Σύνθεση κειμένου-Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Early bird: 10€
Από Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2026
Δευτέρα & Τρίτη | Ώρα: 21:00
📍Θέατρο Μπέλλος
Η θεατρική περφόρμανς «Η Προσευχή της Θάλασσας» που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στο Αρχαίο Θέατρο της Πλευρώνας, στο πλαίσιο το προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» έρχεται τώρα στην Αθήνα.
Κατά την περφόρμανς βλέπουμε σε μεγάλη βιντεοπροβολή τους ίδιους τους μάρτυρες των ιστοριών να μας τις αφηγούνται στην μητρική τους γλώσσα.
Εξηγεί η σκηνοθέτις:
Μια βάρκα στη μέση της σκηνής, δύο ηθοποιοί και ένας μουσικός συνθέτουν έναν σκηνικό κόσμο στα όρια της περφόρμανς και του θεάτρου ντοκουμέντου, που μιλά για το διαχρονικό τραύμα της ανθρωπότητας, την προσφυγιά, μέσα από ποίηση της Μέσης Ανατολής και αληθινές μαρτυρίες σύγχρονων προσφύγων.
Στη διάρκεια του έργου ακούγονται φωνές των ίδιων των ανθρώπων, που αφηγούνται τις εμπειρίες τους στη μητρική τους γλώσσα, εστιάζοντας στο ταξίδι. Μέσα από αφηγήσεις, πολυγλωσσικά ηχοτοπία και μουσικές εμπνευσμένες από τους τόπους καταγωγής τους, το έργο φωτίζει το τραύμα του εκτοπισμού, τον φόβο της απώλειας, αλλά και την επίμονη ανάγκη του ανθρώπου να ελπίζει και να συνεχίζει.
Η θάλασσα μετατρέπεται σε τόπο αγωνίας και προσευχής, έναν ενδιάμεσο χώρο όπου η ανθρωπιά δοκιμάζεται διαρκώς, αλλά εξακολουθεί να αναζητά τρόπο να υπάρξει μέσα από την αλληλεγγύη, τη μνήμη και την ελπίδα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύνθεση κειμένου–Δραματουργική επεξεργασία–Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μυρτώ Σταμπούλου
Μουσική: Μιχάλης Λατουσάκης
Κίνηση: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Φώτα: Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Κατασκευή Μασκών: Κωνσταντίνος Χαλδαίος
Εικαστικό Αφίσας: Παναγιώτης Βλάμης
Σχεδιασμός αφίσας: Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2026
Γραφιστικά: Indigo
Βίντεο: Γρηγόρης Πανόπουλος
Projection design: Πέτρος Πρίντεζης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Χαριτοπούλου
Υπεύθυνος Παραγωγής: Φάνης Μιλλεούνης – The Young Quill
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Θάνος Κόνιαρης, Μιχάλης Λατουσάκης
Σε βίντεο εμφανίζονται οι: Σε βίντεο εμφανίζονται οι: Ihhtisham Khan, Dulman Bangura, Δανάη Μακρή, Ahmed Abdelaziz, Kρις Καλλοτζής, Denny Prourotov, Ntse Philomène Mureille
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Θέατρο Μπέλλος
Κέκροπος 1, Αθήνα
Από Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2026
Δευτέρα & Τρίτη | Ώρα: 21:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Early bird: 10€
Online προπώληση:Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ | Εισιτήρια online! | More.com
Στο ταμείο του θεάτρου
Το Art and Press δημιουργήθηκε με σκοπό την πολιτική, πολιτιστική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών. Πίσω από τη λειτουργία του Art and Press υπάρχει μία ομάδα «ανήσυχων» ανθρώπων, που προέρχονται από διάφορους κοινωνικούς χώρους, στους οποίους προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά όπου και όσο μπορούν. Η κοινή αγάπη των μελών της ομάδας μας για την πολιτική, τον πολιτισμό και γενικά την ενημέρωση, είναι η κινητήρια δύναμη για την παρακολούθηση, καταγραφή και παρουσίαση σε όλους εσάς, όσων συμβαίνουν. Δεν μας καθοδηγεί κανείς, δεν μας χρηματοδοτεί κανείς και ως εκ τούτου παραθέτουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς λαμβάνουν χώρα. Η πορεία του Art and Press είναι συνεχόμενα και ραγδαία ανοδική όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών / αναγνωστών τόσο στην κύρια ιστοσελίδα όσο και στο κανάλι του Youtube.