Please enable JS

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – 2ος Χρόνος «ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ»

του Κάρλο Γκολντόνι

Β’ Εκδοχή

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

 

Έναρξη: Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ο ευφάνταστος και παμπόνηρος Τρουφαλντίνο μετακομίζει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου από το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, για να ξεσηκώσει με τις περιπέτειες και τα τεχνάσματά του το κοινό μετά από τη μεγάλη αγάπη που «εισέπραξε» από τους θεατές μέχρι σήμερα. Μια από τις πιο πετυχημένες παραγωγές της περσινής χρονιάς, ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων,  ώστε να την δουν όσοι δεν πρόλαβαν και να την ξαναδούν όσοι την απόλαυσαν.

Ένα  γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, ανατροπών και κωμικών καταστάσεων, σε ένα  έργο γραμμένο από τον αναμορφωτή της Ιταλικής κωμωδίας, Κάρλο Γκολντόνι, που σατιρίζει ανελέητα την κοινωνία της εποχής του, παραμένοντας, ωστόσο,  κλασικό αλλά και επίκαιρο έως και σήμερα. Η ευρηματική μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ και η δημιουργική σκηνοθεσία του Μιχάλη Σιώνα ζωντανεύουν  επί σκηνής μια από τις καλύτερες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, χαρίζοντας άφθονο γέλιο στο κοινό.

Στο ρόλο του Υπηρέτη ο Θανάσης Ραφτόπουλος.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας Υπηρέτης, δύο Αφεντάδες. Ο Τρουφαλντίνο, ο παμπόνηρος, πολυμήχανος, γκαφατζής αλλά και συνάμα άκακος ήρωας που εκπροσωπεί τους υπηρέτες όλων των εποχών υπηρετεί, ξεγελά, πληρώνεται από δύο κυρίους και σταδιακά φτάνει  να διαφεντεύει τις ζωές τους. Μέσα από κωμικές συγκρούσεις, πάθη και περιπέτειες αναζητούνται ο έρωτας, το πάθος, η ευτυχία… αλλά κι η προσπάθεια του Υπηρέτη για επιβίωση.  Κανένας δεν μπορεί να τον υποτάξει αυτόν τον ανυπότακτο Υπηρέτη παρά μόνον ο έρωτας….

Σημείωμα σκηνοθέτη

Υπάρχει ένας ήχος, που μοιάζει να βγαίνει από τον αφαλό, από λίγο δεξιά του ίσως, ή άλλες φορές αριστερά, ή πολλές φορές από λίγο πιο κάτω. Ένας ήχος που το άκουσμά του μας κάνει να στέλνουμε το χέρι κοντά στην κοιλιά σα να θέλαμε να τον σταματήσουμε, απότομα, κι ωστόσο πάντα αργοπορημένα. Ένας ήχος που δεν λογαριάζει τη σοβαρότητα μιας συζήτησης ή κατάστασης, και που μάλιστα επιλέγει πολλές φορές ο άτιμος να κάνει αισθητή την παρουσία του την χειρότερη στιγμή, στις παύσεις, στα κενά. Απίστευτος ήχος πράγματι, μπλέκει τον άνθρωπο σε μπελάδες, παρεξηγήσεις, αστείες καταστάσεις, μπερδέματα. Και το κακό είναι ότι γι’ αυτόν που πεινάει είναι εκεί ακόμα κι όταν δεν ακούγεται στον έξω κόσμο. Ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» ίσως είναι αυτός ο ήχος αυτοπροσώπως. Το γουργουρητό της κοιλιάς.  

Μιχάλης Σιώνας

 SERVANT 1

Έγραψαν για την παράσταση

Ο Μιχάλης Σιώνας πήρε τη μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, δούλεψε με κέφι στη διασκευή και με πολύ περισσότερη ευρηματικότητα στη σκηνοθεσία και μπόλιασε τόσο έξυπνα διαφορετικά είδη σε ενιαίο σύνολο. […] Σπουδαίοι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ στους ρόλους δείχνουν τις μέγιστες δυνατότητές τους υποκριτικά, κινησιολογικά, σωματικά, φωνητικά και οδηγούν τους θεατές σε αλλεπάλληλες επευφημίες. Όλοι τους εξαιρετικοί, ο δε Θανάσης Ραφτόπουλος–υπηρέτης, δικαιούται ένα μπράβο παραπάνω. Σπουδαίος κι ο μουσικός Αλέξανδρος Ιωάννου στη σκηνή κι εντυπωσιακότατος ο συγχρονισμός του με την κίνηση των ηθοποιών.

Παύλος Λεμοντζής, Kavala Web News

 

Μια commedia dell’arte σε όλο της το μεγαλείο με φελινικά στοιχεία και σπαρταριστές σκηνές γέλιου. Ο φτωχός και πεινασμένος αλλά παμπόνηρος Τρουφαλντίνο (εξαιρετικός ο Θανάσης Ραφτόπουλος στον ρόλο) παρασύρει το κοινό στις κατεργαριές του προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για φαγητό. […]. Οι ηθοποιοί, απόλυτα… ενορχηστρωμένοι από τον σκηνοθέτη, καταφέρνουν να κάνουν μια απλή λαϊκή φόρμα υψηλό θέατρο και οι θεατές το ευχαριστιούνται με την ψυχή τους.

Κυριακή Μπεϊόγλου, Εφημερίδα των Συντακτών

Μια νεανική ομάδα σε ηλικία και ψυχή, με τον καλύτερο σκηνοθέτη της Θεσσαλονίκης –και βάλε!– είναι η απάντηση στην ανία του «μια από τα ίδια» του θεάτρου. Μια παράσταση τόσο art όσο και με τόσο γέλιο. Ώρες θα μπορούσα να μιλάω γι’ αυτήν και για τα παιδιά (ένα-ένα) και να μη τελειώνω που –μια γροθιά–κάνουν λίμπα το σανίδι του ΚΘΒΕ.

Γιώργος Παπανικολάου, Rejected

 

Μια αποφασιστική σκηνοθεσία από τον Μιχάλη Σιώνα, ο οποίος δεν αποδομεί το έργο του Γκολντόνι, μας δείχνει όμως με το δάχτυλο τους αρμούς και τους μηχανισμούς του, υπογραμμίζοντας τις συνθήκες της πλάνης και της σύγκρουσης που ελλοχεύουν τόσο στο θέατρο όσο και στα ανθρώπινα.

Ζωή Βερβεροπούλου, Lavart

Ο (Θανάσης Ραφτόπουλος) ηθοποιός του ΚΘΒΕ, που πέρυσι χάρισε μια ξεχωριστή ερμηνεία ως Λάκυ στο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ, έχει αυτή τη φορά ρόλο πρωταγωνιστικό. Παίζει με άνεση τον υπηρέτη, η κίνησή του είναι καλοδουλεμένη, και ο ίδιος φαίνεται πως απολαμβάνει κάθε στιγμή που είναι πάνω στη σκηνή.

Λεμονιά Βασβάνη, Τύπος Θεσσαλονίκης

Αποδομητικό, δυναμικά υπαινικτικό το ευφραντικό στίγμα της ανα-παράστασης του έργου «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» […]. Η ιστορία απλή και έξυπνα δομημένη, ανέδειξε με συνεχείς ανατροπές, την κριτική σκέψη και τον κοινωνικό σχολιασμό του συγγραφέα. Σκηνοθετικά πολύ ευφάνταστη σύλληψη.

Άγγελα Μάντζιου, Cityportal

Η θετική έκπληξη ήταν η ερμηνεία του νεαρού Θανάση Ραφτόπουλου, στον ρόλο τον υπηρέτη Τρουφαλντίνο. Συγκρατήστε το όνομα, γιατί ήταν εξαιρετικός.

Όλγα Σελλά, popaganda.gr

Το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», που εδώ και αρκετό καιρό ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ στο θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στο θεατρικό και καλλιτεχνικό χώρο της Θεσσαλονίκης, οπότε και η δική μας προσμονή για το συγκεκριμένο θεατρικό ανέβασμα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Αυξημένη παράλληλα φάνηκε να είναι και η προσέλευση του κόσμου, διότι, όπως παρατηρήσαμε και εμείς οι ίδιοι, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των θέσεων του θεάτρου παρέμειναν άδειες, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάζεται ήδη από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου.

Νίκος Αγγελής Άνθης, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, Διασκευή-Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας, Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας, Μουσική: Αλέξανδρος Ιωάννου, Κίνηση: Έντγκεν Λάμε, Φωτισμοί: Jörg Schuchardt, Μάσκες-Κατασκευή μασκών: Μάρθα Φωκά, Βοηθός σκηνογράφου: Ελένη Κανακίδου, Βοηθοί σκηνοθέτη: Σταυρούλα Κουλούρη, Ευτυχία Σπυριδάκη, Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Παίζουν: Λίλα Βλαχοπούλου (Μπριγκέλλα), Γιώργος Δημητριάδης (Ντοττόρε), Χρήστος Διαμαντούδης (Καμαριέρης/Σερβιτόρος), Θανάσης Δισλής (Σερβιτόρος), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Σίλβιο), Στεφανία Ζώρα (Κλαρίσσα), Γεωργία Κυριαζή (Σερβιτόρος), Ειρήνη Κυριακού (Αχθοφόρος), Φανή Ξενουδάκη (Σερβιτόρος), Νίκος Ορτετζάτος (Πανταλόνε), Θανάσης Ραφτόπουλος (Τρουφαλντίνο), Άννα Σωτηρούδη (Μπεατρίτσε), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Φλορίντο), Άννη Τσολακίδου (Σμεραλντίνα)

Μουσικός επί σκηνής: Γεώργιος Μαδίκας

«ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ» του Κάρλο Γκολντόνι – Β’ Εκδοχή

Διάρκεια: 120’ (διάλειμμα 10’)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη στις 18:00 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 |Κυριακή στις 20:00

Με υπέρτιτλους στα αγγλικά κάθε Παρασκευή.

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ:

Γενική είσοδος: 5€

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Κανονικό εισιτήριο (Θέσεις πλατείας): 10€

Εκπτωτικό εισιτήριο (Θέσεις εξώστη, Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65): 8€

Ομαδικό εισιτήριο (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων): 7€

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:

Κανονικό εισιτήριο (Θέσεις πλατείας): 13€

Κανονικό εισιτήριο (Θέσεις εξώστη): 10€

Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65): 8€

Ομαδικό εισιτήριο (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω): 7€

ΑΝΕΡΓΟΙ: Δωρεάν για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ (Ισχύει Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή για περιορισμένο αριθμό θέσεων)

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση θέσεων

ΑΤΕΛΕΙΕΣ: Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.

ΑΜΕΑ: Δωρεάν

Πολύτεκνοι: 5€

Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10€

Οπλίτες θητείας: 5€ (Ισχύει για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ συμπεριλαμβανομένου του Παιδικού-Βρεφικού-Εφηβικού Έργου)

Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων: 8€ (Ισχύει για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ συμπεριλαμβανομένου του Παιδικού-Βρεφικού-Εφηβικού Έργου)

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θες/νίκης: 8€ (Με την επίδειξη ταυτότητας – Ισχύει για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ συμπεριλαμβανομένου του Παιδικού- Εφηβικού Έργου)

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα εκπτωτικά εισιτήρια (Φοιτητικά, Άτομα άνω των 65, Πολύτεκνοι, Δάσκαλοι, Καθηγητές) ισχύουν μόνο με την αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά. Το ίδιο ισχύει για το οικογενειακό εισιτήριο, όπως και για τα εισιτήρια ανέργων για τα οποία απαιτείται η τηλεφωνική κράτηση. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2315 200 200.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ (έως 30/09):

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):

Δευτέρα: 8:30-16:00

Τρίτη-Κυριακή: 8:30-21:30

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:

Τρίτη-Σάββατο: 11:00-19:00

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200

ΝΙΚΗ
 
ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
THE LUXURY HOTELS

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
ΠΡΑΞΗ

Array