Please enable JS

Φώτης Σπύρος: “Τα παιδιά δεν τα κοροϊδεύεις, θα σου γυρίσουν πίσω την δυσαρέσκεια τους, αν τους πλασάρεις φτήνιες και ψέματα!”

Από πότε ασχολείσαι με το παιδικό θέατρο;

 Από παιδί… ως θεατής! Κοίτα, το θέατρο είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να το λέμε παιδικό! Τι σημαίνει παιδικό θέατρο, δεν έχω καταλάβει. Το θέατρο ΚΑΙ για παιδιά (έτσι θα έπρεπε να λέγεται) είναι κι αυτό πολύ σοβαρό, μπορώ να σου πω και σοβαρότερο, αν αναλογιστούμε ότι τα παιδιά είναι και οι πιο αμείλικτοι θεατές. Τα παιδιά δεν τα κοροϊδεύεις με παιδιαρίσματα, δεν τα εξαπατάς, δεν υποκαθιστάς -με τίποτα- την φαντασία τους και κυρίως θα σου γυρίσουν πίσω άμεσα και αμέσως την δυσαρέσκεια τους αν προσπαθήσεις να τους πλασάρεις φτήνιες και ψέματα. Επιστρέφοντας στην ερώτηση σου μάλλον έχω να πω… ότι ποτέ δεν ασχολήθηκα με το παιδικό θέατρο, αλλά από την αρχή της καριέρας μου με το θέατρο ΚΑΙ για παιδιά, το οποίο και εκτιμώ.

Μίλησε μας για «To κλειδί της καρδιάς» της Πηνελόπης Δέλτα και την μεταφορά του στο θέατρο από τον Νίκο Χρηστίδη.

Είναι ένα έργο-κειμενο που δεν γνώριζα και μου το έμαθε ο Νίκος. Το κείμενο το διασκευάσαμε για το θέατρο μαζί. Βάλαμε πολλά πράγματα που μας άρεσαν, και που αισθανθήκαμε ότι συνομιλούσαν με το κείμενο της Δέλτα, όπως Ελύτη, Σαίξπηρ κ.α.  Ήταν μια υπέροχη συνάντηση αυτή με τον Νίκο. Έμαθα πολλά. Ο Νίκος Χρηστίδης παρά το μικρό της ηλικίας του προέρχεται από μια πολύ παλιά στόφα ανθρώπων του θεάτρου και είναι υπέροχο να βρίσκεσαι κοντά του. Έχει τρέλα, τσαγανό, παιδικότητα, αφέλεια, αθωότητα, αλλά και σοβαρότητα, συνέπεια και συγκέντρωση. Ξαναθυμήθηκα πολλά όμορφα πράγματα από τα πρώτα μου τα παλιά, σε αυτήν μου την συνεργασία με τους νεότερους συναδέλφους. Είναι μια δουλειά που αισθάνομαι περήφανος που βρίσκομαι σε αυτήν.

Σε επηρέασε αυτή η παράσταση;

Επιβάλετε να επηρεάζεσαι. Επιδιώκω να βάλλομαι, αλίμονο στους ανέγγιχτους και αλώβητους. Γιατί ερχόμαστε στη ζωή; Γιατί ασχολούμαστε με το θέατρο… αν όχι για να αλλάζουμε;

Τι είδους μηνύματα επιδιώκετε να περάσετε στα παιδιά μέσα από την παράστασή σας; Τα παιδιά συνήθως έρχονται ενημερωμένα για το τι θα δουν? Σας λένε τις εντυπώσεις τους στο τέλος?

Τα παιδιά συμμετέχουν. Γίνονται συνένοχοι, συνταξιδιώτες και δημιουργοί της παράστασης. Είναι υπέροχο αυτό που συμβαίνει… μαθαίνουν έναν σκοπό και όλα μαζί τον τραγουδούν – ακόμα και μέχρι φεύγοντας – μουσική ενός άγνωστου Ελισαβετιανού μουσικού του Σαίξπηρ. Πραγματικά αυτό είναι επικοινωνία, είναι μόρφωση ουσιαστική, είναι ψυχαγωγία ακριβή, είναι σημαντικό.
Mελλοντικά σχέδια; Θα συνεχίσετε με παιδικές παραστάσεις, θα σας δούμε και σε παραστάσεις για ενήλικες;

 Θα με δείτε όπου αισθάνομαι καλά, δημιουργικός, ευτυχισμένος και χρήσιμος.

Πληροφορίες για την παράσταση “ΤΟ MΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ”  της  ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ Σ. ΔΕΛΤΑ  που ξεκινάει καλοκαιρινή περιοδεία ΕΔΩ

Array