Please enable JS

Πέγκυ Σταθακοπούλου: “Ο τόπος & ο λαός μας προσπαθεί να προχωρήσει, μετά από μια εξοντωτική κρίση!”

Τι σκέφτηκες όταν σου πρότεινε ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης να  παίξεις στην «Όμορφη Πόλη»;

Ένα πολύ ιδιαίτερο αίσθημα . Ένοιωσα σαν ένα φρέσκο αεράκι να δρόσισε το πρόσωπό μου. Κάθε φορά που ακούω μια μουσική φράση του Μίκη Θεοδωράκη ,αισθάνομαι μια παράξενη νοσταλγία .  Και κάθε φορά που ψιθυρίζω ένα τραγούδι του, είναι σα  να έλειψα καιρό από τον τόπο μου … και τώρα επιστρέφω!

poli1

Πως προσεγγίζει σκηνοθετικά το έργο;

Με τεράστιο σεβασμό! Τον παρατηρώ πολλές φορές στην πρόβα και είναι σαν να κρατάει στα χέρια του όλο τον κόσμο.

Ψάχνει μια άλλη  νέα εκδοχή, για κάθε στίχο από τα ποιήματα και κάθε ήχο από τις μουσικές , με πραότητα αλλά και βαθιά περιέργεια για μια καινούργια γλώσσα στο σήμερα. Μας απασχολεί αληθινά , πώς θα προσεγγίσουμε αυτή την « μεγάλη εθνική μουσική περιουσία» που μας κληροδότησε ο Μίκης Θεοδωράκης με το αίσθημα, τις ανάγκες,  και τις απώλειες του ΤΩΡΑ.

 

Mίλησε μας για τον ρόλο σου.

Η παρουσία μου σ ΄αυτή την παράσταση –θέαμα, δεν έχει να κάνει με ρόλο. Μια ομάδα ηθοποιών , μουσικών, ερμηνευτών και χορευτών  αγγίζουμε τα ποιήματα , τα σκιρτήματα , τα σκοτάδια ,τα τραγούδια  και πάνω απ’ όλα την χαρά της δημιουργίας .Και επιτρέπουμε  στους εαυτούς μας να επιστρέψουν με νέα ματιά  σε ό,τι πιο πολύ αγαπήσαμε σ’ αυτή την χώρα. Στην μουσική του ,τους αγώνες και τον πόνο του τόπου μας μέσα από την τέχνη του Μίκη Θεοδωράκη.

Είναι για μένα ένα λυρικό και πολύχρωμο σύμπαν …κάτι σαν « ταξιδάκι αναψυχής». Ευχαριστώ όλους γι’ αυτή την ευκαιρία !

  pegi3

Τι θα ήθελες να πάρουν μαζί τους οι θεατές φεύγοντας από την παράσταση;

Την συγκίνηση που πάντα δημιουργεί η Μεγάλη Τέχνη , και το αίσθημα, πως οι Έλληνες θα συνεχίζουν  πάντα ενωμένοι μέσα στο χρόνο, γιατί αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ βαθύτερα από όσα τους  έχουν χιλιάδες φορές χωρίσει. Είναι ο πολιτισμός μας , οι ποιητές μας , η γλώσσα μας και σπουδαίοι δημιουργοί και καλλιτέχνες που μας πρόσφεραν φως και ανάσα σ΄ όλες τις δύσκολες εποχές.

pegy2

Tι πιστεύεις για την Ελλάδα του 2019;

Νομίζω ότι προσπαθεί ο τόπος μας και ο λαός μας να προχωρήσει, μετά από μια εξοντωτική κρίση, σε όλα τα επίπεδα.

Πιστεύω ότι όλοι έχουμε την ανάγκη να νοιώσουμε αισιόδοξοι για το αύριο των παιδιών μας . Χρειάζεται να δουλέψουμε ακούραστα και με επιμονή και μένει να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί ,είμαστε έτοιμοι για το ΚΑΛΥΤΕΡΟ γιατί μας αξίζει.

Πάνω απ’ όλα νομίζω ,αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε την ευεργετική θεραπεία της αλήθειας στις προσωπικές μας σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά την πορεία και τις δυνατότητες της Χώρας μας.

Στην Παγκόσμια Κοινότητα του Μέλλοντος, η Ελλάδα μια μικρή χώρα βέβαια ,μπορεί να αρθρώσει τον δικό της λόγο και να προσφέρει τα δικά της Ανεκτίμητα Πολιτιστικά και όχι μόνον ΑΓΑΘΑ.

 

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ

poli2