Please enable JS

Χάρης Ρώμας: “Θαυμάζω εκείνους που προοδεύουν χωρίς να έχουν κανένα δεδομένο ή τύχη με το μέρος τους!”

 

Γιατί αποφάσισες να κατέβεις στις Περιφερειακές εκλογές στην Αττική;

Αποφάσισα να κατέβω στις Περιφερειακές εκλογές στην Αττική, γιατί υπάρχει κάποια στιγμή που οι συνειδητοποιημένοι πολίτες αισθάνονται πιο επιτακτική την επιθυμία να προσφέρουν  ενεργά στα κοινά. Για εμένα αυτή η στιγμή έφτασε. Εδώ και αρκετό καιρό γιγαντώνονταν μέσα μου η ανάγκη να υψώσω το μικρό μου παράστημα και να βροντοφωνάξω ”ΒΑΛΤΕ ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΚΙΣΜΟ. ΒΑΛΤΕ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΠΟΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ”. Η απάντηση στο ”γιατί στις Περιφερειακές εκλογές στην Αττική” είναι και η απάντηση στο δεύτερό σου ερώτημα.

 

Γιατί με τον Γιώργο Πατούλη;

Ο Γιώργος Πατούλης μου εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη. Κάνοντας μία συμφωνία μαζί του ξέρεις ”που πατάς και που βρίσκεσαι”. Τον γνωρίζω από τότε που ήμασταν φοιτητές στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Πάντα είχε όραμα αλλά και τις ικανότητες να το φέρει εις πέρας. Επιπλέον σαν άνθρωπος είναι ακομπλεξάριστος και γεμάτος από την χαρά της ζωής. Μου είχαν ζητήσει στο παρελθόν να κατέβω σε εκλογές και μάλιστα της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά μόνο με τον Γιώργο αισθάνθηκα ασφάλεια.

 

ΤΙ πιστεύεις ότι θα μπορούσες να προσφέρεις στην Περιφέρεια Αττικής;

Έχουμε σχεδιάσει πλήρως το αύριο της περιφέρειας σε όλους τους νευραλγικούς τομείς. Εγώ συμμετέχω σε όλες τις κεντρικές αποφάσεις, αλλά ο τομέας που θα ασχοληθώ περισσότερο είναι, φυσικά, εκείνος του πολιτισμού. Θα κάνουμε πάνω από 20 μεγάλες δράσεις και ακόμη περισσότερες υποδράσεις και δεν αναφέρομαι μόνο σε θέαμα και ψυχαγωγία αλλά και σε καμπάνιες, σεμινάρια, ημερίδες σχετικά με τον πολιτισμό της καθημερινότητας και τον πολιτισμό των σχέσεων. Η Περιφέρεια Αττικής φιλοδοξεί να γίνει η φωνή συνείδησης των πολιτών της. Επιπλέον θα λειτουργήσουν ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης των παιδιών, πρόγραμμα ”πολιτισμός και τουρισμός” και πρόγραμμα ”ένα κομμάτι Ελλάδα παντού” για τους ομογενείς. Η περιφέρεια Αττικής με όχημα τον πολιτισμό θα επιδείξει μεγάλη εξωστρέφεια.

 

Τι πιστεύεις ότι έχει να μας πει το συγκεκριμένο «Ο Βαφτιστικός της κυρίας» σήμερα ένα αιώνα μετα;

Εσύ, που είδες την παράστασή μας, θα παρατήρησες φαντάζομαι μία κατάμεστη αίθουσα από θεατές που γελούν αδιάκοπα. Αυτό είναι η απόδειξη ότι τα καλά έργα, είτε κωμωδίες είτε δράματα, λειτουργούν διαχρονικά για τον θεατή. Ειδικά όταν γίνει μια σωστή διασκευή. Ως προς την θεματολογία, χωράει συζήτηση ότι η απιστία είναι θέμα διαχρονικό; Η τοποθέτηση, μάλιστα, της πλοκής στους Βαλκανικούς πολέμους κάνει την παράσταση πιο ελκυστική και παραμυθένια για τον θεατή ενώ ταυτόχρονα τα πάθη των ηρώων του είναι απολύτως αναγνωρίσιμα.

Μίλησε μας για τον ρόλο σου.

 Συνταγματάρχης Φωκίων Τσιγάνης είναι ο καταλύτης του έργου και από την στιγμή που εμφανίζεται ξεκινούν οι παρεξηγήσεις, η κλιμάκωση της φάρσας μέχρι και την τελική κορύφωσή της. Είναι ένας πολύ ωραίος ρόλος και συγχρόνως εξαντλητικός γιατί το ταμπεραμέντο του ήρωα είναι ηφαιστειώδες και απαιτείται τεράστια σκηνική ενέργεια για να αποδοθεί. Επιπλέον παίζω όλο τον ρόλο με ψεύτικη φωνή και χρειάζεται ειδική τεχνική. Με κουράζει αλλά το χαίρομαι!

 

Τι σκέφτεσαι για την Ελλάδα του 2019;

Η Ελλάδα του 2019 είναι ακόμη στον απόηχο του ψευτοαντιμνημονιακού αγώνα που ήρθε για να απαλλάξει τους Έλληνες από τα βάρη και τους φόρτωσε περισσότερα. Έχω την αίσθηση πλέον ότι ένα μέρος των Ελλήνων ψήφισε το 2015 για να απαλλαγεί από το ΕΜΦΙΑ (πράγμα που δεν έγινε) και ένα άλλο για να βρει έναν καινούργιο Ανδρέα Παπανδρέου. Που πράγματι είχε μοιράσει τα πακέτα Ντελόρ και άλλα κονδύλια αφειδώς, με αποτέλεσμα βέβαια το κράτος να χρεωθεί περισσότερο μακροπρόθεσμα. Διότι τα λεφτά αυτά που μοιράστηκαν δεν αξιοποιήθηκαν σωστά στο μεγαλύτερό τους ποσοστό. Βλέπω λοιπόν μια χώρα που οι πολίτες σκέφτονται μικροπρόθεσμα και με αποκλειστικό γνώμονα την τσέπη τους. Όλες οι άλλες έννοιες και αξίες περνούν σε δεύτερη μοίρα. Φοβούμαι ότι έτσι μία χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Πάντα πίστευα ότι η μεγάλη κρίση της Ελλάδας δεν είναι η οικονομική αλλά η κοινωνικοπολιτική. Ο πολιτισμός και η μάθηση είναι μια λύση (ή μάλλον ένα όχημα για να φτάσουμε στη πολυπόθητη λύση) ούτως ώστε η Ελλάδα μας να αναπτύσσεται και να προοδεύει σε όλους τους τομείς. Μην σας παραμυθιάζει ο τουρισμός επειδή είχαμε την τύχη να ζούμε στη χώρα με το ωραιότερο κλίμα και την ωραιότερη θάλασσα. Αυτά υπήρχαν πάντα σαν δεδομένα. ΤΑ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΤΟΙΜΑ. Εγώ θαυμάζω εκείνους που προοδεύουν χωρίς να έχουν κανένα δεδομένο ή τύχη με το μέρος τους. Εκεί σε θέλω!!!

 

Πληροφορίες για την παράσταση “Ο ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ” στο Θέατρο Αθηναΐς ΕΔΩ

 

Array