Please enable JS

Φωτεινή Τεντολούρι

Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ’ τη Γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της.

[πώς σας ήρθε να βάλετε ι στο Τεντολούρη; Γράφεται με η! Αλλά μου αρέσει και με ι. Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος μου είχε προτείνει να το βάλω με ι για να είναι «πιο παγκόσμιο». Χαμογέλασα όταν μου το είπε, το αποθήκευσα στη μνήμη μου ως γεγονός αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει (ακόμη)].

Γιατί αποδεχτήκατε την πρόταση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Αλέξη Κοτσώρη να παίξετε στην παράσταση “Βαθιά Γαλάζια Θάλασσα”;

Τον εμπιστεύομαι – απόλυτα. Ως άνθρωπο και ως συνεργάτη.

Επειδή η πρόταση ήρθε από τον Αλέξιο, ήταν πολύ εύκολο για μένα – μια γλυκιά πολυτέλεια – να πω «ναι, θέλω πολύ να παίξω σε αυτό το έργο με εσένα στο τιμόνι».

(η πρόταση δεν ήρθε από τον ουρανό! Πέρασα από ακρόαση και περίμενα με αγωνία να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Κι όταν μου τηλεφώνησε η βοηθός σκηνοθέτης, Όλγα Λουπάκη, περπατούσα στο Θησείο, ήταν ένα ηλιόλουστο σαββατιάτικο πρωινό, και της λέω «μισό λεπτό να κλάψω, δε θέλω να το πνίξω, και επανέρχομαι». Αυτό έκανα, έκλαψα από χαρά, η Όλγα με περίμενε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, και μετά κανονίσαμε τις λεπτομέρειες.)

Πιστεύετε ότι πίσω από το προσωπείο των καλών τρόπων, αναδύονται οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και οι συνέπειες των επιλογών;

Οι καλοί τρόποι είναι υπέροχο να υπάρχουν, να βιώνονται και να ανταλλάσσονται.

Η λέξη προσωπείο είναι που στρεβλώνει τη φύση τους – δίνει στους καλούς τρόπους μια υποκρισία ή μια καταπίεση. Κυρίως καταπίεση, και μιαν ανυπαρξία «καθαρού αέρα» κατά τη διαδικασία ωρίμανσης και κοινωνικοποίησης του ανθρώπου από μικρό πλάσμα σε αυτόνομο, πολύτιμο συστατικό της κοινωνίας.

Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι πρέπει να δούμε την παράσταση;

Για να νιώσετε. Για να αφήσετε την καρδιά σας να ανασάνει ελεύθερα και να της δώσετε χώρο να χοροπηδήσει ατάκτως.

Για να ακούσετε ένα υπέροχο κείμενο και να είστε θεατές σε μια ολοζώντανη ιστορία που εκτυλίσσεται μπροστά σας.

Κι έπειτα να φύγετε παίρνοντας μαζί σας ό,τι νιώσατε κι ό,τι απαντήσεις χρειαζόσασταν.

Μίληστε μας για την δεύτερη παράσταση του Αλέξη Κοτσώρη που θα λάβετε μέρος, τον “Υπέροχο Γκάτσμπι”;

Άλλο πράγμα ο Υπέροχος Gatsby! Ένα πασίγνωστο έργο που στους περισσότερους είναι συνυφασμένο με μια τεράστια κινηματογραφική παραγωγή και τον Leonardo di Caprio στο ρόλο του Gatsby.

Στις πρόβες, τον Leonardo τον αποκαλούμε συνάδελφο (μπορείτε να γελάσετε, εμείς αυτό κάνουμε).

Φτιάχνουμε λοιπόν μια παράσταση με ελάχιστα υλικά και πολύ ζωηρά σώματα – δε θα πω κάτι άλλο. Και με υ π έ ρ ο χ ε ς μουσικές γραμμένες για αυτή την παράσταση, από τον απίστευτο συνεργάτη μας, τον Φάνη Κακοσαίο.

Στον Υπέροχο Gatsby θα έρθετε και έπειτα θα βγείτε από το θέατρο και θα πείτε: η νύχτα μόλις ξεκίνησε, και ξεκίνησε υπέροχα! Πού θα πάμε να συνεχίσουμε;

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη ”;

Μου έρχεται στο νου μιαν άλλη, παρόμοια, του ίδιου κορυφαίου, δικού μας Οδυσσέα:

Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ’ τη Γη,
ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της.

Νιώθω πως έχουν παραπλήσιο υπόβαθρο και τον ίδιο πυρήνα:

έχε καλά φωτισμένα τα θέλω σου και τα βήματά σου, ακόμη κι αν πρέπει να περπατήσεις μόνος σου την απόσταση, με ή χωρίς ισορροπία, με ή χωρίς παρέα. Όμως, έχε καλά φωτισμένα και φυλαγμένα τα θέλω σου.

Πληροφορίες για την παράσταση: