Please enable JS

Χάρης Ηλιάδης

Η ζωή μου όλη, η ρότα μου κόντρα στην κοινωνία ετούτη.

Γιατί δέχτηκες την πρόταση του Σταμάτη Μπαντούνα να παίξεις στην παράστασή του “Αντίο Βερολίνο”;

Ήδη από την αρχή, κάνοντας μια μικρή έρευνα για το έργο, μου τράβηξε πολύ την προσοχή η εποχή στην οποία διαδραματίζεται, σχεδόν έναν αιώνα πριν σε ένα πραγματικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον.Όταν στην ακρόαση μου δόθηκαν από τον σκηνοθέτη κάποια αποσπάσματα της παράστασης τα οποία μου ζητήθηκε να τα ερμηνεύσω και ήρθα σε μια πρώτη επαφή με τον ήρωα, εντόπισα αρκετά κοινά στοιχεία του χαρακτήρα του με τον δικό μου πράγμα που μου κίνησε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον. Το γεγονός κιόλας ότι ο ήρωας αυτός είναι ένα πραγματικό πρόσωπο που έζησε κάποτε με ενθουσίασε ως μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. Όταν λοιπόν έγινε το τηλεφώνημα από τον Σταμάτη, στο οποίο μου έκανε την πρόταση να είμαι στην παράστασή του, δέχτηκα χωρίς να κάνω καμία δεύτερη σκέψη. 

Για ποιους λόγους πιστεύεις πρέπει να δούμε την παράσταση;

Στο έργο αυτό βλέπουμε την προσπάθεια, η καλύτερα την ανάγκη νέων ανθρώπων να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν, έχοντας δεμένο στα πόδια τους το βάρος της κοινωνικής, της πολιτικής και της οικονομικής πραγματικότητας. Η σύγκρουση αυτή, της νεανικής ορμής, του πάθους και των ιδεών με τον ογκώδη τοίχο του συντηρητισμού είναι κάτι που εγώ πλησιάζοντας σιγά σιγά την δεκαετία των 30 το έχω βιώσει πολλές φορές και ακόμα δεν ξέρω αν μπορώ και αν θέλω να το αντιμετωπίσω. Πιστεύω δεν είμαι ο μόνος.

photo: Petros Poulopoulos

Τι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει η δεκαετία του 1930, ώστε να θεωρείς ότι πρέπει να ασχολούμαστε με αυτήν;

Αυτό είναι απλό. Μιλάμε για μια δεκαετία που ξεκινά μετά από μια τεράστια οικονομική ύφεση και που τελειώνει με την έναρξη της μεγαλύτερης πληγής του προηγούμενου αιώνα. Εάν δεν ασχοληθούμε με αυτό δεν χρειάζεται να πω εγώ τι θα γίνει.

Ο δικός σου ρόλος.

Ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι ο Christopher Isherwood, ο συγγραφέας του έργου. Ένα πρόσωπο που υπήρξε πραγματικά, αλλά εμείς το βλέπουμε και αυτό όπως και τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου μέσα από τα μάτια του ίδιου του συγγραφέα. Έτσι το έργο μας δεν είναι η βιογραφία του συγγραφέα, αλλά η ανάμνησή του.

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη ”;

Η ζωή μου όλη.

Photo credit: Yiannis Mitro (και η κεντρική φοτο)

Πληροφορίες για την παράσταση:

Array