Please enable JS

Γιώργος Κοψιδάς: “Ας γίνουμε, πρώτα εμείς, η αλλαγή που θέλουμε στον κόσμο & αυτό θα εμπνεύσει & τους άλλους!”

 

Τι σκέφτηκες όταν σου πρότεινε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης να παίξεις  στο κείμενο «Τ Α Δ Α Σ Η Σ Τ Α Γ Ο Ν Α Τ Α» του Άκη Δήμου;
Με τον Γιάννη είχαμε μια αμοιβαία συμπάθεια εδώ και χρόνια και ψάχναμε και οι δύο την ευκαιρία για να συνεργαστούμε! Αυτή την ευκαιρία μας την έδωσε το έργο του Άκη Δήμου τελικά και είμαι απόλυτα ευγνώμων και στους δύο. Στον Άκη για το συγκλονιστικό κείμενο που έγραψε και στον Γιάννη για την θαυμάσια συνεργασία που έχουμε! Είναι ένας εκπληκτικός δάσκαλος που με έναν ήρεμο και αβίαστο τρόπο σε καθοδηγεί και βγάζει από μέσα σου τις ποιότητες που θέλει, δίνοντας σου τον χώρο και την ελευθερία να προτείνεις να αυτοσχεδιάζεις και να είσαι δημιουργικός! Θέλω να του πω δημόσια ένα μεγάλο Ευχαριστώ όπως και στον Κωνσταντίνο Σκουρλέτη για τις υπέροχες ιδέες και την αισθητική του και πάνω απ’όλα ένα τεράστιο Ευχαριστώ στον Αλέκο, την Πηνελόπη και τον Ντένη τους συνοδοιπόρους και συνδημιουργούς μου σ’αυτό το μαγικό ταξίδι!!!

 

 

Μίλησε μας για το κείμενο και τον ρόλο σου.

Τι να πω γι’αυτό το κείμενο!! Είναι ποίηση! Τόσο υπέροχο και καλογραμμένο που δεν χρειάζεται να του αλλάξεις ούτε λέξη!! Ειλικρινά δεν χορταίνω να γίνομαι το μέσον για να ακούγονται αυτά τα λόγια από το στόμα μου και κάθε φορά, σε κάθε παράσταση ανακαλύπτω καινούργιες περιοχές και κρυμμένα νοήματα. Είναι πραγματική απόλαυση και νιώθω ευλογημένος . Ο ρόλος μου είναι ο Τιμολέων Τσιριγώτης, ένας περιπλανώμενος θεατρίνος που κάποια στιγμή έχασε τη φωνή του και από τις μεγάλες σκηνές κατέληξε να παίζει σε χωριά. Ο Τιμολέων εισέρχεται σε αυτόν τον τόπο με έντονη την ανάγκη  να βρει ένα σπίτι και να αγαπηθεί, αλληλεπιδρά με τους χαρακτήρες του έργου, αλλά σαν επισκέπτης έχει μια απόσταση από τα γεγονότα και λειτουργεί και σαν αφηγητής της ιστορίας

 

Ποιες σκέψεις μπορεί να έχει ο θεατής αφήνοντας πίσω τη σκηνή του θεάτρου;

Αυτό το έργο είναι μια βουτιά στο συλλογικό ασυνείδητο , μια καταβύθιση στη συλλογική θρησκευτική και πολιτισμική μνήμη , στην Αρχαία ελληνική και την χριστιανική θρησκεία, στην ανάγκη του ανθρώπου να πιστέψει στο θαύμα! Επομένως ο κάθε θεατής θα συνδεθεί με διαφορετικά σημεία και εσωτερικές περιοχές, ανάλογα με τα δικά του βιώματα, πεποιθήσεις και προγραμματισμούς! Για μένα, σε μια παράσταση, πιο σημαντικό είναι αυτό που νιώθει κάποιος και ας μην το καταλαβαίνει πάντα με την λογική! Να φεύγει και να έχει μετακινηθεί κάτι στην ψυχή του.

Παίζεις και στην παράσταση «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» μίλησες μας και για τον εκεί ρόλο σου.

Στον Ερωτευμένο Σαίξπηρ είμαι ο Χιού Φέννυμαν , ένας σκληρός και αδίστακτος τοκογλύφος, που μπλέκεται με το θέατρο για να πάρει πίσω τα χρήματα που του χρωστάνε, αλλά στην πορεία , μέσα στις πρόβες ερωτεύεται το θέατρο και όταν ο Σαίξπηρ του προτείνει να παίξει έναν μικρό ρόλο, γίνεται η απόλυτη μεταστροφή! Είναι ένας απολαυστικός ρόλος με πολύ ωραία διαδρομή και υπέροχο σχόλιο για την δύναμή και την μαγεία του θεάτρου! Είναι  μια δουλειά που αγαπώ πολύ με έναν λατρεμένο θίασο και ειλικρινά δεν θέλω να τελειώσει.

 

 

Τι σκέφτεσαι για την Ελλάδα του 2019 ;

Κατ’αρχάς σκέφτομαι ότι χρειαζόμαστε υπευθυνότητα. Να αναλάβει ο κάθε ένας ατομικά την ευθύνη του εαυτού του και των πράξεων του και να μην θυματοποιείται μεταθέτοντας την ευθύνη σε κάποιον άλλο. Μετά σκέφτομαι ότι χρειάζεται να αγαπήσουμε περισσότερο, πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους γύρω μας , να έχουμε μεγαλύτερη κατανόηση και συμπόνια για όλους τους ανθρώπους και Όλα τα πλάσματα γενικότερα. Να αγαπήσουμε περισσότερο την φύση, να μην την πληγώνουμε αλλά να την προστατεύουμε γιατί είμαστε κομμάτι της! Να γελάμε και να χαιρόμαστε περισσότερο γιατί η ζωή είναι ένα παιχνίδι! Να μην ασχολούμαστε με ότι μας στεναχωρεί, μας θυμώνει και μας ρίχνει, αλλά να βάζουμε την ενέργεια μας στο φως, σ’αυτά που μας δίνουν χαρά και μας κάνουν δημιουργικούς! Άλλωστε, είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι όπου επικεντρώνεις την σκέψη σου , αυτό μεγεθύνεται και έλκει συγχρονικά ανάλογες ενέργειες! Ας γίνουμε λοιπόν, πρώτα εμείς, η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο και αυτό θα εμπνεύσει  και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση “Τ Α Δ Α Σ Η Σ Τ Α Γ Ο Ν Α Τ Α” του Άκη Δήμου στο  Θ. ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΔΩ

 

Πληροφορίες για την παράσταση “ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΣΑΙΞΠΗΡ” ΣΤΟ “ΘΕΑΤΡΟ” ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ” ΕΔΩ

 

Array