Please enable JS

Οργή λαού στην Εύβοια διαλύει το κυβερνητικό αφήγημα: Θα έχετε 40.000 ζωντανούς-νεκρούς

«Σώζονται» οι άνθρωποι και καίγεται η ζωή τους». Αυτή είναι η κραυγή των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι προσπαθούν σχεδόν αβοήθητοι να σώσουν τις περιουσίες τους από την ανεξέλεγκτη πύρινη λαίλαπα.

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, κατεστραμμένες περιουσίες με την φωτιά στην Εύβοια να καίει ανεξέλεγκτη, τις εκκενώσεις οικισμών να είναι συνεχείς και τους κατοίκους ακόμη να απορούν και να κάνουν εκκλήσεις για εναέρια μέσα, που παραμένουν ελλιπέστατα.

Καθώς το πύρινο μέτωπο κατακαίει τα πάντα και φτάνει να απειλεί ακόμη και την Ιστιαία κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκηση εξακολουθούν να κάνουν εκκλήσεις, εκτοξεύοντας σοβαρά πυρά προς την πολιτεία. 

Εν τω μεταξύ το δόγμα «εκκενώστε, εκκενώστε, εκκενώστε» φαίνεται πως έχει πάει περίπατο, πλέον, στην περιοχή, καθώς είναι πολλοί οι κάτοικοι των χωριών που δεν εγκαταλείπουν τις εστίες τους και παλεύουν δραματικά με τις φλόγες με τη συνδρομή των όσων πυροσβεστικών δυνάμεων και εθελοντών βρίσκονται στα σημεία. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το Πευκί, όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι από τις φλεγόμενες περιοχές, καθώς όσοι άνδρες είναι ικανοί να παλέψουν με τις φλόγες έχουν παραμείνει στα χωριά τους.

Οι κραυγές αγωνίας τους διαλύουν το κυβερνητικό αφήγημα πως «τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δάση δημιουργούνται ξανά», καθώς χιλιάδες άνθρωποι αισθάνονται αβοήθητοι από την κεντρική κυβέρνηση:

► Κάτοικος Ιστιαίας: Πολλά συγχαρητήρια στους κατοίκους όλων των χωριών του ορεινού όγκου. Μόνοι τους προσπαθούν να σώσουν τα χωριά τους. Ο δήμαρχος Μαντουδίου έχει κάνει εκκλήσεις για εναέρια μέσα από την πρώτη μέρα. Ο δήμαρχος Ιστιαίας κάνει συχνές εκκλήσεις προσωπικά. Ποιο είναι το σχέδιο; Προφανώς το σχέδιο είναι η φωτιά να φτάσει μέχρι τη θάλασσα. Υπάρχουν εντολές να μην συμμετέχουν στην κατάσβεση, να συμμετέχουν μόνο στις εκκενώσεις. Οι μόνοι που βοηθούν είναι οι ντόπιοι πυροσβέστες κατά παράβαση των εντολών. Η επόμενη ημέρα δεν θα αργήσει να έρθει. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για πάρα πολύ κόσμο. 

► Γούβες: Η περιοχή ήθελε δασικούς πυροσβέστες. Έχουν καεί σπίτια, καλό είναι να γλιτώσουν οι άνθρωποι αλλά εδώ ο κόσμος τι θα κάνει; Θα πεθάνουν της πείνας. Υπάρχει φιλότιμο από τα παιδιά της πυροσβεστικής, αλλά δεν σβήνονται έτσι οι φωτιές. Δεν έχουν τεχνογνωσία. Υπάρχει αδράνεια και δεν υπάρχει συντονισμός.

 

► Κάτοικος από τις Γούβες: Η προσπάθεια γίνεται από τους ανθρώπους που δεν άκουσαν τις εντολές της αστυνομίας. Περιμένουμε τα αεροπλάνα, αλλά τα αεροπλάνα δεν υπάρχουν.

► Κάτοικος της Ιστιαίας αποδόμησε με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα λέγοντας: Την επόμενη ημέρα θα είμαστε 40.000 ζωντανοί – νεκροί. Βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια. Αν δεν πετάξει αεροπλάνο θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, θα θρηνήσουμε θύματα, ο κόσμος έχει κουραστεί.

► Κάτοικος Γερακιού: Καίγονται άνθρωποι, καίγονται περιουσίες. Έχει άπνοια και εάν δεν καταφέρουν να σβήσουν σήμερα τη φωτιά θα φτάσει δεν ξέρω κι εγώ που θα φτάσει. Ένα πανέμορφο πευκοδάσος το οποίο έχει καταστραφεί. Περίπου 20.000 κάτοικοι υπάρχουν στην περιοχή. Που θα πάμε; Θα φτάσουμε απέναντι κολυμπώντας;

 

► Κάτοικος Αβγαριάς: Να πω σε αυτούς που μας άφησαν αβοήθητους να καιγόμαστε ότι εμείς δεν φεύγουμε. Θα μείνουμε για τις περιουσίες μας, κανένας δεν μας έχει βοηθήσει, οπότε εμείς θα καούμε μαζί με το χωριό μας. Άμα μείνω εγώ στον δρόμο ποιος θα με σώσει; Έχουμε γεμίσει βυτία, τα νερά από τις βρύσες και ό,τι άλλο προλάβουμε. Στο χωριό μπορεί και να έχουν μείνει 50 άτομα. 

► Κάτοικος Καματριάδων: Έχει αντίθετο άνεμο και η φωτιά έχει φρενάρει από το πρωί. Εάν είχαμε μόνο δύο αεροπλάνα θα μπορούσαμε να σταματήσουμε το μέτωπο. Κάνουμε εκκλήσεις από το πρωί, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα.

► Δήμαρχος Ιστιαίας: Η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Το μόνο που γνωρίζει η Πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης στο Δήμαρχο για να εκκενώσουμε οικισμούς. Τα χωριά καίγονται. Τα χωριά τα σώζουν οι κάτοικοι με τη δική τους αυτοθυσία. Πρέπει να σηκωθούν τώρα τα εναέρια μέσα. Να σωθεί ο τόπος μας! Είναι ντροπή για την πολιτεία αυτό που συμβαίνει! Δεν έχουμε σβήσει ούτε ένα μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει στη θάλασσα για να πούμε ότι “τελείωσε και αυτό”. Χτες πέταξαν μισή μέρα τα εναέρια μέσα και μετριάσαμε την κατάσταση. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανά χωριό».

► Αντιδήμαρχος Ιστιαίας (Νατάσσα Φούρναρη: Έλεος! 6η μέρα και παλεύουμε μόνοι μας!!! Η Εύβοια καίγεται αβοήθητη! Δεν εκλιπαρούμε πια για εναέρια βοήθεια, κραυγάζουμε!!! Ας βάλουν λοιπόν, έλικες στα περιπολικά, που τόσο είχαμε ανάγκη!!…και θα αναμετρηθούμε  αφού περάσουμε στο 5ο στάδιο του πένθους μας, γιατί τώρα είμαστε στην οργή…και εκεί θα παραμείνουμε για καιρό… Ο ήλιος τουλάχιστον σήμερα δεν πρόκειται να ανατείλει».

Σημειώνεται πως όλοι καταγγέλλουν ότι και σήμερα η συνδρομή εναέριων μέσων παραμένει εξαιρετικά ελλιπής, ενώ αυτή τη στιγμή επικρατεί άπνοια στο σημείο και θα πρέπει να γίνουν επιχειρήσεις, καθώς από το μεσημέρι υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση ανέμων.

 

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/305602_orgi-laoy-stin-eyboia-dialyei-kybernitiko-afigima-tha-ehete-40000-zontanoys