Please enable JS

Χρήστος Καραβέβας

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εκφραστώ & να επικοινωνήσω τις αγωνίες & τους προβληματισμούς μου με το κοινό.

Γιατί Μονόκερως ;

Στην ιστορία μας ο Μονόκερoς συμβολίζει την ελευθερία του να υπάρχεις και να συνδέεσαι με τον άλλο αλογόκριτα και αυθόρμητα. Μια αθωότητα που χάνουμε πολύ νωρίς. Μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία που τείνει να μας χαρακτηρίζει και να μας κατηγοριοποιεί, γεμίζοντάς μας ανασφάλεια και απομακρύνοντάς μας από τον πυρήνα της ταυτότητάς μας.

Με ποιο σκεπτικό γράψατε αυτό το κείμενο ;

Έχω αναπτύξει έναν αμυντικό μηχανισμό από παιδί: να δραπετεύω στη φαντασία μου.. Όποτε νιώθω πιεσμένος εκτονώνω τις φαντασιώσεις μου με διάφορους τρόπους, συνήθως ζωγραφίζοντας, άλλοτε γράφοντας συνειρμικά. Είναι μία διαδικασία ψυχικής εκτόνωσης από την οποία αρχικά απουσιάζει η πρόθεση να δημιουργήσω ένα έργο που απευθύνεται κάπου, πόσο μάλλον να θίξω συνειδητά κάποιο ζήτημα. Στην προκειμένη περίπτωση, από αυτή τη διαδικασία προέκυψε μια μικρή ιστορία στην οποία είδα τον εαυτό μου και θέματα που με έχουν πονέσει. Διάβασα την ιστορία στον Απόστολο και στη Δάφνη με τους οποίους συνεργαζόμασταν εκείνη την περίοδο σε παιδική παράσταση. Τους είχα εκτιμήσει, διαισθανόμουν ότι έχουμε κοινή αισθητική και όντως συνδεθήκαμε. Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιστορία φτιάξαμε το “Μονόκερω” ένα παραμύθι που χρησιμοποιεί σαν όχημα την κωμωδία για να μιλήσει για την πατριαρχία, την τοξική αρρενωπότητα ,κυρίως όμως για το πώς οι επιλογές μας και κατ’ επέκταση ο χαρακτήρας μας διαμορφώνονται από κοινωνικές κατασκευές, που δεν μας αφήνουν το περιθώριο να υπάρξουμε με αυθεντικότητα και αυθορμητισμό.

Θα θέλατε να μας περιγράψετε τον ρόλο που υποδύεστε ;

Κατά τη διάρκεια της παράστασης και οι τρεις μας αλλάζουμε πολλούς ρόλους. Στο μεγαλύτερο μέρος, ωστόσο υποδύομαι τον Βασιλιά. Έναν τραγικό χαρακτήρα, ο οποίος εγκλωβισμένος στις πεποιθήσεις που του υπαγορεύει η θέση και η εποχή του, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν ικανό διάδοχο, αλλά αντ’ αυτού καταλήγει να συνθλίβει το γιο του.

Θέλετε να στείλετε κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα ;

Δεν επιθυμώ να στείλω κανένα μήνυμα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εκφραστώ και να επικοινωνήσω τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μου με το κοινό. Αν από την αλληλεπίδραση αυτή διακινηθεί κάτι εντός του θεατή και υπάρξει κάποια σύνδεση, θα νιώσω ικανοποιημένος.

Ποια είναι για τον καθένα σας η καλύτερη στιγμή της παράστασης ;

Η παράστασή μας είναι γεμάτη με αυτοσχεδιαστικές στιγμές που απολαμβάνω πολύ ως ηθοποιός, κυρίως επειδή με τα παιδιά έχουμε πολύ έντονη σκηνική χημεία και παίζουμε ωραία μπάλα. Ωστόσο αν ξεχώριζα μία, θα ήταν αυτή που ως Βασιλιάς προσπαθώ να σκοτώσω το Μάγο που παίζει με το μυαλό μου κι αυτός δεν πεθαίνει με τίποτα…! Είναι από τις στιγμές που παλεύω να μη με πάρουν τα γέλια.

Πληροφορίες για την παράσταση:

Array