Ο τόπος είναι η Σμύρνη, όπως υπήρξε κάποτε, με τις συνοικίες, τους δρόμους, τα σχολεία, τις εκκλησίες και την προκυμαία της, αλλά την ίδια στιγμή μια πόλη φασματική, εσωτερική και άυλη, όπως έχει εγγραφεί στο μυαλό και στην καρδιά των ηρώων.
Δεκαοκτώ σύντομες ιστορίες με ανώνυμους πρωταγωνιστές λίγο πριν την καταστροφή και λίγο μετά, τις κρίσιμες αυτές στιγμές όταν η ζωή, μπροστά στις συνθήκες που μας υπερβαίνουν, φωτίζεται από μια απόκοσμη και αποκαλυπτική λάμψη. Και οι μνήμες, οι θυσίες και τα όνειρα που έχουμε συγκεντρώσει μέσα μας παραμένουν για τον καθένα το ίδιο εύθραυστα, ιδιωτικά και υπαρκτά, όπως τα προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που εγκαταλείφθηκαν κάποτε πάνω σ’ εκείνη την προκυμαία.
«Είχε κάτι παράλογο αυτή η λίγη ώρα που έκλεβε από ένα πρωινό γεμάτο επαγγελματικές υποχρεώσεις κι έβρισκε τον εαυτό του στην παραλία να κοιτάζει με τα κιάλια τα πλοία να φεύγουν. Ένιωθε ικανοποίηση σαν να βρισκόταν ηθελημένα σε λάθος τόπο και λάθος χρόνο, ευχάριστα μόνος, μακριά απ’ όλους όσους προσπαθούσαν να τον πείσουν να μπει σε κάποιο πλοίο και να τρέξει, να φύγει μακριά το γρηγορότερο. Εδώ ησύχαζε, λες και σταματούσε ο χρόνος σε κάποια γωνιά του μυαλού του και μέσα από αυτά τα κιάλια τίποτα δεν είχε σημασία παρά μόνο η ομορφιά του κόσμου».
ΧΑΤΖΗ ΕΛΕΝΗ

Η Ελένη Χατζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γλωσσολογία και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου όπου μελέτησε τις προϊστορικές γραφές της Αιγαιακής εποχής του Χαλκού και της Μεσοποταμίας και την ομηρική διάλεκτο. Έχει εκδώσει ποίηση [Ορείχαλκος, εκδ. Γαβριηλίδης, 2006], μυθιστορήματα [Ο Μάγος, εκδ. Γαβριηλίδης, 2011, Ο Λάκκος του θριάμβου, εκδ. Λιβάνη, 2013], επίσης δοκίμια σε λογοτεχνικά περιοδικά και μεταφράσεις αγγλόφωνων ποιητών [Η Σαμαρκάνδη και άλλα ποιήματα, Wole Soyinka, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1986, εκδ. Γαβριηλίδης, 2011, Το σώμα που πονά, ο καθρέφτης του κόσμου, Lola Ridge, εκδ. Κείμενα, 2023]. Θεατρικά έργα της έχουν μεταφερθεί στη σκηνή και σε εικαστικές πολυμεσικές εγκαταστάσεις που έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο Hellenic Centre στο Λονδίνο. Είναι ενεργό μέλος του IGS (Institute of General Semantics, New York) με συμμετοχή σε συμπόσια και δημοσιεύσεις στο περιοδικό Etc: A Review of General Semantics, σχετικά με το ρόλο της λογοτεχνίας στα σύγχρονα επικοινωνιακά «περιβάλλοντα».
Το Art and Press δημιουργήθηκε με σκοπό την πολιτική, πολιτιστική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών. Πίσω από τη λειτουργία του Art and Press υπάρχει μία ομάδα «ανήσυχων» ανθρώπων, που προέρχονται από διάφορους κοινωνικούς χώρους, στους οποίους προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά όπου και όσο μπορούν. Η κοινή αγάπη των μελών της ομάδας μας για την πολιτική, τον πολιτισμό και γενικά την ενημέρωση, είναι η κινητήρια δύναμη για την παρακολούθηση, καταγραφή και παρουσίαση σε όλους εσάς, όσων συμβαίνουν. Δεν μας καθοδηγεί κανείς, δεν μας χρηματοδοτεί κανείς και ως εκ τούτου παραθέτουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς λαμβάνουν χώρα. Η πορεία του Art and Press είναι συνεχόμενα και ραγδαία ανοδική όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών / αναγνωστών τόσο στην κύρια ιστοσελίδα όσο και στο κανάλι του Youtube.