε αυτή την παράσταση. Κλήθηκα να δώσω πνοή στη μαμά Λένα, τη Ζόγια, τη Χάνα, την Ανέλια, την Ίρμα, το Γιόζεφ και τη μικρή Μάσα και πραγματικά είναι τρέλα και μαγεία μαζί. Καθένας τους είναι μοναδικός και ξεχωριστός και βοηθούν στην εξέλιξη του έργου. Τους έχω λατρέψει όλους από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο και προσπαθώ να τους ζωντανέψω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο θέατρο σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις κ ναζήσεις τα πάντα κι αυτό είναι υπέροχο. 

  Τι πιστεύεις ότι έχεις να μας πει σήμερα το συγκεκριμένο κείμενο της Άλκης Ζέη;

 Με απλό και άμεσο τρόπο το συγκεκριμένο κείμενο της Άλκης Ζέη μας λέει πως ο κόσμος, η κοινωνία είναι γεμάτα αντιθέσεις, ποικιλία, πολυχρωμία. Πως τα πράγματα  δεν είναι άσπρο μαύρο και πως παντού υπάρχει το καλό και το κακό. Όσο όμως θα υπάρχουν άνθρωποι που συναντιούνται, μοιράζονται, αγαπούν και κάνουν απερίσκεπτα όνειρα η ζωή συνεχίζεται, εξυψώνεται και κάπου, κάπως, κάποτε δικαιώνει τους ονειροπόλους. 

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη” ;

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε  η φράση αυτή έχει και αποκτά ιδιαίτερο νόημα.
Γύρω μας καθημερινά συμβαίνουν καταστροφές, άνθρωποι κακοποιούνται και υποφέρουν, η φύση πληγώνεται ανεπανόρθωτα και είναι πολύ εύκολο να βυθιστείς στην απελπισία, την απραξία και την απάθεια. Χρειάζεται αντίσταση όμως και αυτό ξεκινάει από προσωπικό και ατομικό επίπεδο. Ο τρόπος ζωής μας, η στάση μας καθημερινά, οι επιλογές μας είναι η πραγματική επανάσταση.
Κόντρα στις αντιξοότητες, ο καθένας μας έχει ευθύνη να κάνει το καλύτερο που μπορεί στον μικρό κύκλο εμβέλειας του και έτσι πολλά μικρά μαζί μπορούν να συνθέσουν τη μεγάλη εικόνα γιατί το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη.

Πληροφορίες για την παράσταση:

Array