Please enable JS

Πάνος Καρμάτης: “Γυμνός έρωτας!”

Τι σκέφτηκες όταν σου πρότεινε ο σκηνοθέτης Εμμάνουελ Μανιός να ερμηνεύσεις  τον ρόλο του Μάριου στο «Παιχνίδι του έρωτα και της τύχης του Μαριβώ»;

Χάρηκα γιατί  φέτος ήθελα να συμμετέχω σε μία κλασική κομεντί και ειδικά αφού μίλησα με τον σκηνοθέτη για την γενικότερη προσέγγιση και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης δέχτηκα αμέσως! Ο «Μάριος» είναι ένας νεανικός ρόλος αρκετά κοντινός μου σε πολλά πράγματα. Είναι πλακατζής, ευχάριστος αλλά ταυτόχρονα επιβλητικός και απρόβλεπτος.

Γιατί στα περισσότερα έργα του Μαριβώ οι κύριοι γίνονται υπηρέτες και το αντίστροφο?

Είναι αλήθεια ότι ο Μαριβώ γενικά αρέσκεται στην αντιστροφή ρόλων  και ειδικά αυτών που έχουν σχέση με την εξουσία. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο έργο, όπως και άλλα του ίδιου συγγραφέα, προέρχεται από το έτος 1730, μία εποχή δηλαδή που η σχέση κυρίου και υπηρέτη πρωταγωνιστούσε σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής και όπως είναι αναμενόμενο θα ήταν ένα από 5τα βασικά θέματα που θα διακωμωδούσε ένας σκανδαλιάρης συγγραφέας όπως ο Μαριβώ. Όπως και να έχει, λίγο ως πολύ, οι σχέσεις εξουσίας δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. Μπορεί να έχουμε βρει άλλα ονόματα αλλά η ουσία παραμένει η ίδια.

Υπήρχαν δυσκολίες στην προσέγγιση του ρόλου που σε προβλημάτισαν;

Όχι πραγματικά. Σίγουρα βοηθάει η καλή ομάδα συναδέλφων ηθοποιών με τους οποίους συμπρωταγωνιστώ αλλά και η τοποθέτηση του σκηνοθέτη που κράταγε και κρατάει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στην παράσταση μας.

Υπάρχει μία «επίμαχη» σκηνή στην παράσταση για την οποία έχουν ειπωθεί πολλά, ότι είναι αρκετά προκλητική. Μίλησες μας για αυτό.

Το τι είναι πια προκλητικό είναι μάλλον υποκειμένικο. Ναι, έχουν ειπωθεί διάφορα με τα οποία δεν συμφωνώ καθόλου. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η σκηνοθετική προσέγγιση είναι καλαίσθητη και ότι συμβαίνει στην παράσταση συμβαίνει για κάποιον λόγο, κάτι προσθέτει.

Ποιές σκέψεις μπορεί να έχει ο θεατής φεύγοντας από την παράστασή σας;

Ότι στον έρωτα όλα είναι πιθανά και κυρίως ότι αν σε πετύχουν τα βέλη του τότε αρχίζει το πραγματικό παιχνίδι της ζωής.

Τι περιμένεις από το ελληνικό θέατρο;

Περισσότερη τόλμη και λιγότερο πεσιμισμό. Οι εποχές είναι δύσκολες για τα περισσότερα επαγγέλματα αλλά τουλάχιστον εμείς, «οι θεατρίνοι», έχουμε φωνή – μπορούμε να το εκφράσουμε!

 

Πληροφορίες για την παράσταση To παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης στο Θέατρο Αργώ