Please enable JS

Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, η Μαίρη Σταυρακέλλη & η Δώρα Θωμοπούλου μιλούν για την “DONNA ABBANDONATA”

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατί αποφάσισες να ανεβάσεις το συγκεκριμένο κείμενο  της Γλυκερίας Μπασδέκη;

Η θεατρική γραφή της Γλυκερίας Μπασδέκη εμβαθύνει στις πιο απόκρυφες διαδρομές της ανθρώπινης ψυχής, τις πιο πονεμένες και τις πιο ευαίσθητα μοναχικές. Η Donna Abbandonata διαθέτει το μεγαλείο της ποίησης και την απλότητα μιας αλήθειας που διαθέτει πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας και πρόσληψης. Ιδανικό υλικό έμπνευσης για κάθε σκηνοθέτη.   

Ποια είναι τα καινοτομικά στοιχεία που προσφέρει  η σκηνοθετική σου οπτική στο συγκεκριμένο έργο;

Διαβάζω τα κείμενα με σεβασμό και αγάπη. Θαυμάζω τα όσα καλά κρυμμένα υπάρχουν μέσα σε αυτά και τους μαγικούς τρόπους που η συγγραφική πένα προσπαθεί να κρύψει ή να αποκαλύψει κλείνοντας παιχνιδιάρικα το μάτι σε αυτούς που θέλουν να δώσουν τη δική τους πνοή και να τα ζωντανέψουν. Την «Donna» την αγάπησα όταν την πρωτοδιάβασα και μετά από τόσους μήνες δουλειάς έγινε ένα κομμάτι της ζωής μου, πολύτιμο και σημαντικό. Δε λειτουργώ με στόχο να καινοτομήσω. Θέλω να πω μια ιστορία όσο καλύτερα μπορώ και αυτό προσπαθώ να κάνω.Το θέατρο είναι μαγεία. Η ποίηση ενός έργου και μιας παράστασης ικανής να αγγίξει το μυαλό και την ψυχή του κάθε θεατή, να προκαλέσει  ένα χαμόγελο, ένα δάκρυ ή εκείνο το «απλανές» βλέμμα που χάνεται στιγμιαία σε σκέψεις.

 

ΜΑΙΡΗ ΣΤΑΥΡΑΚΕΛΛΗ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tι σκέφτηκες όταν σου πρότεινε ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος να παίξεις στο έργο;

Δεν είχα συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Λεωνίδα αλλά τον γνώριζα και τον εκτιμούσα από την δουλειά του. Όπως και την Γλυκερία Μπασδέκη την γνώριζα αρκετά και την αγαπούσα πολύ μέσα από τα κείμενα της. Πρέπει να σου πω πως όταν διάβασα την Donna Abbandonata μαγεύτηκα. Ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ποιητικό κείμενο. Και η Αρετή μια γοητευτική και περίπλοκη ηρωίδα. Οι ηθοποιοί είναι τυχεροί γιατί μέσα από τους ρόλους είναι σαν να ζούν πολλές ζωές και εγώ αυτή την “ζωή” ήθελα να την ζήσω.

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες στο ρόλο σου;

Αρκετές. Καταρχήν όπως είπαμε  ο λόγος είναι ποιητικός, παραληρηματικός με πολλές επαναλήψεις και εξαιρετικά φορτισμένος συναισθηματικά. Τέτοια κείμενα είναι ιδιαίτερα προκλητικά για έναν ηθοποιό αλλά και επικίνδυνα. Η Αρετή είναι ψυχικά ασταθής και ευάλωτη. Ακροβατεί ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, στην κωμωδία και το δράμα.  Για να ακολουθήσεις τις διαδρομές της και τις ταχύτητές της πρέπει να είσαι σαφής στις προθέσεις σου, ευέλικτος, πρόθυμος και σε αντίθεση με την ηρωίδα, σαν ηθοποιός, ασφαλής. Ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μου και χαίρομαι που το έβαλα.

 

ΔΩΡΑ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ

Tι σκέφτηκες όταν σου πρότεινε ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος να παίξεις στο έργο;

Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος είναι πολύτιμος συνεργάτης και φίλος. Καλλιτεχνικά μοιραζόμαστε κοινό όραμα και κώδικες. Μόνο χαρά και ευτυχία ένιωσα με την πρόταση αυτή σε ενα έργο τόσο ενδιαφέρον, ιδιαίτερο, αισθαντικό και ποιητικό της μοναδικής Γλυκερίας.  Έχοντας στο τιμόνι ένα ταλαντούχο σκηνοθέτη, που αγαπά το θέατρο και τους ηθοποιούς, νιώθει κανείς απολύτως ασφαλής και τυχερός.

Photo Credits: Στέλιος Δανιήλ και Γεωργία Σιέττου

Με ποιες σκέψεις και ποια συναισθήματα θέλεις να φεύγουν οι θεατές από την παράσταση;

Οι θεατές θα ήθελα να φεύγουν από την παράσταση με χιλιάδες σκέψεις και συναισθήματα να τους κατακλύζουν. Νοσταλγία,έρωτες ανεκφραστοι,απελπισία, μοναξιά, εμμονές, τρελά αλλά και αγάπη, ομορφιά, παιδικότητα,συμπόνια, προστασία.Το κείμενο σου γεννά πληθώρα συναισθημάτων και εναλλαγές και σε παρασέρνει στα άδυτα της ψυχής της Αρετής. Όπως έχει πει και η Γλυκερία Μπασδεκη, ήθελε να γραψει ενα έργο για τη μεγάλη λύπη και τη μεγάλη ομορφιά. Νομίζω πως τα κατάφερε.

Πληροφορίες για την παράσταση στο παρακάτω λινκ:

Θέατρο VAULT – “DONNA ABBANDONATA Ή ΠΟΛΥ ΜΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥ”

Array